Szpinak w wypiekach – przepisy na ciasta

Szpinak kiedyś nie przywodził na myśl przyjemnych doznań kulinarnych. Na szczęście teraz przyrządza się go na różne sposoby i to nie tylko w daniach wytrawnych. Okazuje się, że stanowi znakomity składnik ciast. Ożywia je swoim zielonym kolorem i wręcz zachęca do jedzenia, co ma istotne znaczenie w przypadku dzieci. Przekonaj się, jakie pyszne ciasta z dodatkiem szpinaku można przyrządzić.

Co to jest szpinak i jakie ma właściwości?

Szpinak jest zielonym warzywem liściastym. Jego wartość odżywczą znano i doceniano w starożytnej Persji. W XVI wieku dotarł na tereny Hiszpanii, a następnie został rozpowszechniony w innych krajach europejskich.

Szpinak zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i ma przyjemny, delikatny smak. Nie zawiera dużo kalorii, co jest dobrą informacją dla odchudzających się osób. Stanowi dobre źródło błonnika i beta-karotenu. Dostarcza kwas foliowy oraz żelazo, ale niestety żelazo nie jest w postaci łatwo przyswajalnej, dlatego należy je uzupełniać przy pomocy innych produktów. Poza tym obfituje w wapń oraz magnez. Jest też cennym źródłem witamin A, C, E i K. Witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu, a K pełni istotną funkcję w procesie krzepnięcia krwi. W szpinaku nie brakuje również innych substancji, a przede wszystkim przeciwutleniaczy.

Spożywanie szpinaku ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów i wspiera działanie układu odpornościowego. Minimalizuje również możliwość wystąpienia chorób serca, udaru mózgu oraz cukrzycy. Wpływa pozytywnie na mineralizację kości i usprawnia pracę układu nerwowego oraz mózgu. Obfitość witamin oraz innych związków wpływa pozytywnie na wzrok, a także kondycję włosów, skóry i paznokci. Dzięki obecności błonnika potrawy ze szpinakiem wywołują uczucie sytości i usprawniają pracę jelit. Jedzenie szpinaku sprzyja również zachowaniu równowagi gospodarki węglowodanowo-lipidowej. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Szpinak jest wspaniałym dodatkiem wielu potraw. Świetnie sprawdzi się w przypadku makaronów i lasagne, ale z powodzeniem możesz połączyć go również z omletem lub jajecznicą. W pizzy lub zapiekance będzie niezapomnianym niuansem. Wspaniały smak uzyskasz, gdy połączysz szpinak z serem feta. Dodaj czosnek, a wzmocnisz wyrazistość każdej potrawy z udziałem szpinaku. Nie zapominaj też o opcjach deserowych. Przetestuj nasze pomysły na ciasta ze szpinakiem.

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Truskawki to smak i aromat lata, do którego chętnie się wraca. Najlepsze są świeże, ale zimą można skorzystać z mrożonych. Pewnie zgodzisz się z nami, że połączenie truskawek i szpinaku w cieście jest niecodzienne, ale okazuje się, że trudno mu się oprzeć. Sprawdź szczegóły przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-szpinakowe-z-truskawkami.

Mus z soczystych truskawek z dodatkiem pistacji sprawia, że wypiek nabiera wyrafinowanego charakteru i bez wątpienia zachwyci gości podczas wyjątkowych okazji. Może też posłużyć za codzienny deser. To czysta przyjemność konsumować zielone ciacho, popijając kawę lub herbatę. Ciasto jest przygotowywane na kruchym spodzie. Kieruj się naszymi wskazówkami, które znajdziesz w przepisie, a wyjdzie doskonałe.

Ciasto mech z masą kakaową

Ciasto mech szybko zyskało popularność ze względu na niebanalny wygląd nawiązujący właśnie do leśnego mchu. Prezentuje się intrygująco i pięknie, a na dodatek bajecznie smakuje. Po prostu rozpływa się w ustach. Dziś mamy dla Ciebie przepis na zielone ciasto z masą kakaową: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-lesny-mech-z-masa-kakaowa. Zacznij od przygotowania lekkiego ciasta biszkoptowego. Dzięki dodatkowi zblendowanego szpinaku nabierze pięknego zielonego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie odetnij wierzch, a następnie przekrój pozostałą część na pół, aby powstały dwa równe blaty. Z serka mascarpone zrób puszysty krem. Jedną część pozostaw białą, a do drugiej dodaj kakao. Kakaowym kremem przełóż przygotowane blaty, a na wierzch nałóż białą masę i posyp pokruszonym ciastem z odciętego wierzchu. Dodatkowo udekoruj ciasto pestkami granatu.

Art. sponsorowany, źródło zdjęcia: uwielbiam.pl

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!