Przepis na mac and cheese w polskiej odsłonie

Mac and cheese jest to popularne danie, które przywędrowało do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Przepis na mac and cheese jest prosty do przygotowania, a danie jest naprawdę sycące. Makaron z sosem serowym świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak wykonać go krok po kroku. Przygotuj najlepszy polski Mac and cheese.

Mac and cheese – amerykańskie danie po polsku

Mac and cheese to nic innego jak makaron z serem. Makaron otulany jest kremowym, serowym sosem. Jest to dość kaloryczna pozycja, ale za to bardzo smaczna. Dodatkowo danie nie wymaga zbyt wielu składników i przygotujesz je w zaledwie kilka chwil.

Makaron, który warto dodać do tej potrawy, to kolanka, które są popularne w USA. W polskiej wersji w daniu występuje również boczek, który w połączeniu z makaronem i serem, tworzy oryginalny smak. Mac and cheese jest naprawdę sycący i smakuje rewelacyjnie.

>> Zobacz też: Makaron z kurczakiem i brokułami – przepis

Przepis na mac and cheese

  • Składniki:
  • 400 g makaronu (kolanka)
  • 70 g masła
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g mozzarelli
  • 500 ml mleka
  • 150 g boczku wędzonego surowego albo szynki
  • 1 cebula
  • odrobina oliwy
  • Przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki, bazylią, sól, pieprz
  • Opcjonalnie szczypiorek świeży do dekoracji talerza

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie zapomnij posolić wody.
  2. Cebulę posiekaj drobno, tak samo zrób z boczkiem lub szynką. Posól delikatnie, dopraw pieprzem i papryką słodką.
  3. Podsmaż cebulę z boczkiem na małej patelni z odrobiną oliwy. Odstaw na bok.
  4. W średnim garnku albo na głębokiej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Zmniejsz moc palnika, wsyp mąkę, zamieszaj energicznie, aby nie było grudek. Dolewaj mleko, cały czas podgrzewaj.
  5. Sery pokrój drobno, dodaj do masła, mleka i mąki. Cały czas mieszaj, jeśli sos będzie za gesty to dodaj mleko. Przełóż cebulę i boczek.
  6. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, natką pietruszki i sporą ilością czosnku granulowanego. Wymieszaj.
  7. Połącz makaron z sosem i gotowe!
  8. Możesz udekorować całość szczypiorkiem.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!