Krem z brokułów – aromatyczny i gęsty

Jeśli lubisz aksamitne i kremowe zupy, to z pewnością pokochasz krem z brokuła. Do przygotowania kremu możesz wykorzystać bulion warzywny, który sprawi, że wykonasz zupę błyskawicznie. Delikatne pierwsze danie, które posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Sprawdź, jak przygotować krem z brokułów.

Prosty do przygotowania krem z brokułów

Krem z brokuła jest niezwykle sycący i aromatyczny. Do przygotowania możesz użyć świeżych, a także mrożonych brokułów. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza wiosną, kiedy na zewnątrz pojawiają się pierwsze kwiaty i promienie słońca.

Do kremu z brokułów warto dodać grzanki, groszek ptysiowy, zioła, ziarna słonecznika, a nawet pestki dyni. Oczywiście możesz go podać również bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli chcesz doprawić zupę, zrób to dopiero na samym końcu, kiedy zblendujesz już wszystkie składniki.

>> Zobacz też: Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa

Przepis na krem z brokułów

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g brokułów
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g gęstej śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

  1. Brokuły podziel na różyczki, dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i por pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W średnim garnku zeszklij cebulę z porem, następnie dodaj czosnek, chwilę podsmaż. 
  4. Dorzuć brokuły i zalej bulionem. Zagotuj.
  5. Zblenduj wywar i dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  6. Krem jest za mdły? Dopraw go bazylią albo tymiankiem. Dosyp też trochę czosnku granulowanego.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!