Tortille zapiekane w sosie pomidorowym pachną niezwykle aromatycznie. W powietrzu unosi się zapach bazylii i oregano. Całość podkreśla sos pomidorowy, który idealnie komponuje się ze składnikami. Jest to danie proste, szybkie i smaczne. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkania towarzyskie i wszelkie imprezy. Tak podane przekąski zachwycą Twoich gości, którzy na pewno będą prosić Cię o przepis. Sprawdź, jak przygotować tortille zapiekane w sosie pomidorowym.
Przepis na tortille zapiekane w sosie pomidorowym
Toritlle zapiekane w sosie pomidorowym to przekąska, którą możesz podać również na zimno. Jednak zdecydowanie lepiej smakują na ciepło, kiedy ser aż rozpuszcza się w ustach. Tak przygotowaną tortille możesz zaserwować na kolację, domówkę, wieczór filmowy, a także jako lunch do pracy. Jest sycąca, dlatego Twoi goście na pewno nie wyjdą od Ciebie głodni. To przekąska prosta i szybka do zrobienia. Zobacz koniecznie ten przepis!
>> Zobacz też: Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
- 5 tortilli,
- 300 g szynki,
- papryka konserwowa,
- cebula czerwona,
- sałata,
- 200 g sera żółtego w wiórkach,
- ok. 600 g passaty pomidorowej,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra i dół.
- Passatę przelej do małego garnka, podgrzej razem z ziołami.
- Szynkę podsmaż razem z cebulą, tylko przez chwilę. Jeśli lubisz surowe, możesz pominąć ten krok.
- Paprykę konserwową pokrój w drobne kawałki.
- Sałatę porwij na mniejsze części rękoma.
- Na każdym placku tortilli (do połowy i 1 cm odstępu od boków) wyłóż sałatę i farsz: paprykę, szynkę i cebulę. Posyp tartym serem i zawiń.
- Włóż do naczynia żaroodpornego, lekko skropionego oliwą. Polej całość sosem pomidorowym, możesz też posypać serem.
- Piecz przez około 20 minut.