Boczek, jajka, ziemniaki, ogórki kwaszone, chrzan – składniki, które idealnie określają polską kuchnię, są też podstawą sałatki wiedeńskiej. Zaskocz swoich gości! Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych podaj sałatkę, która będzie ucztą dla podniebienia. Zainspiruj się smakami Austrii i przygotuj aromatyczną sałatkę wiedeńską!
Wiedeń zachwyca nie tylko architekturą, ale także kulinarnymi doznaniami! By móc ich doświadczyć, nie trzeba wybierać się w podróż. W prosty sposób przeniesiesz nieco tamtejszych smaków do swojej kuchni. Sałatka wiedeńska z ziemniakami to doskonale zbilansowana mieszanka składników, która w połączeniu z aromatycznym sosem chrzanowym idealnie wpisuje się w wielkanocne menu.
Zobacz też przepis: Sałatka z kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym
Sałatka wiedeńska – przepis
Pięć prostych składników i sos chrzanowy – sałatka wiedeńska to danie ekonomiczne i proste w przygotowaniu. Zobacz przepis na to pyszne danie!
Składniki
SAŁATKA:
- 400 g ziemniaków
- 200 g kwaszonych ogórków
- 150 g żółtej cebuli
- 100 g wędzonego boczku
- 4 jajka
SOS:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Moja rada
Ziemniaki i jajka możesz ugotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Takie dobrze schłodzone ziemniaki będą się dobrze kroić.
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach do momentu, gdy staną się miękkie. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ziemniaki i jajka odstaw do przestudzenia. Zimne obierz i pokrój w kostkę.
- Wędzony boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni do momentu, gdy stanie się chrupiący. Odstaw do ostudzenia.
- Obierz cebulę i posiekaj na drobną kostkę.
- Ogórki kwaszone także pokrój w kostkę, a następnie odstaw je na kwadrans na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku.
- W tym czasie przygotuj sos chrzanowy. Majonez, śmietanę, chrzan oraz pieprz i sól umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce połącz pokrojone ziemniaki, jajka, cebulę, ogórki. Dodaj sos chrzanowy i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do szklanej miski, a przed samym podaniem wierzch sałatki posyp chrupiącym wędzonym boczkiem.