Świąteczny obiad to najczęściej pierwszy posiłek, którym podejmujemy gości. Nic więc dziwnego, że chcemy, by przygotowane przez nas dania były smaczne i efektowne, a przy tym nawiązujące do wielkanocnych tradycji. Co możesz przygotować? Zobacz moje propozycje menu na wielkanocny obiad.
Nie tylko żurek, czyli co przyrządzić na wielkanocny obiad?
Myślisz wielkanocny obiad i od razu czujesz zapach żurku? Też tak mam, dlatego ta zupa jest moim zdaniem absolutnym pewniakiem i co roku pojawia się na moim świątecznym stole w pierwszy dzień świąt. Co jednak przygotować na drugie danie, a co na obiad w Poniedziałek Wielkanocny? Jakie potrawy zaplanować w wielkanocnym menu, aby nadać tym posiłkom świątecznego charakteru?
Podpowiadam! Poniżej znajdziesz menu na niedzielny i poniedziałkowy wielkanocny obiad. Skorzystaj z moich sprawdzonych przepisów.
Co zrobić na wielkanocny obiad? Poniżej znajdziesz przepisy na:
- żurek tradycyjny,
- gotowany schab,
- stripsy z kurczaka (z myślą o młodszych),
- krem z białych warzyw,
- pieczoną kaczkę,
- polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą.
To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny:
- polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem,
- indyk po cygańsku,
- żeberka w sosie miodowym,
- schabowe z curry,
- polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym,
- filety z kurczaka w cieście naleśnikowym,
- krem z pomidorów i papryki,
- krem z pora,
- pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!
Pomysły na niedzielny obiad wielkanocny
Świąteczny obiad powinien zostać dostosowany do dnia, w którym przyjmujemy gości. Jeśli spotykasz się z rodziną lub znajomymi w Niedzielę Wielkanocną, to najlepiej jest postawić na tradycyjne dania. Żurek jako pierwsze danie to pewniak, z którego nie warto rezygnować. Natomiast na drugie danie w święta wielkanocne warto wybrać mniej szablonową potrawę — najlepiej propozycję 2 mięs. Dzięki temu będziemy pewni, że każdy z naszych gości znajdzie potrawę, która będzie mu smakować.
Żurek
Przygotowujesz tradycyjny obiad wielkanocny? W menu nie może zabraknąć żurku! Zobacz, jak go przygotować.
Składniki na tradycyjny żur:
- 1 litr warzywnego wywaru
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- 250 g białej kiełbasy parzonej pokrojonej w plasterki
- 250 g wędzonego boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren kolendry
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- 3 łyżki śmietany 18%
Boczek podsmaż na patelni do zarumienienia. Dodaj do niego pokrojoną białą kiełbasę i podsmażaj jeszcze przez około 2 minuty. Podsmażone mięso wraz z przyprawami (liście laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz kolendry) dodaj do gotującego się wywaru warzywnego z przyprawami. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 7-10 minut.
Dodaj porządnie wymieszany zakwas na żurek i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia (na małej mocy palnika). W kilka minut żurek zagęści się, wówczas możesz wyłączyć palnik i dodać śmietanę. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żurek najlepiej podawać w chlebie z dodatkiem gotowanych jajek.
Gotowany schab
Drugie danie na obiad wielkanocny — mięso w roli głównej idealnie pasuje do świątecznego menu. Soczysty gotowany schab zachwyci Twoich gości, a jego przygotowanie zajmie niewiele czasu.
Składniki na gotowany schab:
- 1 kg schabu
- 1 litr mleka
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki imbiru
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszaj w miseczce i posyp nimi schab z każdej strony. Mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na 12 godzin. Gdy minie ten czas wyciągnij schab z lodówki, zdejmij folię i włóż do garnka z gotującym się mlekiem i pozostałymi przyprawami (liście laurowe i ziele angielskie). Pamiętaj, by wybrać garnek o grubym dnie, który nie przypala gotującego się mleka.
Zagotuj ponownie całość i zmniejsz moc palnika. Schab w mleku powinien się delikatnie gotować przez około 30 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw jeszcze przez 45 minut schab w gorącym mleku (garnek przykryj pokrywką). Ciepły schab idealnie nadaje się jako danie główne na wielkanocny obiad.
>> Zobacz też: Pieczony schab w całości z sosem musztardowym
Stripsy w płatkach kukurydzianych z kurczaka
Gościsz dzieci na wielkanocny obiad? Przepisy powinny zatem zostać dostosowane do dziecięcych smaków. Nie wszystkie maluchy zadowoli żurek czy gotowany schab, dlatego dobrze jest przygotować danie, które w mgnieniu oka zniknie z dziecięcych talerzy. Najmłodsi uwielbiają stripsy. Zobacz, jak je przygotować.
Przepis na stripsy w płatkach kukurydzianych:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g płatków kukurydzianych
- 8 łyżek mleka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
Mięso z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do plastikowego pojemnika, wlej 2 łyżki oleju, dodaj przyprawę do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przyprawione mięso odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kawałki mięsa maczaj w mleku i obtaczaj w mące kukurydzianej. Płatki kukurydziane rozdrobnij.
W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj nieco przyprawy do kurczaka i maczaj w nich obtoczone już w mące mięso, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych. Mięso układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gotowe włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i piecz przez około kwadrans. Tak przygotowane stripsy są zdrowszą wersją tych smażonych w głębokim tłuszczu.
