Jeśli tak jak ja uwielbiasz potrawy jajeczne, to mam dla Ciebie niespodziankę! Poniżej znajdziesz moje sprawdzone przepisy na pasztet z jajek. Wypróbuj je koniecznie!
Dlaczego warto zrobić pasztet z jajek?
Jeśli nie masz już pomysłu na to, czym uzupełnić swoją kanapkę na śniadanie czy też kolację to pasztet z jajek jest świetnym rozwiązaniem. Nie musi zawierać mięsa, jest miękki, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. To też bardzo dobry sposób na wykorzystanie resztek, bo jak zobaczysz z dalszych przepisów, pasztet z jajek ma wiele odsłon.
Pasztet z jajek, czyli wegetariański dodatek do kanapek
Pierwszy pasztet z jajek, który chciałabym Ci zaproponować, ma delikatną konsystencję i niebanalny smak. Przygotuj go i przekonaj się, że połączenie musztardy miodowej ze szczypiorkiem i kurkumą nadaje pasztetowi ciekawe nuty smakowe!
SKŁADNIKI:
- 200 g tartej mozzarelli
- 150 g śmietany 12%
- 110 g bułki tartej
- 12 jajek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka zimnego masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
PRZYGOTOWANIE:
- 10 jajek ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce lub przeciśnij przez praskę.
- Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją z dodatkiem oleju na patelni. Przestudź, a następnie dodaj do miski z rozdrobnionymi ugotowanymi jajkami.
- Oddziel żółtka od białek w 2 pozostałych surowych jajkach. Żółtka dodaj do przygotowanych wcześniej składników. Dodaj także mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą i posiekany szczypiorek.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie ubij pianę z dwóch białek, dodaj do pozostałych składników i delikatnie połącz.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotuj keksówkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na pasztet. Wyrównaj wierzch i posyp wiórkami zimnego masła. Tak przygotowany pasztet z jajek wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
- Pasztet jajeczny z tego przepisu to idealny dodatek do kanapek, choć smakuje też wyśmienicie bez pieczywa, jedynie w towarzystwie świeżych warzyw.
Zobacz też: Co zrobić z warzyw z rosołu?
Wyrazisty w smaku pasztet z jajek i pora
Intensywny smak pora i ostrej musztardy idealnie współgra z delikatnym smakiem gotowanych jajek. Wypróbuj to ciekawe połączenie i przygotuj pasztet według poniższego przepisu!
SKŁADNIKI:
- 12 jajek
- 1 duży por
- opcjonalnie groszek konserwowy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub czeskiej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- 10 jajek ugotuj na twardo, przestudź i obierz.
- Umyj pora i pietruszkę. Pora pokrój (zarówno białą jak i zieloną część) i podsmaż na maśle z dodatkiem odrobiny soli.
- Ugotowane jajka zblenduj razem z musztardą, śmietaną i pietruszką. Do uzyskanej masy dodaj przyprawy, podsmażonego pora, bułkę tartą i 2 surowe jajka. Opcjonalnie dodaj też groszek konserwowy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą.
- Pasztet z jajek przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieść w nim formę z pasztetem – piecz przez 40-45 minut.
Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!
Pasztet z jajek i pieczarek
Jajka i pieczarki komponują się doskonale, a gdy dodamy do tego groszek konserwowy i żółty ser, to sukces murowany! Pasztet z jajka i pieczarek to danie, które pojawia się na naszym stole nie tylko z okazji Wielkanocy! Smakuje doskonale jako dodatek do kanapek, ale też jako zimna przystawka podczas spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Zobacz, jak go przygotować!
SKŁADNIKI:
- 12 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- 100 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotuj 10 jajek, przestudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyść, umyj i osusz. Je także zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmaż. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij razem z masłem na patelni.
- Wszystkie powyższe składniki wymieszaj, a do uzyskanej masy dodaj odcedzony groszek konserwowy, starty żółty ser, posiekany szczypiorek, 2 surowe jajka, śmietanę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 stopni Celsjusza. Przygotowany pasztet przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 50-60 minut.
Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do stworzenia samodzielnego pasztetu z jajek!
Źródło zdjęć: freepik