Znudził Ci się już przygotowany tradycyjnie kalafior z bułką tartą? Wypróbuj mój sposób na kalafior pieczony w całości. Do jego przygotowania potrzebne jest dosłownie kilka składników. Zobacz, jak go zrobić!
W ostatnim czasie jestem mocno zabiegana i dlatego szukam prostych, ale smacznych i zdrowych rozwiązań kulinarnych. Na co dzień stawiam więc na dania, które „robią się same”, a przy tym są pełnowartościowym posiłkiem. I właśnie dlatego często na nasz stół trafiają warzywa w nowej odsłonie.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszny dodatek do drugiego dania. Zdradzę Ci mój sposób na kalafior pieczony w całości, którego zapach i smak to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Zobacz: Jak usmażyć lub upiec kurczaka, aby był soczysty i miękki?
Kalafior pieczony z serem – przepis
To idealny dodatek nawet do wystawnego świątecznego obiadu. Jego niewątpliwą zaletą jest też to, że choć przygotowanie zajmuje około 1,5 godziny, to czas Twojej pracy będzie wynosić jedynie kwadrans! Reszta to czas pieczenia. Przepis jest bardzo prosty, zobacz!
Składniki
- 2 średniej wielkości kalafiory
- 150 g masła
- 30 g startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 1 cytryny
- kilka gałązek tymianku
- sól morska do smaku
Wykonanie
- Przyrządzanie kalafiora pieczonego w całości należy oczywiście rozpocząć od przygotowania warzywa. Usuń liście i opłucz dokładnie kalafior. Odstaw go na sitku do przeschnięcia.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cytrynę porządnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Po osuszeniu zetrzyj z niej skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Opłucz pietruszkę i gałązki tymianku. Pietruszkę drobno posiekaj.
- Do rondelka z grubym dnem włóż masło, skórkę startą z cytryny, posiekaną pietruszkę, gałązki tymianku i szczyptę soli. Roztop na wolnym ogniu, a następnie ostaw na około 5-10 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja grzania góra-dół).
- Kalafiory ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je tym aromatycznym stopionym masłem. Wierzch warzyw posyp delikatnie morską solą, a gałązki tymianku ułóż obok kalafiorów.
- Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.
- Około 10 minut przed końcem tego czasu sprawdź za pomocą długiej wykałaczki, czy kalafior jest już miękki. Piecz do uzyskania ulubionego poziomu miękkości.
- Gdy wykałaczka przejdzie bez trudu przez całe warzywo, to wysuń z piekarnika blaszkę i wierzch kalafiora posyp startym parmezanem. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut, by ser apetycznie roztopił się na warzywie.
- Kalafior pieczony z serem ułóż na półmisku i pokrój w trójkąty. Podawaj w całości, gdyż taki prezentuje się najlepiej.
W mojej kuchni kalafior pieczony w całości wykorzystuję najczęściej jako szybki dodatek do dań mięsnych – doskonale komponuje się z pieczonym kurczakiem czy pieczenią wieprzową. Z uwagi na wyraźny aromat cytryny i tymianku pasuje on też do pieczonych ryb.