Pasztet z jajek na 3 sposoby

Jeśli tak jak ja uwielbiasz potrawy jajeczne, to mam dla Ciebie niespodziankę! Poniżej znajdziesz moje sprawdzone przepisy na pasztet z jajek. Wypróbuj je koniecznie!


Dlaczego warto zrobić pasztet z jajek?

Jeśli nie masz już pomysłu na to, czym uzupełnić swoją kanapkę na śniadanie czy też kolację to pasztet z jajek jest świetnym rozwiązaniem. Nie musi zawierać mięsa, jest miękki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. To też bardzo dobry sposób na wykorzystanie resztek, bo jak zobaczysz z dalszych przepisów, pasztet z jajek ma wiele odsłon.

Pasztet z jajek, czyli wegetariański dodatek do kanapek

Pierwszy pasztet z jajek, który chciałabym Ci zaproponować, ma delikatną konsystencję i niebanalny smak. Przygotuj go i przekonaj się, że połączenie musztardy miodowej ze szczypiorkiem i kurkumą nadaje pasztetowi ciekawe nuty smakowe!

SKŁADNIKI:

  • 200 g tartej mozzarelli
  • 150 g śmietany 12%
  • 110 g bułki tartej
  • 12 jajek 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

PRZYGOTOWANIE:

  1. 10 jajek ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce lub przeciśnij przez praskę.
  2. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją z dodatkiem oleju na patelni. Przestudź, a następnie dodaj do miski z rozdrobnionymi ugotowanymi jajkami.
  3. Oddziel żółtka od białek w 2 pozostałych surowych jajkach. Żółtka dodaj do przygotowanych wcześniej składników. Dodaj także mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą i posiekany szczypiorek.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie ubij pianę z dwóch białek, dodaj do pozostałych składników i delikatnie połącz.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotuj keksówkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na pasztet. Wyrównaj wierzch i posyp wiórkami zimnego masła. Tak przygotowany pasztet z jajek wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  6. Pasztet jajeczny z tego przepisu to idealny dodatek do kanapek, choć smakuje też wyśmienicie bez pieczywa, jedynie w towarzystwie świeżych warzyw.

Zobacz też: Co zrobić z warzyw z rosołu?

Wyrazisty w smaku pasztet z jajek i pora

Intensywny smak pora i ostrej musztardy idealnie współgra z delikatnym smakiem gotowanych jajek. Wypróbuj to ciekawe połączenie i przygotuj pasztet według poniższego przepisu!

SKŁADNIKI:

  • 12 jajek
  • 1 duży por
  • opcjonalnie groszek konserwowy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub czeskiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. 10 jajek ugotuj na twardo, przestudź i obierz. 
  2. Umyj pora i pietruszkę. Pora pokrój (zarówno białą jak i zieloną część) i podsmaż na maśle z dodatkiem odrobiny soli.
  3. Ugotowane jajka zblenduj razem z musztardą, śmietaną i pietruszką. Do uzyskanej masy dodaj przyprawy, podsmażonego pora, bułkę tartą i 2 surowe jajka. Opcjonalnie dodaj też groszek konserwowy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą.
  4. Pasztet z jajek przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieść w nim formę z pasztetem – piecz przez 40-45 minut.

pasztet z jajkiem i groszkiem konserwowym


Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!

Pasztet z jajek i pieczarek

Jajka i pieczarki komponują się doskonale, a gdy dodamy do tego groszek konserwowy i żółty ser, to sukces murowany! Pasztet z jajka i pieczarek to danie, które pojawia się na naszym stole nie tylko z okazji Wielkanocy! Smakuje doskonale jako dodatek do kanapek, ale też jako zimna przystawka podczas spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Zobacz, jak go przygotować!

SKŁADNIKI:

  • 12 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotuj 10 jajek, przestudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyść, umyj i osusz. Je także zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmaż. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij razem z masłem na patelni. 
  2. Wszystkie powyższe składniki wymieszaj, a do uzyskanej masy dodaj odcedzony groszek konserwowy, starty żółty ser, posiekany szczypiorek, 2 surowe jajka, śmietanę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 stopni Celsjusza. Przygotowany pasztet przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 50-60 minut.

Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do stworzenia samodzielnego pasztetu z jajek!

Źródło zdjęć: freepik

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *