Skyrnik, czyli sernik z jogurtu naturalnego

Ciasto skyrnik to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią zdrowsze wersje tradycyjnych przepisów. Wyśmienity smak i wspaniały aromat z wyraźną nutą cytryny sprawiają, że to deser idealny do popołudniowej herbaty w gronie najbliższych. Wypróbuj mój sprawdzony przepis!

Czym jest syrnik?

W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowy tryb życia i świadome odżywianie stają się priorytetem, poszukujemy smakowitych alternatyw dla tradycyjnych deserów. Lubię sięgać po takie przepisy, szczególnie jeśli niewielka zmiana użytych składników przynosi dobre efekty. Moim niedawnym odkryciem jest skyrnik, czyli sernik bazujący na islandzkim twarogu, gdzie tradycyjny smak łączy się z korzyściami dla organizmu w postaci dużej dawki białka.

Sprawdź też: Sernik gotowany na herbatnikach

Skyrnik – przepis

Przepis na skyrnik mocno przypomina tradycyjny przepis na sernik. Różnice w zastosowanych składnikach są niewielkie, ale mają niebanalny wpływ na wartości odżywcze tego deseru. Zobacz, co potrzebujesz do zrobienia skyrnika!

Składniki:

  • 500 g twarogu islandzkiego typu skyr
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

  1. Przygotowanie skyrnika rozpocznij od wyszorowania i sparzenia cytryny. Po osuszeniu zetrzyj z niej skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  2. Włącz piekarnik, by zdążył się porządnie rozgrzać podczas robienia ciasta. Ustaw grzanie na 180 stopni Celsjusza na opcję góra-dół. 
  3. W misce umieść twaróg, jajka, cukier, olej i startą przed chwilą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz sól, a następnie dodawaj stopniowo tę mieszankę do masy twarogowej. Połącz je delikatnie – w tym celu mikser ustaw na wolne obroty lub użyj rózgi cukierniczej.
  5. Gotową masę przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Skyrnik piecz ciasto przez około 40 minut. Pod koniec czasu kontroluj poziom wypieczenia za pomocą wykałaczki. Skyrnik po upieczeniu powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.
  7. Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyrównanie temperatury przed wyjęciem formy z piekarnika zapobiegnie nadmiernemu opadaniu ciasta.

Możesz też dodać spód do ciasta. Wykonasz go z rozdrobnionych herbatników (ok. 180 g) połączonych z roztopionym masłem (ok. 70 g).

Gdy ciasto skyrnik całkowicie ostygnie, możesz posypać je cukrem pudrem. Nie jest to jednak niezbędne, gdyż nawet bez dodatkowej warstwy słodkości na wierzchu skyrnik będzie smakować wyśmienicie!

Źródło zdjęcia głównego: Freepik

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!