Rum to wysokoprocentowy alkohol i dlatego jest wykorzystywany najczęściej jako dodatek do drinków. Jego charakterystyczny smak i aromat nadaje koktajlom oryginalności. Zatem z czym pić rum? Co dodać, by na jego bazie przygotować pysznego drinka? Poznaj moje ulubione przepisy!
Z czym pić rum? Wiele zależy od rodzaju trunku!
Rum to alkohol z wielowiekową tradycją ważenia, która w zależności od regionu, wygląda nieco inaczej. Dlatego też nie jest to trunek o uniwersalnym charakterze i nie każde zastosowanie sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju tego alkoholu. Z czym pić rum, by cieszyć się jego wyjątkowymi walorami? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba choćby pokrótce omówić jego dwa podstawowe rodzaje:
- Rum biały ma lekko orzeźwiający aromat i smak. Ten rodzaj alkoholu poddaje się starzeniu od roku do kilku lat, po czym następuje proces filtracji, który ma na celu usunięcie koloru. Z czym pić rum biały? Trunek ten idealnie komponuje się z drinkami cytrusowymi.
- Rum ciemny jest bardziej wyrazisty w smaku. Trunek ten dojrzewa co najmniej kilka lat w dębowych beczkach, które nadają mu oryginalnego aromatu. Z czym pić rum ciemny? Jego wyrazisty, ale bardzo przyjemny aromat dobrze pasuje do drinków na bazie coli, ale też do zimowych grzańców.
Powyższy podział jest nieco uproszczony, gdyż specjaliści wyróżniają dużo więcej rodzajów rumów. Jednak na potrzeby naszego artykułu wystarczy najprostszy podział na rum ciemny i biały.
Uwaga!
Rum, jak każdy inny alkohol spożywany w nadmiarze, może prowadzić do uzależnienia, chorób wątroby, żołądka itp. Dlatego spożywaj go w rozsądnych ilościach!
Najlepsze drinki z dodatkiem rumu
Choć niektórzy są zwolennikami picia rumu jedynie z dodatkiem lodu, to zdecydowanie częściej trunek ten pojawia się na naszych stołach jako dodatek do drinka. Dlatego poniżej zebrałam dla Ciebie kilka propozycji, z czym pić rum biały oraz z czym pić rum ciemny. Przepisy, które znajdziesz w tym wpisie, są sprawdzone przeze mnie i moich gości. Wypróbuj je – myślę, że także Tobie przypadną do gustu!
Uwaga!
Pamiętaj, że w sklepach dostępne są także rumy bezalkoholowe. Niektóre nie odbiegają smakiem od wersji z procentami, dlatego z powodzeniem możesz je wykorzystać podczas robienia drinków według poniższych receptur.
Pina Colada
- 60 ml białego rumu
- 90 ml soku ananasowego
- 60 ml mleczka kokosowego
- kawałki ananasa
- kilka kostek lodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki poza ananasem umieść w shakerze i energicznie wstrząsaj przez kilkanaście sekund. Drinka przelej do kieliszka koktajlowego, przyozdób kawałkami ananasa i dodaj słomkę.
Mojito
- 50 ml gazowanej wody
- 25 ml białego rumu
- 5 listków mięty
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 kostki lodu
Przygotowanie: Limonkę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. 3/4 z nich oraz 4 listki mięty i cukier ugnieć w moździerzu (jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj w tym celu po prostu miseczkę i ubijak barmański lub łyżkę). Ugniecione składniki przełóż do wysokiej szklanki i wlej rum. Pokrusz lód i dodaj do szklanki, a następnie dodaj gazowaną wodę. Drinka przyozdób odłożonymi plasterkami limonki i listkiem mięty.
Zobacz też: Rodzaje kieliszków – jakie do czego są przeznaczone?
Cuba Libre
- 100 ml coca-coli
- 50 ml białego rumu
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 kostki lodu
- 1 plasterek limonki
Przygotowanie: Do wysokiej szklanki koktajlowej włóż kostki lodu, dodaj rum, sok z limonki i coca-colę. Całość delikatnie zamieszaj. Drinka podawaj z plasterkiem limonki fantazyjnie zawieszonym na brzegu szklanki.
Daiquiri
- 60 ml białego rumu
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki cukru
- 3 kostki lodu
- cząstka limonki
Przygotowanie: W shakerze umieść wszystkie składniki i przez kilkanaście sekund energicznie wstrząsaj. Drinka odcedź do kieliszka koktajlowego i przyozdób cząstką limonki.
Dark’n’Stormy
- 100 ml piwa imbirowego
- 60 ml ciemnego rumu
- 4 kostki lodu
- plasterek limonki
Przygotowanie: Do wysokiej szklanki włóż kostki lodu i dodaj piwo imbirowe. Następnie wlej rum i delikatnie zamieszaj. Dodaj plasterek limonki i słomkę.
Blue Hawaiian
- 50 ml soku ananasowego
- 40 ml ciemnego rumu
- 40 ml syropu Blue Curacao
- 40 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 kostki lodu
Do shakera wlej rumu, syrop Blue Curacao, mleczko kokosowe, sok ananasowy i sok z limonki. Całość potrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund. Do wysokiego kieliszka koktajlowego włóż kostki lodu, a następnie wlej przygotowanego drinka.
A może rozgrzewająca herbata?
Czy wiesz, że rum smakuje wyśmienicie nie tylko jako dodatek do schłodzonych drinków, ale też jako uzupełnienie rozgrzewającej herbaty?
- 150 ml mocnego naparu z czarnej herbaty
- 50 ml rumu (jeśli lubisz bardziej zdecydowane aromaty, to polecam wykorzystać rum ciemny)
- 2 łyżki soku cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie: Do gorącej herbaty dodaj rum i odstaw do czasu, aż nabierze temperatury około 50 stopni Celsjusza. Wówczas dodaj sok z cytryny, miód i cynamon – wszystko dokładnie wymieszaj. Ciepły napój wypij od razu po przygotowaniu i ciesz się jego rozgrzewającymi właściwościami.
A Ty, z czym lubisz pić rum? Podziel się w komentarzu swoimi ulubionymi połączeniami!
Źródło zdjęć: Freepik