Chcesz podjąć gości w tradycyjny sposób i szukasz pomysłu na polski obiad? Jesteś w dobrym miejscu! W tym wpisie znajdziesz gotowe menu na trzydaniowy tradycyjny obiad. Podpowiem Ci, co przygotować na pierwsze danie, co na drugie, a co na deser – poniżej znajdziesz listę składników i przydatne wskazówki dotyczące przygotowania tych dań. Będzie smakowicie!
Pomysły na polski obiad – zacznij od pierwszego dania z efektem wow!
Tradycyjna kuchnia polska opierała się na składnikach, które były łatwo dostępne w dawnych czasach na terenie naszego kraju. Dominowały tu potrawy ze zbóż, warzyw, nabiału, ryb słodkowodnych i mięs. Popularne były też dania z dodatkiem runa leśnego. Oczywiście tradycyjna kuchnia różniła się nieco w zależności od regionu Polski, jednak typowe surowce i dania były zbieżne.
Doskonały pomysł na tradycyjny polski obiad to rozpoczęcie uczty od sycącej zupy. Jest sporo możliwości. Barszcz czerwony, czernina, grochówka, rosół, zupa grzybowa, zupa ogórkowa, żurek – to tylko niektóre z opcji na typowo polskie pierwsze danie. Sugeruję postawić na żurek – przygotowany na zakwasie będzie prawdziwym rarytasem. Zobacz, jak go zrobić.
Żurek
- 1 litr warzywnego wywaru
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- 200 g białej kiełbasy parzonej
- 200 g wędzonego boczku surowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna suszonego jałowca
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren kolendry
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- 3 łyżki śmietany 18%
Przepisy na polski obiad bywają skomplikowane, jednak jeśli decydujesz się na podanie 3 potraw, warto wybrać te, które nie są nazbyt czasochłonne. Na szczęście żurek należy do takich. Zobacz, jak najłatwiej go przygotować.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni do zarumienienia (najpierw podsmaż nieco boczek i dopiero po chwili dodaj kiełbasę).
- Wywar warzywny doprowadź do wrzenia i dodaj do niego podsmażone mięso oraz przyprawy. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 7-10 minut.
- Następnie dodaj porządnie wymieszany zakwas na żurek. Całość doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika (koniecznie ciągle mieszaj). Gdy żurek zagęści się, możesz wyłączyć palnik i dodać śmietanę.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żurek najlepiej podawać w chlebie z dodatkiem gotowanych jajek – takie rozwiązanie jest nie tylko eleganckie, ale też pyszne.
Zobacz też: Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek
Smakowite drugie danie
Choć typowym mięsem dla kuchni polskiej jest wieprzowina, drób i dziczyzna, to także zrazy wołowe idealnie sprawdzą się jako drugie danie podane podczas tradycyjnego polskiego obiadu. Na polskich terenach bydło było najczęściej hodowane głównie ze względu na nabiał, jednak z biegiem czasu wskutek zwiększania liczby pastwisk, zaczęto je trzymać też z uwagi na cenne mięso.
Inne doskonałe pomysły na polski obiad to pieczone ryby, smażone podroby czy rolady z wieprzowiny. Wśród nieco nowszych dań, na które spory wpływ miały kuchnie innych krajów, znajdziemy kotlet schabowy, gulasz czy golonkę. W moim odczuciu jednak zrazy są daniem tradycyjnym i eleganckim, będą zatem doskonałym pomysłem na bardziej wystawny obiad. Zobacz, jak je przygotować.
Zrazy
- 750 g chudej wołowiny w kawałku
- 250 g wędzonego boczku (w plastrach)
- 250 ml wody
- kilka suszonych grzybów leśnych
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 liście laurowe
- 2 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie zrazów
- Mięso wołowe umyj i osusz, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbij tłuczkiem. Każdy plaster mięsa dopraw delikatnie pieprzem i solą, posmaruj cienko musztardą.
- Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki. Na każdym doprawionym plastrze mięsa ułóż kawałek ogórka oraz plaster boczku. Mięso zawiń w ciasny rulon, a miejsce łączenia usztywnij wykałaczką.
