Jak zrobić chleb bananowy? Przepis i porady

Chleb upieczony z dodatkiem bananów to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, bywa także traktowany jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Co istotne, można piec go z dodatkiem wybranych przypraw, owoców lub orzechów – dostosowując jego smak do własnych upodobań. Jak zrobić chleb bananowy?

Bananowy chleb – smaczny i zdrowy element domowego menu

Pomimo swojej nazwy, chleb bananowy przypomina bardziej słodkie ciasto, niż znane nam pieczywo. Jest miękki i wilgotny, doskonale sprawdzając się jako deser lub baza do kanapek na słodko. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Wymaga bowiem użycia jedynie łatwo dostępnych – obecnych w niemal każdej kuchni – składników.

Nie potrzebujesz przy tym miksera, a wyłącznie sporej miski, trzepaczki do jajek, widelca do rozgniatania owoców i łyżki do wymieszania składników. Wszystkie te zalety sprawiają, że bananowy chleb jest doskonałą propozycją dla osób lubiących eksperymenty kulinarne i poszukujących pomysłu na zdrową, sycącą oraz łatwą w przygotowaniu przekąskę.

Zobacz też: Zupa krem z ziemniaków

Jak zrobić bananowy chleb?

Aby upiec bananowy chlebek, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2-3 średniej wielkości obranych bananów
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczkę olejku waniliowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczyptę soli
  • 1 szklankę białego lub brązowego cukru
  • półtorej szklanki mąki

Powyższa ilość składników będzie odpowiednia do formy o wymiarach 10×20 cm, czyli małej keksówki.

Jak zrobić chleb bananowy? Przygotowanie:

  1. W misce rozgnieć banany na gładką masę, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem.
  2. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i cukier, a także roztrzepane jajko, aromat waniliowy i mąkę. Połącz składniki ze sobą.
  3. Przełóż całość do formy i piecz około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu za pomocą wykałaczki sprawdź, czy wnętrze chlebka jest odpowiednio dopieczone. Jeżeli nie – nakryj jego wierzch folią, która zapobiegnie nadmiernemu zbrązowieniu skórki i kontynuuj pieczenie jeszcze przez kilka-kilkanaście minut.

Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie wyjmij go z formy i poczekaj, aż stanie się całkiem chłodny. Do krojenia użyj noża do chleba, który zminimalizuje ryzyko kruszenia się kromek. Bananowy chleb przechowuj w temperaturze pokojowej przez okres do 4 dni. Po tym czasie umieść go w lodówce lub zamrażarce.

Chleb bananowy – najważniejsze porady dotyczące pieczenia

Sekretem wspaniałego smaku bananowego chleba jest topione masło oraz mocno dojrzałe banany. Najlepiej wybierać te o ciemniejszej skórce oraz miękkim, słodkim środku.

  • Jeśli jesteś alergikiem, możesz zastosować mąkę bezglutenową lub migdałową. Dowolnie modyfikować możesz również ilość cukru w przepisie. Może bowiem okazać się, że najbardziej posmakuje Ci bananowy chleb upieczony z dodatkiem jedynie połowy szklanki cukru.
  • Skończyły Ci się jajka? Zalej łyżkę siemienia lnianego 2,5 łyżki wody i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie powstanie kleik, którym zastąpisz jajko. Zależnie od Twoich upodobań, możesz dodać go do pozostałych składników w całości lub wcześniej przecedzić w celu usunięcia z niego nasion.
  • Chcesz urozmaicić swój bananowy chleb? Dodaj do niego szklankę posiekanych orzechów lub rodzynek. Ciekawy efekt możesz także osiągnąć, wrzucając do miski z mąką i bananami kawałki czekolady lub posypując wierzch chleba cukrem, który stworzy słodką, chrupiącą warstwę na skórce.
  • Chleb bananowy wcale nie musi przypominać tradycyjnego bochenka! Równie dobrze możesz upiec go w foremce na muffinki – przygotowując pyszne babeczki, idealne na wycieczkę czy jako dodatek do kawy.

Jeżeli lubisz słodkie przekąski – spróbuj chlebka bananowego z powyższego przepisu! Warto upiec go zawsze wtedy, gdy masz ochotę na małe co nieco lub chcesz wykorzystać mocno dojrzałe banany. Taki wypiek z ulubionymi dodatkami z pewnością przypadnie Ci do gustu, a zarazem dostarczy wielu cennych witamin i minerałów – stając się ciekawym elementem Twojego menu.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!