Lubisz szpinak? Wypróbuj go w pysznej zapiekance z kurczakiem! W moim przepisie śmietanowy sos dopełnia całości i nadaje daniu aksamitny smak, a czosnek wydobywa z potrawy nieco mocniejsze nuty. Danie jest idealnie wyważone i poszczególne składniki doskonale się uzupełniają. Zobacz, jak przyrządzić tę wyśmienitą zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem.
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – lista składników
Zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem najlepiej jest przygotować ze składników dobrej jakości. Szczególnie warto zaopatrzyć się w pierś z kurczaka zagrodowego (hodowanego bez antybiotyków i karmionego paszami roślinnymi) – takie mięso jest o wiele smaczniejsze i zyskujesz gwarancję, że podczas podsmażania nie zmniejszy ono zbyt mocno swojej objętości.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 g szpinaku baby
- 300 g makaronu (np. tagliatelle lub penne)
- 150 g śmietany 30%
- 20 g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia (najlepiej dobrej jakości olej rzepakowy)
- sól i pieprz do smaku
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – przygotowanie
- Mięso umyj i osusz. Usuń chrząstki i żyłki, a następnie pokrój w kostkę. Tak rozdrobnioną pierś z kurczaka dopraw nieco solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki oleju, wymieszaj, przykryj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
- W tym czasie obierz czosnek i posiekaj go bardzo drobno (możesz też przecisnąć go przez specjalną praskę). Szpinak umyj, osusz i posiekaj nieco, jeśli listki są sporej wielkości.
- Gdy mięso się zamarynuje, podsmaż je na rozgrzanej patelni. Jeśli olej, który został dodany wcześniej do mięsa, nie wystarcza do podsmażenia, dodaj jeszcze trochę tłuszczu.
- Kurczaka podsmażaj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszaj. Gdy mięso nieco się zarumieni, zdejmij je z patelni w taki sposób, by pozostała na niej reszta tłuszczu.
- Na patelnię z tłuszczem wyłóż posiekany szpinak i czosnek. Podsmażaj je na średniej mocy palnika. Pamiętaj, by stale mieszać zawartość patelni.
- Po około 2 minutach smażenia czosnku i szpinaku dodaj na patelnię śmietanę. Gdy całość zacznie wrzeć, dorzuć podsmażonego wcześniej kurczaka i gotuj przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszaj.
- Gdy wyłączysz już grzanie palnika, sprawdź smak sosu – w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniem producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Ugotowany odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
- Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Włóż do niego ugotowany makaron oraz sos ze szpinakiem i kurczakiem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Jesteś na diecie wegetariańskiej? Pierś z kurczaka zastąp 200 g tofu. Pokrój je na kostki, dopraw nieco pieprzem i solą, a następnie podsmaż na patelni. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem w tej wersji to idealna propozycja dla osób na diecie roślinnej.
Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem smakuje wyśmienicie z dodatkiem parmezanu, dlatego po wyjęciu dania z piekarnika, posyp ją startym serem tego gatunku.