Bitki wieprzowe w sosie z odrobiną… miodu!

Bitki wieprzowe w sosie jest to smaczna pozycja, która z pewnością zachwyci miłośników mięsa. Soczyste bitki z idealnym sosem idealnie podkreślą smak całej potrawy. Możesz przygotować je do dania obiadowego i tak przyrządzone podać gościom i domownikom. Sprawdź ten przepis i spróbuj!

Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Chcesz zrobić coś oryginalnego? Przygotuj bitki wieprzowe w sosie z odrobiną miodu. Zaskoczysz każdego wyjątkowym i wyraźnym smakiem. Miód delikatnie podbije cały aromat i podkreśli soczystość mięsa. Nie musisz się martwić, jeśli nie lubisz słodyczy w daniach mięsnych, ponieważ nie jest mocno wyczuwalna. Zobaczysz, że taka kompozycja spodoba się Tobie i domownikom. Sprawdź, jak przygotować bitki wieprzowe z miodem!

>> Zobacz też: Żeberka w sosie miodowym – miękkie i soczyste

Składniki: 

  • 500 g szynki albo łopatki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • odrobinę tłuszczu do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona w proszku, oregano.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Oprósz papryką wędzoną, solą i pieprzem.
  2. Czosnek i cebulę pokrój na drobne kawałki. Zeszklij na głębokiej patelni z dodatkiem tłuszczu.
  3. Dołóż mięso i całość podsmażaj.
  4. Dodaj sos sojowy i miód, podlej odrobiną wody, aby mięso było zakryte.
  5. Przykryj naczynie i duś przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj.
  6. Po tym czasie dodaj śmietanę (nie zapomnij najpierw zahartować ją z powstałym sosem w szklance, aby się nie zwarzyła).
  7. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Zagotuj i gotowe.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!