Doskonałym uzupełnieniem wielu drugich dań jest surówka. Najbardziej uniwersalną i najchętniej wybieraną wydaje się być prosta surówka z marchewki. Można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów na ten pyszny dodatek do obiadu – wiele z nich wypróbowałam, by porównać smak poszczególnych receptur. Poniżej znajdziesz przepis na w mojej opinii najlepszą surówkę z marchewki. Sprawdź!
Najlepsza surówka z marchewki – przepis
Planujesz, co na obiady zrobisz w najbliższych dniach i nie masz pomysłu na pożywny dodatek? Postaw na najlepszą surówkę z marchewki! Dla wielu osób delikatny smak tego warzywa przywołuje czasy dzieciństwa, jednak dziś mam dla Ciebie alternatywę – surówkę z dodatkiem pora i jabłek. Jest ona doskonała w wersji podstawowej, ale jest też dobrą bazą do eksperymentowania z różnymi wersjami surówki z marchewki. Poniżej znajdziesz przepis na ten dodatek do obiadu oraz kilka wskazówek, jak możesz urozmaicić podstawową recepturę.
Składniki:
- 500 g marchwi
- 15 cm pora (środkowa, biała część)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 jabłka średniej wielkości
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i osusz warzywa i owoce: marchewki, por, jabłka.
- Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (im drobniejsze wiórka, tym bardziej soczysta będzie surówka).
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Pora pokrój w jak najcieńsze półtalarki.
- Starte marchewki i jabłka oraz rozdrobnionego pora umieść w misce. Dodaj śmietanę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem, umieść surówkę w lodówce na minimum 15 minut.
Moja rada!
Jeśli zależy Ci na delikatnym smaku surówki, nie musisz rezygnować z pora. Wystarczy, że sparzysz go wrzątkiem, a następnie umieścisz na sitku i odciśniesz. Pora pozostaw do przestygnięcia i dopiero gdy będzie zimny, dodaj do pozostałych składników.
Jak urozmaicić podstawową najlepszą surówkę z marchewki?
Lubisz łączyć ze sobą nieoczywiste smaki? Najlepszą surówkę z marchewki możesz łatwo urozmaicić poprzez dodanie do niej 70 g rodzynek. Ważne jest jednak to, by nie dodawać „suchych” rodzynek, zdecydowanie zalecam namoczenie ich w ciepłej wodzie przez około 40 minut. Pamiętaj, by nie sparzać rodzynek wrzątkiem i nie namaczać ich w gorącej wodzie – takie zabiegi pozbawiają je dużych ilości cennych składników odżywczych. Rodzynki dodane do prostej surówki z marchwią sprawią, że zyska ona nieco słodkich nut, które zrównoważą smak pora. Jeśli z kolei potrzebujesz bardziej wyrazistego smaku, to dobrym pomysłem jest też wymieszanie składników z 1 łyżeczką tartego chrzanu, który zdecydowanie wyostrzy główne nuty.
Najlepsza surówka z marchewki pasuje do wielu różnych obiadów. Jeśli np. planujesz przygotować kotlety schabowe i puree ziemniaczane lub pieczonego kurczaka z frytkami, będzie wspaniale komponować się z tymi daniami.