Bitki wieprzowe w sosie jest to smaczna pozycja, która z pewnością zachwyci miłośników mięsa. Soczyste bitki z idealnym sosem idealnie podkreślą smak całej potrawy. Możesz przygotować je do dania obiadowego i tak przyrządzone podać gościom i domownikom. Sprawdź ten przepis i spróbuj!
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Chcesz zrobić coś oryginalnego? Przygotuj bitki wieprzowe w sosie z odrobiną miodu. Zaskoczysz każdego wyjątkowym i wyraźnym smakiem. Miód delikatnie podbije cały aromat i podkreśli soczystość mięsa. Nie musisz się martwić, jeśli nie lubisz słodyczy w daniach mięsnych, ponieważ nie jest mocno wyczuwalna. Zobaczysz, że taka kompozycja spodoba się Tobie i domownikom. Sprawdź, jak przygotować bitki wieprzowe z miodem!
>> Zobacz też: Żeberka w sosie miodowym – miękkie i soczyste
Składniki:
- 500 g szynki albo łopatki,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- odrobinę tłuszczu do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona w proszku, oregano.
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Oprósz papryką wędzoną, solą i pieprzem.
- Czosnek i cebulę pokrój na drobne kawałki. Zeszklij na głębokiej patelni z dodatkiem tłuszczu.
- Dołóż mięso i całość podsmażaj.
- Dodaj sos sojowy i miód, podlej odrobiną wody, aby mięso było zakryte.
- Przykryj naczynie i duś przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj.
- Po tym czasie dodaj śmietanę (nie zapomnij najpierw zahartować ją z powstałym sosem w szklance, aby się nie zwarzyła).
- Dopraw oregano, solą i pieprzem. Zagotuj i gotowe.