Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Lubisz szpinak? Wypróbuj go w pysznej zapiekance z kurczakiem! W moim przepisie śmietanowy sos dopełnia całości i nadaje daniu aksamitny smak, a czosnek wydobywa z potrawy nieco mocniejsze nuty. Danie jest idealnie wyważone i poszczególne składniki doskonale się uzupełniają. Zobacz, jak przyrządzić tę wyśmienitą zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem.

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – lista składników

Zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem najlepiej jest przygotować ze składników dobrej jakości. Szczególnie warto zaopatrzyć się w pierś z kurczaka zagrodowego (hodowanego bez antybiotyków i karmionego paszami roślinnymi) – takie mięso jest o wiele smaczniejsze i zyskujesz gwarancję, że podczas podsmażania nie zmniejszy ono zbyt mocno swojej objętości.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g szpinaku baby
  • 300 g makaronu (np. tagliatelle lub penne)
  • 150 g śmietany 30%
  • 20 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia (najlepiej dobrej jakości olej rzepakowy)
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – przygotowanie

  1. Mięso umyj i osusz. Usuń chrząstki i żyłki, a następnie pokrój w kostkę. Tak rozdrobnioną pierś z kurczaka dopraw nieco solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki oleju, wymieszaj, przykryj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 
  2. W tym czasie obierz czosnek i posiekaj go bardzo drobno (możesz też przecisnąć go przez specjalną praskę). Szpinak umyj, osusz i posiekaj nieco, jeśli listki są sporej wielkości.
  3. Gdy mięso się zamarynuje, podsmaż je na rozgrzanej patelni. Jeśli olej, który został dodany wcześniej do mięsa, nie wystarcza do podsmażenia, dodaj jeszcze trochę tłuszczu. 
  4. Kurczaka podsmażaj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszaj. Gdy mięso nieco się zarumieni, zdejmij je z patelni w taki sposób, by pozostała na niej reszta tłuszczu.
  5. Na patelnię z tłuszczem wyłóż posiekany szpinak i czosnek. Podsmażaj je na średniej mocy palnika. Pamiętaj, by stale mieszać zawartość patelni.
  6. Po około 2 minutach smażenia czosnku i szpinaku dodaj na patelnię śmietanę. Gdy całość zacznie wrzeć, dorzuć podsmażonego wcześniej kurczaka i gotuj przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszaj. 
  7. Gdy wyłączysz już grzanie palnika, sprawdź smak sosu – w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem.
  8. Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniem producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Ugotowany odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
  9. Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Włóż do niego ugotowany makaron oraz sos ze szpinakiem i kurczakiem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. 

Jesteś na diecie wegetariańskiej? Pierś z kurczaka zastąp 200 g tofu. Pokrój je na kostki, dopraw nieco pieprzem i solą, a następnie podsmaż na patelni. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem w tej wersji to idealna propozycja dla osób na diecie roślinnej.

Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem smakuje wyśmienicie z dodatkiem parmezanu, dlatego po wyjęciu dania z piekarnika, posyp ją startym serem tego gatunku.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *