Sałatka wiedeńska z ziemniakami, boczkiem i nutą chrzanu

Boczek, jajka, ziemniaki, ogórki kwaszone, chrzan – składniki, które idealnie określają polską kuchnię, są też podstawą sałatki wiedeńskiej. Zaskocz swoich gości! Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych podaj sałatkę, która będzie ucztą dla podniebienia. Zainspiruj się smakami Austrii i przygotuj aromatyczną sałatkę wiedeńską!


Wiedeń zachwyca nie tylko architekturą, ale także kulinarnymi doznaniami! By móc ich doświadczyć, nie trzeba wybierać się w podróż. W prosty sposób przeniesiesz nieco tamtejszych smaków do swojej kuchni. Sałatka wiedeńska z ziemniakami to doskonale zbilansowana mieszanka składników, która w połączeniu z aromatycznym sosem chrzanowym idealnie wpisuje się w wielkanocne menu. 

Zobacz też przepis: Sałatka z kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym

Sałatka wiedeńska – przepis

Pięć prostych składników i sos chrzanowy – sałatka wiedeńska to danie ekonomiczne i proste w przygotowaniu. Zobacz przepis na to pyszne danie!

Składniki

SAŁATKA:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g kwaszonych ogórków
  • 150 g żółtej cebuli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 jajka

SOS:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Moja rada
Ziemniaki i jajka możesz ugotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Takie dobrze schłodzone ziemniaki będą się dobrze kroić.

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach do momentu, gdy staną się miękkie. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ziemniaki i jajka odstaw do przestudzenia. Zimne obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wędzony boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni do momentu, gdy stanie się chrupiący. Odstaw do ostudzenia.
  3. Obierz cebulę i posiekaj na drobną kostkę.
  4. Ogórki kwaszone także pokrój w kostkę, a następnie odstaw je na kwadrans na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku.
  5. W tym czasie przygotuj sos chrzanowy. Majonez, śmietanę, chrzan oraz pieprz i sól umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  6. W dużej misce połącz pokrojone ziemniaki, jajka, cebulę, ogórki. Dodaj sos chrzanowy i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do szklanej miski, a przed samym podaniem wierzch sałatki posyp chrupiącym wędzonym boczkiem.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!