Proste i szybkie przepisy na obiad to właśnie mój sposób na przyjemne gotowanie w domu. Dzisiaj dzielę się pomysłem na schab w delikatnym sosie śmietanowym z marchewką i porem.
Przepis na schab w delikatnym sosie śmietanowym
Schab w delikatnym sosie śmietanowym jest ciekawą propozycją, a odpowiednio przygotowane mięso rozpływa się w ustach. Może to być d dobra alternatywa dla tradycyjnie duszonego schabu. Marchewka, por i śmietanka 30% sprawiają, że sos ma słodki posmak. Dzięki temu mięso smakuje pysznie i domowo.
Składniki:
- 500 g schabu w plastrach,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1,5 szklanki bulionu (jeśli go nie masz, możesz wykorzystać domowe kostki rosołowe, które rozpuścisz z wodą)
- 300 ml śmietanki 30%,
- łyżka mąki,
- odrobina oleju do podsmażenia,
- przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Opłucz schab i przypraw go solą oraz pieprzem. To zdecydowanie wystarczy, ale jeśli chcesz, możesz użyć ulubionych przypraw.
- W średnim garnku zagotuj bulion. Na patelni w tym samym czasie podsmaż plastry schabu z jednej i z drugiej strony.
- Podsmażony schab przełóż do garnka i podgrzewaj przez cały czas na małym ogniu. Zostaw patelnię z tłuszczem, która przyda się do podsmażenia warzyw.
- W tym czasie pokrój cebulę, por i marchewki w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, co wcześniej schab. Kiedy lekko się podsmażą, wrzuć je do bulionu z mięsem.
- Mięso z warzywami duś przez około 20-30 minut. Im więcej masz czasu, tym lepiej. Mięso będzie bardziej miękkie. Jeśli bulion wyparuje, dolewaj wodę w taki sposób, aby pokrywała całość.
- Dolej do bulionu śmietankę 30% i delikatnie wymieszaj całość. Dopraw też pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. Zagotuj.
- Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną wody. Dodaj do mięsa w sosie i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Całość powinna zgęstnieć. Gotowe!