Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek

Świąteczny obiad to najczęściej pierwszy posiłek, którym podejmujemy gości. Nic więc dziwnego, że chcemy, by przygotowane przez nas dania były smaczne i efektowne, a przy tym nawiązujące do wielkanocnych tradycji. Co możesz przygotować? Zobacz moje propozycje menu na wielkanocny obiad.

Nie tylko żurek, czyli co przyrządzić na wielkanocny obiad?

Myślisz wielkanocny obiad i od razu czujesz zapach żurku? Też tak mam, dlatego ta zupa jest moim zdaniem absolutnym pewniakiem i co roku pojawia się na moim świątecznym stole w pierwszy dzień świąt. Co jednak przygotować na drugie danie, a co na obiad w Poniedziałek Wielkanocny? Jakie potrawy zaplanować w wielkanocnym menu, aby nadać tym posiłkom świątecznego charakteru? Podpowiadam! Poniżej znajdziesz menu na niedzielny i poniedziałkowy wielkanocny obiad. Skorzystaj z moich sprawdzonych przepisów.

Co zrobić na wielkanocny obiad? Poniżej znajdziesz przepisy na:

  • żurek tradycyjny,
  • gotowany schab,
  • stripsy z kurczaka (z myślą o młodszych),
  • krem z białych warzyw,
  • pieczoną kaczkę,
  • polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą.


To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny:


Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!

Pomysły na niedzielny obiad wielkanocny

Świąteczny obiad powinien zostać dostosowany do dnia, w którym przyjmujemy gości. Jeśli spotykasz się z rodziną lub znajomymi w Niedzielę Wielkanocną, to najlepiej jest postawić na tradycyjne dania. Żurek jako pierwsze danie to pewniak, z którego nie warto rezygnować. Natomiast na drugie danie w święta wielkanocne warto wybrać mniej szablonową potrawę — najlepiej propozycję 2 mięs. Dzięki temu będziemy pewni, że każdy z naszych gości znajdzie potrawę, która będzie mu smakować.

Żurek

Przygotowujesz tradycyjny obiad wielkanocny? W menu nie może zabraknąć żurku! Zobacz, jak go przygotować.

Składniki na tradycyjny żur:

  • 1 litr warzywnego wywaru
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 250 g białej kiełbasy parzonej pokrojonej w plasterki
  • 250 g wędzonego boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren kolendry
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • 3 łyżki śmietany 18%

Boczek podsmaż na patelni do zarumienienia. Dodaj do niego pokrojoną białą kiełbasę i podsmażaj jeszcze przez około 2 minuty. Podsmażone mięso wraz z przyprawami (liście laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz kolendry) dodaj do gotującego się wywaru warzywnego z przyprawami. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 7-10 minut. Dodaj porządnie wymieszany zakwas na żurek i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia (na małej mocy palnika). W kilka minut żurek zagęści się, wówczas możesz wyłączyć palnik i dodać śmietanę. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żurek najlepiej podawać w chlebie z dodatkiem gotowanych jajek.

Gotowany schab

Drugie danie na obiad wielkanocny — mięso w roli głównej idealnie pasuje do świątecznego menu. Soczysty gotowany schab zachwyci Twoich gości, a jego przygotowanie zajmie niewiele czasu.

Składniki na gotowany schab:

  • 1 kg schabu
  • 1 litr mleka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki imbiru

Wszystkie sypkie przyprawy wymieszaj w miseczce i posyp nimi schab z każdej strony. Mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na 12 godzin. Gdy minie ten czas wyciągnij schab z lodówki, zdejmij folię i włóż do garnka z gotującym się mlekiem i pozostałymi przyprawami (liście laurowe i ziele angielskie). Pamiętaj, by wybrać garnek o grubym dnie, który nie przypala gotującego się mleka. Zagotuj ponownie całość i zmniejsz moc palnika. Schab w mleku powinien się delikatnie gotować przez około 30 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw jeszcze przez 45 minut schab w gorącym mleku (garnek przykryj pokrywką). Ciepły schab idealnie nadaje się jako danie główne na wielkanocny obiad.

schab gotowany

>> Zobacz też: Pieczony schab w całości z sosem musztardowym

Stripsy w płatkach kukurydzianych z kurczaka

Gościsz dzieci na wielkanocny obiad? Przepisy powinny zatem zostać dostosowane do dziecięcych smaków. Nie wszystkie maluchy zadowoli żurek czy gotowany schab, dlatego dobrze jest przygotować danie, które w mgnieniu oka zniknie z dziecięcych talerzy. Najmłodsi uwielbiają stripsy. Zobacz, jak je przygotować.

Przepis na stripsy w płatkach kukurydzianych:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka

Mięso z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do plastikowego pojemnika, wlej 2 łyżki oleju, dodaj przyprawę do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przyprawione mięso odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kawałki mięsa maczaj w mleku i obtaczaj w mące kukurydzianej. Płatki kukurydziane rozdrobnij. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj nieco przyprawy do kurczaka i maczaj w nich obtoczone już w mące mięso, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych. Mięso układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gotowe włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i piecz przez około kwadrans. Tak przygotowane stripsy są zdrowszą wersją tych smażonych w głębokim tłuszczu.

