Ciastka francuskie z serem i śliwkami

Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach – takie właśnie są ciastka francuskie z serem i śliwkami. Doskonale sprawdzą się jako przekąska np. w podróży. To pyszny deser, a dodatek twarogu, czyli źródła białka sprawi, że nasyci Cię na długi czas. 

Ciastka francuskie, czyli szybka przekąska 

Planujesz piknik w gronie rodzinnym? Podróż? Twoje dziecko wybiera się na wycieczkę? A może szukasz prostego deseru na imprezę rodzinną czy w gronie przyjaciół? Zamiast kupować gotowe ciastka francuskie, przygotuj je samodzielnie! Nie zajmie Ci to wiele czasu! Wystarczy, że w sklepie kupisz gotowe ciasto francuskie, twaróg i śliwki – resztę składników prawdopodobnie masz w domu. Przygotowywanie farszu i zawijanie ciastek jest banalnie proste!

Zapisz sobie ten przepis także, jeśli masz w przydomowym sadzie czy na działce śliwę. Obok przetworów takich jak powidła śliwkowe, które zachowasz na okres zimowy, znaleźć się mogą również pyszne ciastka francuskie. Poza tym, jeśli masz w domu inne owoce albo konfiturę, również doskonale się sprawdzą do tego przepisu.

Przepis na ciastka francuskie z serem i śliwkami

Przejdźmy do zasadniczej części tego artykułu, a więc przepisu na ciasteczka. Oto co będziesz musiał przygotować oraz jak postępować krok po kroku, by móc się rozkoszować tą słodką przekąską. 

Składniki na ciastka francuskie z serem i śliwkami:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru białego 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • odrobina wody
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkiem (białko zostaw na później), cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jednolita masa. 
  • Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki albo jeszcze mniejsze kawałki.
  • Rozwiń płaty ciasta francuskiego i pokrój je na prostokąty. Na jednej połowie każdego prostokąta natnij ostrym nożykiem ciasto w cienkie, naprzemienne paseczki.
  • Na drugiej połowie prostokąta rozsmaruj przygotowane nadzienie z twarogu i ułóż na nim kawałki śliwek. Złóż ciasto, przykrywając nadzienie częścią z nacięciami. Sklej brzegi białkiem wymieszanym z odrobiną wody.
  • Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  • Ostudzone ciastka francuskie z serem i owocami posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

Dlaczego warto jeść twaróg?

Biały ser to produkt spożywczy, który warto włączyć do swojej diety, nawet jeśli występuje w wersji słodkiej. Jest źródłem białka (aż 18,7 g w 100 g twarogu półtłustego), które jest podstawowym materiałem budulcowym naszego organizmu. Znajdują się w nim także cenne minerały, takie jak: wapń (149 mg na 100 g), fosfor (126 mg na 100 g), potas (155 mg na 100 g), magnez (20 mg na 100 g) czy witaminy z grupy B, A i D. Jedzenie twarogu jest zdrowe ze względu na pozytywny wpływ na trawienie (dzięki zawartości probiotyków) oraz regulowanie cukru we krwi. 

Trzeba z nim jednak uważać. Zbyt duże spożycie białego sera może podnieść cholesterol, co nie jest dobrą sytuacją dla serca. Uważać na niego muszą także osoby, zmagające się z problemami z nerkami oraz nietolerancją laktozy.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!