Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach – takie właśnie są ciastka francuskie z serem i śliwkami. Doskonale sprawdzą się jako przekąska np. w podróży. To pyszny deser, a dodatek twarogu, czyli źródła białka sprawi, że nasyci Cię na długi czas.
Ciastka francuskie, czyli szybka przekąska
Planujesz piknik w gronie rodzinnym? Podróż? Twoje dziecko wybiera się na wycieczkę? A może szukasz prostego deseru na imprezę rodzinną czy w gronie przyjaciół? Zamiast kupować gotowe ciastka francuskie, przygotuj je samodzielnie! Nie zajmie Ci to wiele czasu! Wystarczy, że w sklepie kupisz gotowe ciasto francuskie, twaróg i śliwki – resztę składników prawdopodobnie masz w domu. Przygotowywanie farszu i zawijanie ciastek jest banalnie proste!
Zapisz sobie ten przepis także, jeśli masz w przydomowym sadzie czy na działce śliwę. Obok przetworów takich jak powidła śliwkowe, które zachowasz na okres zimowy, znaleźć się mogą również pyszne ciastka francuskie. Poza tym, jeśli masz w domu inne owoce albo konfiturę, również doskonale się sprawdzą do tego przepisu.
Przepis na ciastka francuskie z serem i śliwkami
Przejdźmy do zasadniczej części tego artykułu, a więc przepisu na ciasteczka. Oto co będziesz musiał przygotować oraz jak postępować krok po kroku, by móc się rozkoszować tą słodką przekąską.
Składniki na ciastka francuskie z serem i śliwkami:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru białego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 g śliwek węgierek
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- odrobina wody
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkiem (białko zostaw na później), cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jednolita masa.
- Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki albo jeszcze mniejsze kawałki.
- Rozwiń płaty ciasta francuskiego i pokrój je na prostokąty. Na jednej połowie każdego prostokąta natnij ostrym nożykiem ciasto w cienkie, naprzemienne paseczki.
- Na drugiej połowie prostokąta rozsmaruj przygotowane nadzienie z twarogu i ułóż na nim kawałki śliwek. Złóż ciasto, przykrywając nadzienie częścią z nacięciami. Sklej brzegi białkiem wymieszanym z odrobiną wody.
- Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
- Ostudzone ciastka francuskie z serem i owocami posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Dlaczego warto jeść twaróg?
Biały ser to produkt spożywczy, który warto włączyć do swojej diety, nawet jeśli występuje w wersji słodkiej. Jest źródłem białka (aż 18,7 g w 100 g twarogu półtłustego), które jest podstawowym materiałem budulcowym naszego organizmu. Znajdują się w nim także cenne minerały, takie jak: wapń (149 mg na 100 g), fosfor (126 mg na 100 g), potas (155 mg na 100 g), magnez (20 mg na 100 g) czy witaminy z grupy B, A i D. Jedzenie twarogu jest zdrowe ze względu na pozytywny wpływ na trawienie (dzięki zawartości probiotyków) oraz regulowanie cukru we krwi.
Trzeba z nim jednak uważać. Zbyt duże spożycie białego sera może podnieść cholesterol, co nie jest dobrą sytuacją dla serca. Uważać na niego muszą także osoby, zmagające się z problemami z nerkami oraz nietolerancją laktozy.