>> Zobacz też: Stripsy jak z KFC! Zobacz, jakie to proste

Pomysły na poniedziałkowy obiad wielkanocny

Zastanawiasz się, co na obiad w Poniedziałek Wielkanocny? Najlepiej coś, co można przygotować przed świętami i czego odgrzanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Menu drugiego dnia świąt jest nieco bardziej wymagające, gdyż bezpieczniej jest nie stawiać na najpopularniejsze przepisy na wielkanocny obiad. Z tego powodu lepiej jest zastąpić żurek inną zupą. Lepiej również zrezygnować z zaproponowanego przez nas wyżej schabu, gdyż to mięso często pojawia się na polskich stołach w święta. Obiad w poniedziałek wielkanocny jest zatem trudniejszy do zaplanowania, ale moja propozycja menu powinna przypaść Ci do gustu!

Krem z białych warzyw z serkiem mascarpone

Niebanalny obiad wielkanocny? Przepisy na niego mogą być różne. Moim ostatnim odkryciem jest krem z białych warzyw, który z powodzeniem możesz podać podczas rodzinnego świątecznego spotkania. Zobacz, jakie składniki potrzebujesz, by przygotować tę pyszną zupę.

Przepis na krem z białych warzyw z serkiem mascarpone

  • 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 400 g kalafiora
  • 200 g pora (wyłącznie biała część)
  • 200 g selera (korzeń)
  • 200 g serka mascarpone
  • 7 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir

Wszystkie warzywa umyj, obierz i rozdrobnij. W garnku o grubym dnie rozpuść masło i dodaj cebulę oraz por. Ustaw średnią moc palnika i podsmażaj te warzywa przez około 15 minut (po około 10 minutach dorzuć też czosnek). Całość podlej bulionem warzywnym lub rosołem i dodaj seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10-12 minut. Po tym czasie dodaj kalafior i gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dopraw zupę przyprawami, sokiem z cytryny i dodaj serek mascarpone. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj zupę. Krem z białych warzyw podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną ulubionej oliwy. Takie pierwsze danie na obiad w Poniedziałek Wielkanocny będzie nie tylko smaczne, ale też niebanalne.

Pieczona kaczka

Na elegancki obiad wielkanocny możesz podać kaczkę pieczoną w jabłkach. Pyszne mięso o lekko owocowym smaku przygotowane razem z ziemniakami doskonale nadaje się na świąteczne spotkanie z rodziną. 

  • kaczka (ok. 2 kg)
  • 800 g ziemniaków
  • 5 jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Dzień przed przygotowaniem kaczki, natrzyj ją solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryj szczelnie i schowaj do lodówki. Kolejnego dnia nafaszeruj kaczkę obranymi i pokrojonymi w ósemki jabłkami. Tak przygotowaną ułóż na kratce w piekarniku, pod nią umieść blachę (wlej do niej nieco wody, dzięki czemu kaczka będzie bardziej soczysta, a skapujący z niej tłuszcz nie przypali się na blasze). Mięso piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W czasie, gdy kaczka będzie się piec obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki. Możesz je delikatnie przyprawić ulubioną przyprawą do ziemniaków. Gdy minie czas pieczenia kaczki, zlej z blaszki wodę z tłuszczem i połóż na niej ziemniaki, a pośrodku nich kaczkę. Całość wstaw do piekarnika jeszcze na 45 minut.

pieczona kaczka

Polędwiczki z chrzanową nutą

Spożywany często w święta wielkanocne chrzan można też wykorzystać podczas planowania obiadowego menu. Sprawdź mój przepis na polędwiczki z sosem chrzanowym i zaskocz gości niebanalnym wykorzystaniem tego tradycyjnego świątecznego dodatku.

Składniki na polędwiczki z chrzanową nutą:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 200 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu

Mięso pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbij. Oprósz każdy kotlet mieszanką przypraw (oregano, sól i pieprz) i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju (maksymalnie 1 minuta smażenia każdej strony kotleta). Gdy zdejmiesz mięso, do pozostałego po smażeniu oleju dodaj masło, a gdy to się roztopi, wsyp mąkę i mieszaj całość, by nie zrobiły się grudki. Dodaj ciepłą wodę oraz tarty chrzan i dokładnie wymieszaj całość. Do sosu włóż polędwiczki i podgrzewaj całość przez około 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj całość i spróbuj dania. W razie konieczności dopraw do smaku. Polędwiczki w sosie chrzanowym można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem — dzięki temu mięso przejdzie chrzanowym smakiem.

polędwiczka w sosie chrzanowym

Obiad wielkanocny — pozostałe przepisy

Zdajemy sobie sprawę, że gusta kulinarne Twoich domowników mogą być bardzo różne, dlatego poza gotowym obiadowym menu, dodajemy też kilka pomysłów na obiad wielkanocny. Przepisy na te dania z łatwością znajdziesz w książkach kucharskich czy w internecie. Część z nich zapewne znasz, jednak zebrane w jednym miejscu, będą sporym ułatwieniem podczas planowania świątecznego obiadu.

Zupy doskonałe na pierwsze danie podczas wielkanocnego obiadu:

  • zupa chrzanowa z jajkiem,
  • strogonow,
  • krem z awokado,
  • krem ze szparagów,
  • biały barszcz.

Dobrym pomysłem na drugie danie w święta wielkanocne jest:

  • rolada z szynki nadziewana grzybami,
  • pieczeń rzymska,
  • pieczony królik,
  • halibut w sosie porowym,
  • faszerowane udka z kurczaka,
  • roladki z piersi kurczaka nadziewane oliwkami.

Świąteczne menu obiadowe może być urozmaicone i dopasowane do gustu biesiadników. Wielkanocny elegancki obiad, podczas którego podamy pyszne zupy i soczyste mięsa na pewno będzie doskonałym rozpoczęciem świątecznego spotkania w gronie najbliższych nam osób.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!