Doniczka z czekolady – spektakularny deser

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? A może po prostu lubisz jeść oczami? No to mam dla Ciebie idealny przepis. Doniczka z czekolady to deser, który na pewno przykuwa wzrok, a w dodatku jest pyszny. Ja zmyliłam moich bliskich, którzy myśleli, że zabrałam się nagle za ogrodnictwo… Nic z tych rzeczy, nadal pozostaję przy kuchni!

Jak zrobić doniczkę z czekolady?

Tak naprawdę doniczka z czekolady z kremem jest bardzo prosta do zrobienia i nie trzeba wielu składników. Jej wnętrze to odzwierciedlenie Twojej wyobraźni – jeśli masz ochotę na owoce czy galaretkę, możesz je tam umieścić. Ja postawiłam na standardowe zestawienie w mojej kuchni przy deserach, czyli krem z bitej śmietany z mascarpone i konfiturę truskawkowa.

Do przygotowania czekoladowych doniczek przydadzą Ci się kubki jednorazowe, ja użyłam takich papierowych, bo najłatwiej się je rozcinało.

Składniki na 3 czekoladowe doniczki:

  • 300 g śmietany 30% (+ dwie łyżki do rozpuszczenia czekolady)
  • 120 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 1 czekolada mleczna,
  • konfitura truskawkowa lub ulubione owoce,
  • kakao lub pokruszone ciemne ciasteczka do posypania,
  • mięta do dekoracji.
Jak zrobić doniczkę z czekolady?

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub zrób ją według mojego przepisu. Rozpuść w małym garnuszku dwie łyżki śmietany i podgrzej je. Następnie, zmniejsz ogień do minimum i umieść czekoladę w kostkach. Mieszaj tak długo aż cała się rozpuści. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
  2. Każdy kubeczek dokładnie pokryj czekoladą. Najpierw umieść łyżeczkę lub dwie na sam spód, a następnie rozprowadzaj szpatułką lub łyżeczką od dołu po samą górę. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby po zastygnięciu, za szybko nie ukruszyła się.
  3. Wstaw kubeczki z czekoladą do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Przed wyjęciem kubeczków z lodówki, ubij śmietanę. Kiedy będzie dokładnie ubita i gęsta, dodaj mascarpone, cukier puder, a następnie miksuj na mniejszych obrotach, aby całość się rozpuściła.
  5. Wyciągnij kubeczki z lodówki. Delikatnie rozetnij papier na samej górze, a następnie ściągnij go z doniczki.
  6. Wewnątrz czekolady umieść ubitą śmietanę i owoce lub konfiturę. Wierzch posyp kakao lub pokruszonymi ciasteczkami w taki sposób, aby wyglądały jak ziemia. Na środku umieść miętę. Doniczki z czekolady powinny jeszcze wylądować w lodówce na minimum 30 minut.
  7. Gotowe! :)
Doniczka z czekolady - przepis na deser
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!