>> Zobacz też: Stripsy jak z KFC! Zobacz, jakie to proste
Pomysły na poniedziałkowy obiad wielkanocny
Zastanawiasz się, co na obiad w Poniedziałek Wielkanocny? Najlepiej coś, co można przygotować przed świętami i czego odgrzanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Menu drugiego dnia świąt jest nieco bardziej wymagające, gdyż bezpieczniej jest nie stawiać na najpopularniejsze przepisy na wielkanocny obiad. Z tego powodu lepiej jest zastąpić żurek inną zupą.
Lepiej również zrezygnować z zaproponowanego przez nas wyżej schabu, gdyż to mięso często pojawia się na polskich stołach w święta. Obiad w poniedziałek wielkanocny jest zatem trudniejszy do zaplanowania, ale moja propozycja menu powinna przypaść Ci do gustu!
Krem z białych warzyw z serkiem mascarpone
Niebanalny obiad wielkanocny? Przepisy na niego mogą być różne. Moim ostatnim odkryciem jest krem z białych warzyw, który z powodzeniem możesz podać podczas rodzinnego świątecznego spotkania. Zobacz, jakie składniki potrzebujesz, by przygotować tę pyszną zupę.
Przepis na krem z białych warzyw z serkiem mascarpone
- 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 400 g kalafiora
- 200 g pora (wyłącznie biała część)
- 200 g selera (korzeń)
- 200 g serka mascarpone
- 7 ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki soku z cytryny
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir
Wszystkie warzywa umyj, obierz i rozdrobnij. W garnku o grubym dnie rozpuść masło i dodaj cebulę oraz por. Ustaw średnią moc palnika i podsmażaj te warzywa przez około 15 minut (po około 10 minutach dorzuć też czosnek). Całość podlej bulionem warzywnym lub rosołem i dodaj seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10-12 minut. Po tym czasie dodaj kalafior i gotuj do miękkości wszystkich warzyw.
Na końcu dopraw zupę przyprawami, sokiem z cytryny i dodaj serek mascarpone. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj zupę. Krem z białych warzyw podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną ulubionej oliwy. Takie pierwsze danie na obiad w Poniedziałek Wielkanocny będzie nie tylko smaczne, ale też niebanalne.
Pieczona kaczka
Na elegancki obiad wielkanocny możesz podać kaczkę pieczoną w jabłkach. Pyszne mięso o lekko owocowym smaku przygotowane razem z ziemniakami doskonale nadaje się na świąteczne spotkanie z rodziną.
- kaczka (ok. 2 kg)
- 800 g ziemniaków
- 5 jabłek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Dzień przed przygotowaniem kaczki, natrzyj ją solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryj szczelnie i schowaj do lodówki. Kolejnego dnia nafaszeruj kaczkę obranymi i pokrojonymi w ósemki jabłkami. Tak przygotowaną ułóż na kratce w piekarniku, pod nią umieść blachę (wlej do niej nieco wody, dzięki czemu kaczka będzie bardziej soczysta, a skapujący z niej tłuszcz nie przypali się na blasze).
Mięso piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W czasie, gdy kaczka będzie się piec obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki. Możesz je delikatnie przyprawić ulubioną przyprawą do ziemniaków. Gdy minie czas pieczenia kaczki, zlej z blaszki wodę z tłuszczem i połóż na niej ziemniaki, a pośrodku nich kaczkę. Całość wstaw do piekarnika jeszcze na 45 minut.
Polędwiczki z chrzanową nutą
Spożywany często w święta wielkanocne chrzan można też wykorzystać podczas planowania obiadowego menu. Sprawdź mój przepis na polędwiczki z sosem chrzanowym i zaskocz gości niebanalnym wykorzystaniem tego tradycyjnego świątecznego dodatku.
Składniki na polędwiczki z chrzanową nutą:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 200 ml wody
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Mięso pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbij. Oprósz każdy kotlet mieszanką przypraw (oregano, sól i pieprz) i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju (maksymalnie 1 minuta smażenia każdej strony kotleta). Gdy zdejmiesz mięso, do pozostałego po smażeniu oleju dodaj masło, a gdy to się roztopi, wsyp mąkę i mieszaj całość, by nie zrobiły się grudki.
Dodaj ciepłą wodę oraz tarty chrzan i dokładnie wymieszaj całość. Do sosu włóż polędwiczki i podgrzewaj całość przez około 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj całość i spróbuj dania. W razie konieczności dopraw do smaku. Polędwiczki w sosie chrzanowym można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem — dzięki temu mięso przejdzie chrzanowym smakiem.
Obiad wielkanocny — pozostałe przepisy
Zdajemy sobie sprawę, że gusta kulinarne Twoich domowników mogą być bardzo różne, dlatego poza gotowym obiadowym menu, dodajemy też kilka pomysłów na obiad wielkanocny. Przepisy na te dania z łatwością znajdziesz w książkach kucharskich czy w internecie. Część z nich zapewne znasz, jednak zebrane w jednym miejscu, będą sporym ułatwieniem podczas planowania świątecznego obiadu.
Zupy doskonałe na pierwsze danie podczas wielkanocnego obiadu:
- zupa chrzanowa z jajkiem,
- strogonow,
- krem z awokado,
- krem ze szparagów,
- biały barszcz.
Dobrym pomysłem na drugie danie w święta wielkanocne jest:
- rolada z szynki nadziewana grzybami,
- pieczeń rzymska,
- pieczony królik,
- halibut w sosie porowym,
- faszerowane udka z kurczaka,
- roladki z piersi kurczaka nadziewane oliwkami.
Świąteczne menu obiadowe może być urozmaicone i dopasowane do gustu biesiadników. Wielkanocny elegancki obiad, podczas którego podamy pyszne zupy i soczyste mięsa na pewno będzie doskonałym rozpoczęciem świątecznego spotkania w gronie najbliższych nam osób.