Co zrobić z gotowanych ziemniaków?

Jeśli po obiedzie został Ci nadmiar gotowanych ziemniaków, to nie wyrzucaj ich! Następnego dnia wykorzystaj je do zrobienia pysznego obiadu. Poniżej znajdziesz przepisy na 3 proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zatem co zrobić z gotowanych ziemniaków? Zobacz moje patenty!

Kopytka, czyli postaw na pewniaka!


Pierwszą odpowiedzią na pytanie, co zrobić z gotowanych ziemniaków są oczywiście kopytka! To chyba najpopularniejsze danie, do którego wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. I co więcej, jeśli zastanawiasz się, co zrobić z gotowanych ziemniaków na słodko, to to danie jest doskonałym pomysłem. Kopytka smakują pysznie nie tylko w wersji na słono, ale też na słodko, dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis i przetestuj różne dodatki.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

WYKONANIE:

  1. Przygotowanie kopytek rozpocznij od dokładnego zmielenia ugotowanych ziemniaków. Ważne jest, by zostały zgniecione na gładką masę. Możesz użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych – jednak w tym przypadku odczekaj aż przestygną i będą letnie.
  2. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól – całość wyrób na gładką masę. Najlepiej jest zagnieść ciasto rękami, które po wyrobieniu powinno być bardzo plastyczne. Niekiedy może się okazać, że wskazana w przepisie ilość mąki będzie za mała i masa nie stanie się plastyczna (dzieje się tak, gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) – wówczas dodaj małymi porcjami jeszcze trochę mąki. 
  3. Stolnicę oprósz mąką i umieść na niej ¼ ciasta. Rozwałkuj je dłońmi na sznurek o średnicy około 2 cm, a następnie potnij go na kopytka o długości około 2-3 cm. 
  4. Gdy ciasto będzie już pokrojone na kopytka, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wkładaj delikatnie do wrzątku i ostrożnie zamieszaj. Poczekaj aż wypłyną i od tego czasu gotuj je jeszcze przez około 1,5-2 minuty, a następnie wyłóż je na sitko i przelej niewielką ilością chłodnej wody (zapobiegnie to ich sklejeniu).
kopytka

Teraz, gdy już wiesz co zrobić z gotowanych ziemniaków z obiadu (kopytka!), zastanów się, z czym je podasz. Danie to smakuje wyśmienicie jako dodatek do gulaszu z grzybami.

Doskonałym pomysłem jest też podanie kopytek z zasmażką wykonaną z boczku i cebuli lub polanie ich stopionym masłem, a następnie posypanie cukrem i cynamonem. W wersji na słodko są szczególnie chętnie jedzone przez dzieci.

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Chrupiące kuleczki!

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków poza kopytkami? Oczywiście pyszne i chrupiące kuleczki! Ta potrawa z gotowanych ziemniaków jest szczególnie uwielbiana przez dzieci i stanowi ciekawą alternatywę dla frytek. Zobacz, jak przygotować ziemniaczane kuleczki.

SKŁADNIKI:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g tartego parmezanu lub ewentualnie tartego sera cheddar
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku (zamiast nich możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do dań z ziemniaków)
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką masę, a następnie dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, starty ser i przyprawy. Zagnieć ciasto dłońmi aż do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Masa na kuleczki ziemniaczane powinna być bardziej zwarta niż ciasto na kopytka. Jeśli więc ciasto na kuleczki po wymieszaniu jest luźne, dodaj porcjami więcej mąki.
  2. Z uzyskanej masy formuj kuleczki o średnicy około 3-3,5 cm i obtaczaj je w bułce tartej.
  3. Do garnka lub wysokiej patelni wlej olej. Powinno go być na tyle dużo, by kulki mogły w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie będzie potrzeby przewracania ich na drugą stronę. Olej podgrzewaj go na średniej mocy palnika aż do uzyskania temperatury ok. 165 stopni Celsjusza. 
  4. Do rozgrzanego oleju wkładaj tyle kulek, by mogły one swobodnie obok siebie pływać. Smażenie ich powinno trwać około 5 minut (przy założeniu, że temperatura oleju wynosi około 165 stopni Celsjusza). Po tym czasie będą one pięknie zarumienione i chrupiące. Usmażone kuleczki ziemniaczane przełóż do miski wyłożonej papierem śniadaniowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

MOJA RADA:

Nie posiadasz termometru kuchennego i nie wiesz, jak sprawdzić temperaturę oleju? Przeprowadź prosty test – do garnka wrzuć kawałek masy ziemniaczanej, jeśli od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć to znak, że olej ma już odpowiednią temperaturę i możesz wrzucać do niego kuleczki ziemniaczane.

Jeśli moje powyższe propozycje nie do końca do Ciebie przemawiają, to mam jeszcze jeden pomysł na to, co zrobić na obiad z wczorajszych ziemniaków. Odpowiedź znajdziesz poniżej.

A może placki z gotowanych ziemniaków?

Szukasz pomysłu na to, co zrobić z gotowanych ziemniaków bez dodatku mięsa? Doskonałym pomysłem na wegetariańskie danie będą placki, których bazą są właśnie gotowane ziemniaki. Przygotowanie ich zajmuje mniej niż 30 minut. To danie z ziemniaków gotowanych jest pyszne i sycące. Zobacz, co potrzebujesz do jego wykonania.

SKŁADNIKI:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • olej roślinny do smażenia

WYKONANIE:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką masę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Zrumienioną cebulkę dodaj do zmielonych ziemniaków, wbij jajko, wsyp przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Połącz dokładnie wszystkie składniki. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i na gorący tłuszcz wykładaj uformowane placki (porcję wielkości orzecha włoskiego uformuj w dłoniach na kształt placka). Smaż je na średniej mocy palnika aż do zarumienienia z obu stron. Usmażone placki z gotowanych ziemniaków odłóż na chwilę na papier śniadaniowy, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu. 
placki z gotowanych ziemniaków

Teraz, gdy będziesz się zastanawiać, co zrobić z gotowanych ziemniaków z obiadu, masz na to już co najmniej kilka odpowiedzi. A to jeszcze nie koniec moich pomysłów! Przejdźmy do ostatniego sposobu na gotowane ziemniaki, który chcę Wam dziś polecić.

Akcja odświeżanie ugotowanych ziemniaków

Warto wiedzieć, jak odświeżyć ziemniaki z poprzedniego dnia. Sposobów jest co najmniej kilka:

  • Podsmażenie ziemniaków z poprzedniego dnia na patelni – pamiętaj, aby dodać nieco masła!
  • Podpieczenie w piekarniku – ziemniaki przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Możesz je oprószyć rozmarynem i papryką słodką w proszku, wtedy będą aromatyczne i pyszne.
  • Podgrzanie na parze – ugotowane ziemniaki wyłóż na sitko garnka do gotowania na parze doprowadź wodę do wrzenia. Pozostaw na około 5 minut. Warto jednak podkreślić, że tak podgrzane gotowane ziemniaki nie smakują tak samo jak świeżo ugotowane. 

A Ty, jaki masz sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia? Podziel się sprawdzonymi pomysłami w komentarzu :)

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!