Uwielbiasz dania z makaronu, jednak znudziło Ci się już tradycyjne spaghetti carbonara czy bolognese? Mamy dla Ciebie pomysł na pyszny makaron – wypróbuj tagliatelle z grzybami! Delikatny, jajeczny makaron, który kształtem przypomina długie i płaskie wstążki (stąd właśnie wywodzi się jego polska nazwa). Doskonale komponuje się on z sosem grzybowo-śmietanowym. Koniecznie przetestuj mój przepis!
Jakie grzyby pasują do tagliatelle?
Do tagliatelle pasuje wiele sosów, jednak moim ulubionym sposobem jest połączenie tego pysznego makaronu z sosem grzybowym. Choć przepis, który podajemy poniżej, zawiera na liście składników kurki, z powodzeniem możesz je wymienić na inne leśne grzyby. Doskonałym pomysłem jest też dodanie mieszanki różnych gatunków, np. kurek, podgrzybków i borowików. Poniższy przepis może też posłużyć jako baza do tagliatelle z grzybami i kurczakiem – wystarczy, że do listy składników dodasz filet z piersi z kurczaka. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz przygotować to wyśmienite danie!
Tagliatelle z grzybami – lista składników
Zrobienie tagliatelle z grzybami jest proste, a do wykonania tego dania potrzebujesz jedynie kilku składników.
Przygotuj:
- 500 g dobrej jakości makaronu tagliatelle
- 500 g kurek lub mieszanki ulubionych leśnych grzybów
- 200 g śmietany 30%
- 60 g kaparów z zalewy
- 50 g masła klarowanego
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
Jeśli zamierzasz przygotować tagliatelle z grzybami i kurczakiem, to do listy zakupów dodaj też 500 g filetu z piersi z kurczaka.
>> Spróbuj też: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Tagliatelle z grzybami – przygotowanie
- Przygotowanie dania rozpocznij od dokładnego wyczyszczenia i umycia grzybów. Najprostszym sposobem jest namoczenie na 5 minut obranych grzybów, a następnie umycie ich pod bieżącą wodą. Czyste grzyby odłóż na ręcznik papierowy do osuszenia.
- W tym czasie umyj, osusz i pokrój w kostkę filet z piersi z kurczaka (tylko w przypadku, gdy przygotowujesz tagliatelle z grzybami i kurczakiem) oraz obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek. Posiekaj umyty i osuszony koperek, odcedź kapary oraz rozdrobnij grzyby.
- Na patelni rozgrzej klarowane masło, a gdy będzie już gorące, dodaj pokrojony filet z piersi z kurczaka i podsmażaj na średniej mocy palnika aż do miękkości. Gotowego kurczaka zdejmij z patelni. Nie wyrzucaj pozostałego po smażeniu tłuszczu – wykorzystasz go do smażenia grzybów. Jeśli przygotowujesz tagliatelle z grzybami bez dodatku mięsa, to omiń ten etap i przejdź od razu do kolejnych kroków.
- Plasterki czosnku podsmażaj na patelni na tłuszczu pozostałym po przygotowywaniu kurczaka (lub po prostu na roztopionym maśle klarowanym). Ustaw średnią moc palnika i duś je przez około 2-3 minuty, a następnie dodaj posiekane grzyby. Całość duś przez około 10 minut (woda, którą wypuszczą grzyby, musi odparować). Pod koniec smażenia dopraw wszystko pieprzem i solą oraz dodaj kurczaka, jeśli robisz tagliatelle z mięsem.
- Następnie dodaj śmietanę, kapary i koperek, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, wyłącz palnik i dopraw całość do smaku sokiem z cytryny. Jeśli to konieczne, dodaj też sól i pieprz. Odstaw sos, by smak dokładnie się wymieszał.
- Ugotuj makaron tagliatelle w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu przez producenta. Pamiętaj, by nie rozgotować makaronu – powinien być al dente. Odcedź go przez sitko w taki sposób, by zatrzymać wodę, w której się gotował.
- Odcedzony makaron włóż do dużej miski lub garnka i dodaj sos. Całość wymieszaj, a jeśli danie będzie zbyt suche, dodaj nieco wody pozostałej po gotowaniu makaronu
Tagliatelle z grzybami podawaj na ciepło.