Bitki wieprzowe w sosie z odrobiną… miodu!

bitki wieprzowe w sosie z odrobiną miodu

Bitki wieprzowe w sosie jest to smaczna pozycja, która z pewnością zachwyci miłośników mięsa. Soczyste bitki z idealnym sosem idealnie podkreślą smak całej potrawy. Możesz przygotować je do dania obiadowego i tak przyrządzone podać gościom i domownikom. Sprawdź ten przepis i spróbuj!

Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Chcesz zrobić coś oryginalnego? Przygotuj bitki wieprzowe w sosie z odrobiną miodu. Zaskoczysz każdego wyjątkowym i wyraźnym smakiem. Miód delikatnie podbije cały aromat i podkreśli soczystość mięsa. Nie musisz się martwić, jeśli nie lubisz słodyczy w daniach mięsnych, ponieważ nie jest mocno wyczuwalna. Zobaczysz, że taka kompozycja spodoba się Tobie i domownikom. Sprawdź, jak przygotować bitki wieprzowe z miodem!

>> Zobacz też: Żeberka w sosie miodowym – miękkie i soczyste

Składniki: 

  • 500 g szynki albo łopatki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • odrobinę tłuszczu do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona w proszku, oregano.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Oprósz papryką wędzoną, solą i pieprzem.
  2. Czosnek i cebulę pokrój na drobne kawałki. Zeszklij na głębokiej patelni z dodatkiem tłuszczu.
  3. Dołóż mięso i całość podsmażaj.
  4. Dodaj sos sojowy i miód, podlej odrobiną wody, aby mięso było zakryte.
  5. Przykryj naczynie i duś przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj.
  6. Po tym czasie dodaj śmietanę (nie zapomnij najpierw zahartować ją z powstałym sosem w szklance, aby się nie zwarzyła).
  7. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Zagotuj i gotowe.
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top