Jeśli lubisz aksamitne i kremowe zupy, to z pewnością pokochasz krem z brokuła. Do przygotowania kremu możesz wykorzystać bulion warzywny, który sprawi, że wykonasz zupę błyskawicznie. Delikatne pierwsze danie, które posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Sprawdź, jak przygotować krem z brokułów.
Prosty do przygotowania krem z brokułów
Krem z brokuła jest niezwykle sycący i aromatyczny. Do przygotowania możesz użyć świeżych, a także mrożonych brokułów. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza wiosną, kiedy na zewnątrz pojawiają się pierwsze kwiaty i promienie słońca.
Do kremu z brokułów warto dodać grzanki, groszek ptysiowy, zioła, ziarna słonecznika, a nawet pestki dyni. Oczywiście możesz go podać również bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli chcesz doprawić zupę, zrób to dopiero na samym końcu, kiedy zblendujesz już wszystkie składniki.
>> Zobacz też: Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa
Przepis na krem z brokułów
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g brokułów
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 100 g gęstej śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
- Brokuły podziel na różyczki, dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę i por pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W średnim garnku zeszklij cebulę z porem, następnie dodaj czosnek, chwilę podsmaż.
- Dorzuć brokuły i zalej bulionem. Zagotuj.
- Zblenduj wywar i dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Krem jest za mdły? Dopraw go bazylią albo tymiankiem. Dosyp też trochę czosnku granulowanego.