- Na patelni z grubym dnem rozpuść klarowane masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, umieść na patelni zrazy i podsmaż je na rumiano z obu stron. Powinno to trwać około 3-4 minut – jeśli Twoje zrazy będą zbyt szybko nabierać ciemnego koloru, to zmniejsz nieco moc palnika.
- Zarumienione zrazy przełóż do garnka z grubym dnem. Wlej wodę, dodaj liście laurowe oraz pokruszone suszone leśne grzyby. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i duś zrazy pod przykryciem – pamiętaj, że zawartość garnka nie ma mocno wrzeć. Duszenie powinno trwać około 1,5 godziny – po tym czasie mięso zacznie mięknąć.
- Podczas duszenia zrazów obierz cebule oraz ząbki czosnku i pokrój je. Posiekana warzywa przełóż na patelnię, na której smażyły się zrazy (nie myj patelni!). Jeśli pozostało niewiele płynu, to najpierw rozpuść nieco masła klarowanego. Cebulę podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 8 minut, a następnie dodaj czosnek i podsmażaj całość jeszcze przez 4 minuty. Warzywa mieszaj od czasu do czasu podczas smażenia.
- Do garnka z duszącymi się zrazami (po około 60 minutach obróbki termicznej mięsa) dodaj podsmażoną cebulę i czosnek oraz suszoną słodką paprykę. Sprawdź też stopień miękkości mięsa. Jeśli podczas dodawania do garnka kolejnych składników zauważysz, że zostało niewiele sosu, dodaj nieco wody.
- Gdy zrazy będą miękkie, wyciągnij je z sosu i zagęść go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Zamieszaj, a następnie włóż z powrotem zrazy i całość duś jeszcze przez około 2-3 minuty, by sos odpowiednio się zagęścił.
Zrazy wołowe podaj z gotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi.
Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!
Deser, jako zwieńczenie uczty w tradycyjnym wydaniu
Tradycyjny polski obiad kończy się deserem, zatem nie mogło zabraknąć tej pozycji w mojej propozycji menu. Na przestrzeni wieków w tej roli występowały różne dania – babki, makowce, placki drożdżowe, a nawet kompoty. Jednak na zwieńczenie naszego obiadu wybrałam faworki, które są moim zdaniem deserem, który smakuje wyśmienicie nie tylko w karnawale. Zobacz, co potrzebujesz do ich przygotowania.
Faworki (chruściki)
- 400 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 150 g śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu (dzięki niemu faworki podczas smażenia nie będą chłonąć tłuszczu)
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia chruścików
- W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ugnieć z nich jednolite ciasto, które następnie przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto – celem jest jak najlepsze napowietrzenie masy. Zatem ugniataj je, wałkuj, składaj i zagniataj ponownie, nakłuwaj, uderzaj wałkiem. Proces napowietrzania powinien trwać nawet do kilkudziesięciu minut.
- Gdy ciasto na faworki będzie już napowietrzone, podziel je na 3 części. Dwa kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw, a jedną porcję ciasta rozwałkuj cieniutko na oprószonym mąką blacie lub stolnicy.
- Rozwałkowane mocno ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości 8 cm. Każdy prostokąt ciasta natnij na środku i przewiń ciasto. Wycięte faworki odkładaj na blat i przykryj ściereczką. Przygotuj chruściki także z pozostałych 2 części ciasta.
- Gdy całe ciasto zostanie już rozwałkowane, pocięte i zawinięte w faworki, przygotuj się do smażenia deseru. Do szerokiego garnka o grubym dnie wlej olej i podgrzej go na średniej mocy palnika. Gotowość oleju do smażenia faworków sprawdzisz poprzez włożenie kawałka ciasta do garnka – gdy tłuszcz będzie mieć odpowiednią temperaturę, to wrzucone ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć.
- Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka faworków i smaż je na rumiano z obu stron (ciasto powinno się piec z jednej strony około 0,5 minuty).
- Usmażone faworki wkładaj do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym i delikatnie potrząśnij, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie wyłóż na blat do przestudzenia.
Chruściki przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Czy moje pomysły na polski obiad przypadły Ci do gustu? A może któreś z dań zamieniłabyś na inne? Daj znać w komentarzu, jakie są Twoje ulubione tradycyjne polskie potrawy.
Źródło zdjęć: Freepik