Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? A może po prostu lubisz jeść oczami? No to mam dla Ciebie idealny przepis. Doniczka z czekolady to deser, który na pewno przykuwa wzrok, a w dodatku jest pyszny. Ja zmyliłam moich bliskich, którzy myśleli, że zabrałam się nagle za ogrodnictwo… Nic z tych rzeczy, nadal pozostaję przy kuchni!
Jak zrobić doniczkę z czekolady?
Tak naprawdę doniczka z czekolady z kremem jest bardzo prosta do zrobienia i nie trzeba wielu składników. Jej wnętrze to odzwierciedlenie Twojej wyobraźni – jeśli masz ochotę na owoce czy galaretkę, możesz je tam umieścić. Ja postawiłam na standardowe zestawienie w mojej kuchni przy deserach, czyli krem z bitej śmietany z mascarpone i konfiturę truskawkowa.
Do przygotowania czekoladowych doniczek przydadzą Ci się kubki jednorazowe, ja użyłam takich papierowych, bo najłatwiej się je rozcinało.
Składniki na 3 czekoladowe doniczki:
- 300 g śmietany 30% (+ dwie łyżki do rozpuszczenia czekolady)
- 120 g mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 czekolada gorzka,
- 1 czekolada mleczna,
- konfitura truskawkowa lub ulubione owoce,
- kakao lub pokruszone ciemne ciasteczka do posypania,
- mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub zrób ją według mojego przepisu. Rozpuść w małym garnuszku dwie łyżki śmietany i podgrzej je. Następnie, zmniejsz ogień do minimum i umieść czekoladę w kostkach. Mieszaj tak długo aż cała się rozpuści. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
- Każdy kubeczek dokładnie pokryj czekoladą. Najpierw umieść łyżeczkę lub dwie na sam spód, a następnie rozprowadzaj szpatułką lub łyżeczką od dołu po samą górę. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby po zastygnięciu, za szybko nie ukruszyła się.
- Wstaw kubeczki z czekoladą do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed wyjęciem kubeczków z lodówki, ubij śmietanę. Kiedy będzie dokładnie ubita i gęsta, dodaj mascarpone, cukier puder, a następnie miksuj na mniejszych obrotach, aby całość się rozpuściła.
- Wyciągnij kubeczki z lodówki. Delikatnie rozetnij papier na samej górze, a następnie ściągnij go z doniczki.
- Wewnątrz czekolady umieść ubitą śmietanę i owoce lub konfiturę. Wierzch posyp kakao lub pokruszonymi ciasteczkami w taki sposób, aby wyglądały jak ziemia. Na środku umieść miętę. Doniczki z czekolady powinny jeszcze wylądować w lodówce na minimum 30 minut.
- Gotowe! :)