W lecie głód dokucza dużo mniej, a jego miejsce zastępuje pragnienie. Dlatego warto wybierać potrawy, które są lekkie, ale dodatkowo pożywne i smaczne. Niespotykanym połączeniem jest sałatka z arbuzem i fetą. Brzmi dość egzotycznie, ciekawie i też tak smakuje. Taką sałatkę zdecydowanie pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Nie będziesz mógł jej się oprzeć. Sprawdź przepis na kolorową sałatkę z arbuzem.
Sałatka z arbuzem i fetą na upalne dni
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, podaj na stół oryginalną sałatkę z arbuzem i dodatkiem fety. Jest to niezbędna pozycja na każdą imprezę, zwłaszcza w plenerze. Zobaczysz, że wszystko zniknie z miski w ciągu kilku chwil, a każdy będzie prosić o dokładkę. W letni wieczór do grilla świetnie sprawdzi się sałatka z arbuzem i fetą jako delikatny, lekki, a także zdrowy dodatek.
To idealna propozycja dla osób, które lubią słodko-słone smaki. Arbuz doda maksymalną słodycz, z kolei feta słony posmak. Zapewne na pierwszy rzut oka stwierdzisz, że to połączenie do siebie nie pasuje. Jednak zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz tej sałatki. To prosta i łatwa przekąska, która sprawdzi się podczas każdej okazji.
>> Zobacz też: Sałatka z pomarańczą – wypróbuj ten banalny przepis!
Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą
Składniki:
- mały arbuz albo połowa dużego,
- 1 opakowanie sera typu feta,
- czerwona cebula,
- sałata rzymska + rukola (albo mix sałat),
- kilka listków mięty.
Sos:
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Arbuza pokrój na drobne kawałki, staraj się usunąć pestki, ale nie jest to konieczne.
- Ser feta pokrój na drobne kostki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
- Połącz składniki na sos.
- Na dużym półmisku wyłóż wszystkie rodzaje sałat, na to kawałki arbuza, cebulę czerwoną i pokrusz ser feta.
- Całość polej sosem.
- Posiekaj świeżą miętę na drobne kawałki i udekoruj całość.