Roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym

Roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym

Pomysłów na filety z kurczaka jest naprawdę sporo, dlatego warto się z nimi dzielić! Dzięki temu obiady będą urozmaicone i pyszne. Dziś prosty przepis na roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym. Recenzja od mojego męża? “O kuuuurde, ale dobre”. Zobaczcie sami :)

Roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym – przepis

Przepis na roladki z kurczaka z porem i cebulą w sosie serowym nie jest trudny w przygotowaniu, a większość czasu obiad “robi się sam”. Wystarczy go wstawić do piekarnika. To propozycja bardzo delikatna, którą można połączyć z makaronem, ryżem czy ziemniakami.

Do przygotowania roladek z kurczaka będzie Ci potrzebne małe/średnie naczynie żaroodporne. Ważne jest, aby sos pokrył mięso, wtedy będzie miękkie i pyszne. Jeśli wyjdzie Ci go odrobinę za mało – dodaj trochę wody. Całość zgęstnieje pod wpływem sera, jednak jeśli będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka,
  • 1,5 szklanki bulionu (może być także woda)
  • 1 por (część biała i lekko zielona),
  • 2 średnie cebule,
  • 300 g śmietany 18%,
  • 100 g sera tartego żółtego (np. mozarella, gouda),
  • olej lub masło do podsmażenia,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, pietruszka, sól, pieprz, czosnek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na początku przygotuj farsz do roladek. Pokrój dwie cebulę (jedną zostaw na później) oraz por na drobne kostki. Podsmaż je na maśle lub oleju, aż się zarumienią. W trakcie dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Odstaw przygotowaną cebulę i por.
  2. Pokrój filety w taki sposób, aby mieć jak najcieńsze plastry. Jeśli kawałki będą grubsze – rozbij je w taki sposób, aby można było je swobodnie zawinąć. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Na każdy rozbity, cienki plaster fileta, nałóż farsz z pora i cebuli. Zwiń roladki z kurczaka i ułóż je w naczyniu żaroodpornym blisko siebie.
  4. Przygotuj teraz sos. Drugą cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju lub maśle w małym rondelku. W trakcie dopraw ją solą, pieprzem i czosnkiem. Zalej to bulionem (ewentualnie wodą) i poczekaj, aż całość się zagotuje.
  5. Dodaj śmietanę, a także dopraw sos solą, pieprzem, pietruszką, tymiankiem i czosnkiem według uznania.
  6. Po ponownym zagotowaniu, wrzuć starty ser i wymieszaj całość. Jeśli sos będzie zbyt gęsty – dodaj wody. Jeśli zbyt rzadki – możesz go zagęścić odrobiną mąki. Pamiętaj o energicznym mieszaniu, aby nie powstały grudki.
  7. Ułożone w naczyniu żaroodpornym roladki polej sosem. Mięso powinno być zakryte. Piecz roladki z porem i cebulą pod przykryciem około 40 minut, a następnie bez przykrycia około 5-10 minut. Smacznego!

ZOBACZ INNE PRZEPISY


Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top