Tagliatelle z grzybami – poznaj mój przepis!

tagliatelle z grzybami

Uwielbiasz dania z makaronu, jednak znudziło Ci się już tradycyjne spaghetti carbonara czy bolognese? Mamy dla Ciebie pomysł na pyszny makaron – wypróbuj tagliatelle z grzybami! Delikatny, jajeczny makaron, który kształtem przypomina długie i płaskie wstążki (stąd właśnie wywodzi się jego polska nazwa). Doskonale komponuje się on z sosem grzybowo-śmietanowym. Koniecznie przetestuj mój przepis!

Jakie grzyby pasują do tagliatelle?

Do tagliatelle pasuje wiele sosów, jednak moim ulubionym sposobem jest połączenie tego pysznego makaronu z sosem grzybowym. Choć przepis, który podajemy poniżej, zawiera na liście składników kurki, z powodzeniem możesz je wymienić na inne leśne grzyby. Doskonałym pomysłem jest też dodanie mieszanki różnych gatunków, np. kurek, podgrzybków i borowików. Poniższy przepis może też posłużyć jako baza do tagliatelle z grzybami i kurczakiem – wystarczy, że do listy składników dodasz filet z piersi z kurczaka. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz przygotować to wyśmienite danie!

Tagliatelle z grzybami – lista składników

Zrobienie tagliatelle z grzybami jest proste, a do wykonania tego dania potrzebujesz jedynie kilku składników.

Przygotuj:

  • 500 g dobrej jakości makaronu tagliatelle
  • 500 g kurek lub mieszanki ulubionych leśnych grzybów
  • 200 g śmietany 30%
  • 60 g kaparów z zalewy
  • 50 g masła klarowanego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Jeśli zamierzasz przygotować tagliatelle z grzybami i kurczakiem, to do listy zakupów dodaj też 500 g filetu z piersi z kurczaka.

>> Spróbuj też: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Tagliatelle z grzybami – przygotowanie

  1. Przygotowanie dania rozpocznij od dokładnego wyczyszczenia i umycia grzybów. Najprostszym sposobem jest namoczenie na 5 minut obranych grzybów, a następnie umycie ich pod bieżącą wodą. Czyste grzyby odłóż na ręcznik papierowy do osuszenia. 
  1. W tym czasie umyj, osusz i pokrój w kostkę filet z piersi z kurczaka (tylko w przypadku, gdy przygotowujesz tagliatelle z grzybami i kurczakiem) oraz obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek. Posiekaj umyty i osuszony koperek, odcedź kapary oraz rozdrobnij grzyby.
  1. Na patelni rozgrzej klarowane masło, a gdy będzie już gorące, dodaj pokrojony filet z piersi z kurczaka i podsmażaj na średniej mocy palnika aż do miękkości. Gotowego kurczaka zdejmij z patelni. Nie wyrzucaj pozostałego po smażeniu tłuszczu – wykorzystasz go do smażenia grzybów. Jeśli przygotowujesz tagliatelle z grzybami bez dodatku mięsa, to omiń ten etap i przejdź od razu do kolejnych kroków.
  1. Plasterki czosnku podsmażaj na patelni na tłuszczu pozostałym po przygotowywaniu kurczaka (lub po prostu na roztopionym maśle klarowanym). Ustaw średnią moc palnika i duś je przez około 2-3 minuty, a następnie dodaj posiekane grzyby. Całość duś przez około 10 minut (woda, którą wypuszczą grzyby, musi odparować). Pod koniec smażenia dopraw wszystko pieprzem i solą oraz dodaj kurczaka, jeśli robisz tagliatelle z mięsem.
  1. Następnie dodaj śmietanę, kapary i koperek, zamieszaj i  doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, wyłącz palnik i dopraw całość do smaku sokiem z cytryny. Jeśli to konieczne, dodaj też sól i pieprz. Odstaw sos, by smak dokładnie się wymieszał.
  1. Ugotuj makaron tagliatelle w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu przez producenta. Pamiętaj, by nie rozgotować makaronu – powinien być al dente. Odcedź go przez sitko w taki sposób, by zatrzymać wodę, w której się gotował. 
  1. Odcedzony makaron włóż do dużej miski lub garnka i dodaj sos. Całość wymieszaj, a jeśli danie będzie zbyt suche, dodaj nieco wody pozostałej po gotowaniu makaronu

Tagliatelle z grzybami podawaj na ciepło.

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top