Wybierając się na targ w poszukiwaniu świeżych owoców i warzyw, warto wiedzieć, które z nich są sezonowe i po które sięgać w określonym miesiącu. Poszukiwania ułatwi Ci znajomość kalendarze sezonowego. Sprawdź, w co warto się zaopatrzyć w określonej porze roku, czyli jakie sezonowe warzywa i owoce warto wybierać, aby cieszyć się z ich najlepszego smaku.
Sezonowe owoce na cały rok
Owoce są tak samo ważne i potrzebne, jak warzywa. Jednak ilość cukru, jaką mają, sprawia, że powinno się ich spożywać nieco mniej niż warzyw. Wybieranie owoców w wyznaczonej dla nich porze, sprawia, że możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem i masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki. Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek.
>> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach
Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz
W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak:
- jabłka,
- gruszki,
- ananasy,
- mandarynki,
- grejpfruty,
- suszone owoce,
- mango,
- pomarańcze,
- awokado,
- cytryny.
Kupując je w sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po:
- pietruszkę,
- por,
- roszponkę,
- seler,
- ziemniaki,
- sałatę lodową,
- warzywa strączkowe,
- czosnek,
- brokuły,
- brukselkę,
- kalafior,
- trufle czarne,
- buraki,
- cykorię,
- dynię,
- kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską,
- marchewkę,
- rzodkiewkę,
- kalafior.
Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną?
Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać i natura budzi się do życia. W tym okresie najlepszymi sezonowymi owocami będą:
- gruszki,
- rabarbar,
- mango,
- jabłka,
- czerwone pomarańcze.
Sezonowe warzywa, które występują w tej porze to:
- ziemniaki młode,
- papryka,
- marchew,
- cebula,
- kapusta młoda,
- karczochy,
- warzywa strączkowe,
- sałata lodowa,
- szparagi,
- rzodkiewka,
- pietruszka,
- cykoria.
Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto także zaopatrzyć się w mango i rabarbar. Warzywa, które znajdziesz na targach na wiosnę, pozwolą Ci wzbogacić Twoje codzienne menu. Można do nich zaliczyć:
- bób,
- groszek,
- rukolę,
- botwinkę, cebulę,
- karczochy.
Sezonowe warzywa i owoce latem
Latem swoje grono powiększają sezonowe warzywa. Czerwiec to miesiąc, w którym możesz już spotkać bakłażany, które utrzymują się aż do końca sierpnia. Wykorzystaj je do zdrowych i wykwintnych dań. Do innych warzyw w tym okresie można również zaliczyć: kalafior, brokuły, buraki, chrzan, kapusta, papryka, rzodkiewka, szpinak, fasolkę szparagową, cukinie, ogórki, por, młodą marchewkę. Najwięcej natomiast owoców dojrzewa latem. W czerwcu zasmakujesz czerwonych porzeczek, malin, czy poziomek. To owoce, z którymi stworzysz ciekawe desery oraz ciasta.
W cieplejszych miesiącach nadal dostępne są sezonowe warzywa. Lipiec to czas na przygotowywanie dań z fasolką szparagową, cukinią, kukurydzą i papryką, a także z koprem włoskim. W tym okresie znajdziesz również pyszne sezonowe owoce. Lipiec jest miesiącem, w którym zaczynają pojawiać się borówki amerykańskie, brzoskwinie, jagody, morele, wiśnie i porzeczki. Pod koniec lata zaczyna się również sezon na jeżyny, śliwki, czy aronie.
>> Sprawdź: Przepisy na obiady, kolacje i przekąski
Mocno świecące słońce i odpowiednia temperatura to sprzyjające warunki na sezonowe warzywa i owoce. Sierpień to miesiąc, w którym masz jeszcze okazję nacieszyć się:
- malinami,
- poziomkami,
- czarną porzeczką,
- winogronem,
- śliwkami.
Jeśli zależy Ci na tym, aby tworzyć smaczne posiłki, bogate w witaminy to koniecznie sięgnij po fasolkę szparagową, cukinię, kapustę i brokuły. To ostatni dzwonek ciepłej i letniej pogody, gdzie znajdziesz jeszcze ulubione sezonowe owoce. Sierpień powoli żegna się z latem, jednak nie jest to koniec wartościowych zbiorów.
A kiedy przychodzi jesień…
Kiedy przychodzi wrzesień, październik i listopad, czyli jesienne, nieco zimniejsze pory, to nadal możesz wspierać swój organizm dawką potrzebnych witamin.
Sezonowe owoce i warzywa, jakie wówczas znajdziesz to:
- daktyle,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- papaje,
- pigwę,
- ananas,
- grejpfruty,
- kiwi,
- dziką różę,
- jarmuż,
- dynie,
- seler,
- por,
- marchewkę,
- buraki,
- młode ziemniaki,
- cebule,
- chrzan,
- por,
- kalarepę,
- rukolę.
Znajdziesz również wiele innych owoców i warzyw, które pozwolą Ci się wzmocnić.
Grudzień to zdecydowanie czas, kiedy potrzebujesz jeszcze bardziej odpowiednich minerałów, aby uchronić się przed przeziębieniem. Wtedy z pewnością znajdziesz sezonowe owoce i warzywa jak mandarynki, pomarańcze, ananas, kiwi, jabłka gruszki, buraki, dynie, jarmuż, roszponkę, por, seler. Nadal możesz gotować smacznie i zdrowo.
Dostępne warzywa i owoce przez cały rok
Jeśli nie ma sezonu na Twoje ulubione owoce i warzywa, możesz sięgnąć po te, które znajdziesz przez cały rok. Niektóre z nich pojawiają się bez względu na porę roku i miesiąc. Do najpopularniejszych można zaliczyć marchew, która zbierana jest pod koniec lata aż do października. Innym warzywem jest pietruszka, którą można dodać do zup i bulionów. Przez cały rok znajdziesz również cebulę czy czosnek, a także niektóre odmiany ziemniaków.
Większość owoców można spotkać w porze letniej, ponieważ wtedy najlepiej dojrzewają. Jednak przez cały rok możesz zaopatrzyć się w jabłka czy gruszki, które zawierają mnóstwo witamin. Już w maju pojawiają się kolejne owoce jak truskawki i agrest. Dlatego warto w lecie korzystać z darów natury i spożywać jak najwięcej owoców.