Co zrobić, żeby grzyby zachowały swoją świeżość i smak przez długi czas? Kluczowe jest zbieranie odpowiednich okazów, a następnie prawidłowa organizacja w kuchni. Jak przechowywać grzyby? Podpowiadam!
Świeże grzyby – co z nimi zrobić?
Przed organizacją grzybów w kuchni, trzeba je oczyścić z zabrudzeń, najlepiej bez użycia wody. Skorzystaj z miękkiej szczoteczki albo delikatnej gąbki (czystej).
Grzyby powinny być przechowywane w oryginalnym opakowaniu (jeśli są kupione w sklepie) albo takim materiale, który świetnie pochłania wilgoć, jednocześnie zapewnia cyrkulację powietrza. Oczywiście muszą mieć dość niską temperaturę, dlatego koniecznie włóż je do lodówki. Do przechowywania grzybów nie nadaje się plastikowa torba i tradycyjna foliówka. To materiały, które niezbyt dobrze radzą sobie z wilgocią. Nagromadzone się wody może przynieść negatywne skutki dla zdrowia przez namnożenie się bakterii i szybsze psucie grzybów.
Pamiętaj o tym, że świeże grzyby nie powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach oraz szufladach zlokalizowanych na dole lodówki. Lepiej sprawdzi się środkowa półka i dostęp do świeżego powietrza.
Co możesz wykorzystać do przechowywania świeżych grzybów w lodówce?
- Papierowe torebki,
- woreczki lniane,
- gazety,
- ręczniki papierowe,
- siatka lub kratka do owoców,
- pudełka z otworami zapewniającymi cyrkulację powietrza.
Pamiętaj, że niezależnie od metody przechowywania, warto regularnie sprawdzać stan grzybów. Usuwaj te, które zaczynają pleśnieć lub wyglądają na zepsute. Unikaj umieszczania ich tuż obok potraw, które mają silne zapachy i aromaty.
Sprawdź też: Czego nie przechowywać w piwnicy?
Jak przechowywać grzyby suszone?
Jednym z najlepszych sposobów na długotrwałe przechowywanie leśnych darów jest ich suszenie. Tradycyjna metoda to rozwieszenie grzybów na sznurku i pozostawienie ich w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Już po kilku dniach możesz je zebrać. Pewnie zastanawiasz się teraz, co zrobić z suszonymi grzybami, kiedy masz ich dosyć sporo? Gdzie przechowywać, w jakich warunkach?
Najlepiej wykorzystać do tego szczelne słoiki z daleka od światła, worki strunowe albo specjalne woreczki do żywności. Możesz też skorzystać z puszek i innych pojemników przeznaczonych do produktów spożywczych, najlepiej wyposażonych w gumową uszczelkę izolującą od wilgoci. Co ciekawe, jednym ze sposobów na przechowywanie grzybów suszonych jest pakowanie próżniowe.
Miejsce przechowywania grzybów suszonych powinno być chłodne, suche i ciemne. Regularnie sprawdzaj stan swoich zapasów, aby z rozpędu nie sięgnąć po okazy z oznakami pleśni lub zepsucia.
Obawiasz się moli albo innych szkodników w swoich suszonych grzybach? Przełóż je liściem laurowym, niezależnie od wyboru naczynia.
Mrożenie grzybów – jak robić to poprawnie?
Chcesz na dłużej pozostawić smak grzybów? Ugotowane albo obsmażone na tłuszczu na patelni przełóż do specjalnych woreczków przeznaczonych do żywności albo pojemników, a następnie przełóż do zamrażalnika. W ten sposób w każdej chwili możesz sięgnąć po wyjątkowy dodatek do swojego dania.