Lubisz potrawy doprawione aromatycznym czosnkiem? Jeśli masz ogródek, warto samodzielnie wyhodować to warzywo. Jego uprawa nie jest trudna, jednak po zbiorze pojawia się pytanie, jak przechowywać czosnek? Sposobów jest co najmniej kilka. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji – wybierz najlepszą dla siebie!
Jaki czosnek można przechowywać na zimę?
Przechowywanie czosnku w domu jest szczególnie opłacalne, gdy mamy możliwość zakupienia tego warzywa w większej ilości ze sprawdzonego źródła lub samodzielnie go wyhodowaliśmy we własnym ogródku. Choć czosnek jest dostępny w sklepach przez cały rok, to jednak często ten, który można kupić w markecie, jest mniej aromatyczny niż ten, który kupimy od zaprzyjaźnionego rolnika.
Jeśli więc masz czosnek dobrej jakości, to podstawą jest odpowiednie wysuszenie jego główek. Najlepiej jest umieścić całe główki do skrzynki z otworami i wystawiać w pogodne dni na podwórko. Po kilku dniach czosnek będzie obsuszony, a jego łupiny będą charakterystycznie pękać podczas obracania go w rękach. Wówczas należy rozważyć, jak przechowywać czosnek na zimę.
Najpopularniejszy i najbardziej efektowny sposób na domowe przechowywanie czosnku to oczywiście zaplatanie główek wraz z zasuszonymi pędami w warkocze (lub po prostu zakup gotowego warkocza czosnku). I choć taki element wniesie do kuchni nieco sielskiego klimatu, to zazwyczaj takie rozwiązanie nie jest najlepsze, gdyż czosnek przechowywany w jasnym miejscu może zacząć wyrastać. Jeśli więc zależy Ci na powieszeniu gdzieś warkocza czosnku, najlepiej umieścić w pomieszczeniu, do którego nie wpada dzienne światło.
Jak przechowywać czosnek w domowych warunkach?
Teraz wiesz już, że czosnek należy trzymać w ciemnym pomieszczeniu. O jakich jeszcze zasadach należy wiedzieć, zanim zdecydujesz się, jak przechowywać czosnek na zimę? Zapamiętaj:
- Czosnek należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Zdecydowanie nie zaleca się umieszczania go w lodówce.
- Aby zminimalizować ryzyko wyrastania główek, należy unikać nie tylko jasnych miejsc, ale też wilgotnych pomieszczeń.
- Całe główki czosnku najlepiej jest umieścić w suchym i przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej.
- Główki mogą zostać zaplecione w ozdobny warkocz lub po prostu umieszczone w koszyku czy w papierowej torebce z dziurkami.
Jak przechowywać czosnek, by cieszyć się jego doskonałym aromatem nawet pod koniec zimy? Jeśli posiadasz spiżarnię, umieść czosnek w przewiewnym pojemniku i ustaw na półce.
Natomiast jeśli mieszkasz w bloku i niestety nie posiadasz oddzielnego pomieszczenia, w którym trzymasz zapasy, to schowaj główki czosnku po prostu do szafki w kuchni. Wybierz jednak taką, która nie znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki czy piekarnika. Zdecydowanie odradzamy zostawienie całego zapasu w koszyku na owoce i warzywa, jeśli ten stoi na szafce – kolejny raz podkreślę, że jasne stanowisko może przyspieszyć wyrastanie czosnku.
Sprawdź też: Worki próżniowe – co można w nich przechowywać?
Przechowywanie czosnku w słoiku – prosty i smakowity sposób!
Zastanawiasz się, jak przechowywać czosnek, skoro powyższe metody nie sprawdzą się w Twoim przypadku? Nie martw się! Wspomniane przeze mnie wyżej sposoby nie są jedynymi opcjami na przechowywanie czosnku. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie tego warzywa w …słoiku.
Ten sposób jest szczególnie doceniany przez zabiegane osoby, dla których każda minuta zaoszczędzona podczas przygotowywania potrawy jest na wagę złota.
Zatem przejdźmy do omówienia szczegółów – jak przechowywać czosnek w słoiku?
- Główki czosnku podziel na ząbki i obierz każdy z nich. Jeśli chcesz, to możesz rozdrobnić je w ulubiony sposób (np. plasterki czy kostka)
- Ząbki czosnku umieść w czystym i wyparzonym słoiku.
- Zalej oliwą lub dobrej jakości olejem powyżej poziomu ząbków czosnku.
- Szczelnie zamknij pokrywką i przechowuj w ciemnym miejscu (np. w kuchennej szafce).
Banalne, prawda? Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest fakt, że tak przygotowany czosnek możesz przechowywać nawet przez 6 miesięcy. Gdy tylko będziesz potrzebować tego warzywa, wyciągasz odpowiednią ilość. Pamiętaj, że oliwa czy olej, którym zostały zalane ząbki, nabiorą przyjemnego czosnkowego aromatu – wykorzystaj ją do sałatek czy innych dań.
Suszony czosnek, czyli idealny dodatek do dań
Są jeszcze inne sposoby na domowe przechowywanie czosnku. Ciekawym pomysłem jest obranie główek, pokrojenie ząbków w plasterki i wysuszenie w suszarce do warzyw lub po prostu w piekarniku (ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Czosnek należy suszyć w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Czas suszenia zależy od grubości plasterków – należy trzymać czosnek w piekarniku tak długo, aż zacznie się on kruszyć w palcach. Tak przygotowany czosnek należy po przestudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika – dlatego ten sposób jest też nietypową odpowiedzią na pytanie, jak przechowywać czosnek w słoiku.
Zobacz również: Jak przechowywać truskawki? Sprytne sposoby!
Czy czosnek można mrozić?
A czy wiesz, że czosnek można mrozić? Pamiętaj jednak, że jeśli obierzesz ząbki, włożysz do szczelnego pojemnika czy woreczka strunowego i umieścisz w zamrażarce, to niestety warzywo to utraci swoją sprężystość.
Mam jednak sprytny sposób na to, jak przechowywać czosnek w zamrażarce! Przeciskam go przez praskę, umieszczam w pojemnikach do lodu (do połowy wysokości) i zalewam wodą mineralną lub przegotowaną kranówką. Tak zamrożony czosnek jest doskonały jako szybki dodatek do zupy czy sosu. Dodanie takiej kostki lodu z czosnkiem jest szybkie i wygodne.
A Ty, jakie masz sposoby na przechowywanie czosnku? Podziel się w komentarzu sprawdzonymi tipami, które pozwalają zachować aromat tego warzywa i przyspieszają proces przygotowywania potraw!
Źródła zdjęć: Freepik