Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść?

Wybierając się na targ w poszukiwaniu świeżych owoców i warzyw, warto wiedzieć, które z nich są sezonowe i po które sięgać w określonym miesiącu. Poszukiwania ułatwi Ci znajomość kalendarze sezonowego. Sprawdź, w co warto się zaopatrzyć w określonej porze roku, czyli jakie sezonowe warzywa i owoce warto wybierać, aby cieszyć się z ich najlepszego smaku.

Sezonowe owoce na cały rok

Owoce są tak samo ważne i potrzebne, jak warzywa. Jednak ilość cukru, jaką mają, sprawia, że powinno się ich spożywać nieco mniej niż warzyw. Wybieranie owoców w wyznaczonej dla nich porze, sprawia, że możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem i masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki. Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek.

>> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach

Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz

W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • ananasy,
  • mandarynki,
  • grejpfruty,
  • suszone owoce,
  • mango,
  • pomarańcze,
  • awokado,
  • cytryny.

Kupując je w sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po:

  • pietruszkę,
  • por,
  • roszponkę,
  • seler,
  • ziemniaki,
  • sałatę lodową,
  • warzywa strączkowe,
  • czosnek,
  • brokuły,
  • brukselkę,
  • kalafior,
  • trufle czarne,
  • buraki,
  • cykorię,
  • dynię,
  • kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską,
  • marchewkę,
  • rzodkiewkę,
  • kalafior.

Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną?

Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać i natura budzi się do życia. W tym okresie najlepszymi sezonowymi owocami będą:

  • gruszki,
  • rabarbar,
  • mango,
  • jabłka,
  • czerwone pomarańcze.

Sezonowe warzywa, które występują w tej porze to:

  • ziemniaki młode,
  • papryka,
  • marchew,
  • cebula,
  • kapusta młoda,
  • karczochy,
  • warzywa strączkowe,
  • sałata lodowa,
  • szparagi,
  • rzodkiewka,
  • pietruszka,
  • cykoria.

Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto także zaopatrzyć się w mango i rabarbar. Warzywa, które znajdziesz na targach na wiosnę, pozwolą Ci wzbogacić Twoje codzienne menu. Można do nich zaliczyć:

  • bób,
  • groszek,
  • rukolę,
  • botwinkę, cebulę,
  • karczochy.

Sezonowe warzywa i owoce latem

Latem swoje grono powiększają sezonowe warzywa. Czerwiec to miesiąc, w którym możesz już spotkać bakłażany, które utrzymują się aż do końca sierpnia. Wykorzystaj je do zdrowych i wykwintnych dań. Do innych warzyw w tym okresie można również zaliczyć: kalafior, brokuły, buraki, chrzan, kapusta, papryka, rzodkiewka, szpinak, fasolkę szparagową, cukinie, ogórki, por, młodą marchewkę. Najwięcej natomiast owoców dojrzewa latem. W czerwcu zasmakujesz czerwonych porzeczek, malin, czy poziomek. To owoce, z którymi stworzysz ciekawe desery oraz ciasta.

W cieplejszych miesiącach nadal dostępne są sezonowe warzywa. Lipiec to czas na przygotowywanie dań z fasolką szparagową, cukinią, kukurydzą i papryką, a także z koprem włoskim. W tym okresie znajdziesz również pyszne sezonowe owoce. Lipiec jest miesiącem, w którym zaczynają pojawiać się borówki amerykańskie, brzoskwinie, jagody, morele, wiśnie i porzeczki. Pod koniec lata zaczyna się również sezon na jeżyny, śliwki, czy aronie.

>> Sprawdź: Przepisy na obiady, kolacje i przekąski

Mocno świecące słońce i odpowiednia temperatura to sprzyjające warunki na sezonowe warzywa i owoce. Sierpień to miesiąc, w którym masz jeszcze okazję nacieszyć się:

  • malinami,
  • poziomkami,
  • czarną porzeczką,
  • winogronem,
  • śliwkami.

Jeśli zależy Ci na tym, aby tworzyć smaczne posiłki, bogate w witaminy to koniecznie sięgnij po fasolkę szparagową, cukinię, kapustę i brokuły. To ostatni dzwonek ciepłej i letniej pogody, gdzie znajdziesz jeszcze ulubione sezonowe owoce. Sierpień powoli żegna się z latem, jednak nie jest to koniec wartościowych zbiorów.

A kiedy przychodzi jesień…

Kiedy przychodzi wrzesień, październik i listopad, czyli jesienne, nieco zimniejsze pory, to nadal możesz wspierać swój organizm dawką potrzebnych witamin.

Sezonowe owoce i warzywa, jakie wówczas znajdziesz to:

  • daktyle,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • papaje,
  • pigwę,
  • ananas,
  • grejpfruty,
  • kiwi,
  • dziką różę,
  • jarmuż,
  • dynie,
  • seler,
  • por,
  • marchewkę,
  • buraki,
  • młode ziemniaki,
  • cebule,
  • chrzan,
  • por,
  • kalarepę,
  • rukolę.

Znajdziesz również wiele innych owoców i warzyw, które pozwolą Ci się wzmocnić.

Grudzień to zdecydowanie czas, kiedy potrzebujesz jeszcze bardziej odpowiednich minerałów, aby uchronić się przed przeziębieniem. Wtedy z pewnością znajdziesz sezonowe owoce i warzywa jak mandarynki, pomarańcze, ananas, kiwi, jabłka gruszki, buraki, dynie, jarmuż, roszponkę, por, seler. Nadal możesz gotować smacznie i zdrowo.

Dostępne warzywa i owoce przez cały rok

Jeśli nie ma sezonu na Twoje ulubione owoce i warzywa, możesz sięgnąć po te, które znajdziesz przez cały rok. Niektóre z nich pojawiają się bez względu na porę roku i miesiąc. Do najpopularniejszych można zaliczyć marchew, która zbierana jest pod koniec lata aż do października. Innym warzywem jest pietruszka, którą można dodać do zup i bulionów. Przez cały rok znajdziesz również cebulę czy czosnek, a także niektóre odmiany ziemniaków.

Większość owoców można spotkać w porze letniej, ponieważ wtedy najlepiej dojrzewają. Jednak przez cały rok możesz zaopatrzyć się w jabłka czy gruszki, które zawierają mnóstwo witamin. Już w maju pojawiają się kolejne owoce jak truskawki i agrest. Dlatego warto w lecie korzystać z darów natury i spożywać jak najwięcej owoców.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!