Jak obrać i pokroić dynię?

Dynia to niezwykle popularne jesienne warzywo. Zachwycająca swoją barwą, oferuje bogactwo witamin i minerałów obecnych w smacznym miąższu. Wykorzystując ją, możesz przygotować wiele smacznych potraw, odpowiednich dla osób w każdym wieku. Na początku musisz jednak prawidłowo obrać ją i podzielić na części. W jaki sposób najłatwiej usunąć skórkę oraz jak pokroić dynię?

Jak obrać dynię?

Konieczność obierania dyni zależy od jej gatunku. Największe egzemplarze o twardej skórze wymagają usunięcia zewnętrznej warstwy, podczas gdy odmiany Hokkaido, piżmowa, delicata czy kabocha o miękkiej i delikatnej skórce możesz przyrządzać bez jej wcześniejszego zdejmowania. Zatem jak obrać dynię?

Na samym początku utnij ogonek oraz końcówkę na spodzie warzywa, używając dużego i ostrego noża. Przekrój dynię na pół. Za pomocą łyżki usuń pestki z wnętrza. Możesz wysuszyć je w piekarniku lub na słońcu, wykorzystując je jako zdrową przekąskę. Następnie korzystając z mniejszego nożyka – zwykłego lub do obierania ziemniaków – odkrawaj jak najcieńszą warstwę skóry. Jeśli dynia jest wyjątkowo duża, pokrój ją wcześniej na paski, z których łatwiej usuniesz fragmenty skórki. Tak przygotowane warzywo możesz podzielić na części o odpowiedniej wielkości, zależne od jego planowanego przeznaczenia.

Możesz także wypróbować sposób z piekarnikiem. Przekrój dynię na kilka kawałków, a następnie piecz je przez pół godziny w 180 ºC. Gdy wystygną, możesz zacząć je obierać. Po pieczeniu miąższ stanie się miękki, dzięki czemu usunięcie skórki będzie łatwiejsze. Teraz wystarczy rozciąć warzywo wedle uznania, aby przyrządzić wybraną potrawę.

Jak pokroić dynię?

Sposób, w jaki należy kroić dynię, zależy w głównej mierze od tego, jakie danie chcesz stworzyć z jej użyciem. Pamiętaj przy tym, że im większy jest zakupiony przez Ciebie egzemplarz, tym trudniej będzie go podzielić na części. Używając dużego i ostrego noża, zachowaj maksymalną ostrożność.

Jeśli zamierzasz ugotować leczo lub spaghetti, pokrój warzywo w większą kostkę. Chcesz zrobić zdrowe frytki z dyni? Rozetnij ją na grubsze lub cieńsze, podłużne paski – zależnie od własnych preferencji. Aby upiec wytrawne muffinki, musisz podzielić dynię na części takiej wielkości, aby możliwe było ich ugotowanie i zmiksowanie.

W sprzedaży możesz spotkać dynię makaronową. Wystarczy, że ugotujesz ją w całości, a następnie przekroisz na pół i wyjmiesz nitkowaty miąższ – do złudzenia przypominający spaghetti. Przed zimą warto przygotować również przetwory z tego zdrowego warzywa. Możesz przyszykować dżem lub ketchup z dyni, blendując jej większe fragmenty, jak również zamarynować warzywo pokrojone w 2-centymetrową kostkę i umieszczając je w zalewie.

Dynia to sezonowe warzywo, z którego możesz przyrządzić niezwykle zróżnicowane – a przy tym zdrowe dania. Choć krojenie (zwłaszcza dużych) egzemplarzy wymaga nieco siły, stworzone z jej użyciem potrawy czy przetwory będą prawdziwą ucztą dla podniebienia, uprzyjemniając Ci niejeden jesienny czy zimowy dzień.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!