Jeśli po obiedzie został Ci nadmiar gotowanych ziemniaków, to nie wyrzucaj ich! Następnego dnia wykorzystaj je do zrobienia pysznego obiadu. Poniżej znajdziesz przepisy na 3 proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zatem co zrobić z gotowanych ziemniaków? Zobacz moje patenty!
Kopytka, czyli postaw na pewniaka!
Pierwszą odpowiedzią na pytanie, co zrobić z gotowanych ziemniaków są oczywiście kopytka! To chyba najpopularniejsze danie, do którego wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. I co więcej, jeśli zastanawiasz się, co zrobić z gotowanych ziemniaków na słodko, to to danie jest doskonałym pomysłem. Kopytka smakują pysznie nie tylko w wersji na słono, ale też na słodko, dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis i przetestuj różne dodatki.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki tortowej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
WYKONANIE:
- Przygotowanie kopytek rozpocznij od dokładnego zmielenia ugotowanych ziemniaków. Ważne jest, by zostały zgniecione na gładką masę. Możesz użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych – jednak w tym przypadku odczekaj aż przestygną i będą letnie.
- Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól – całość wyrób na gładką masę. Najlepiej jest zagnieść ciasto rękami, które po wyrobieniu powinno być bardzo plastyczne. Niekiedy może się okazać, że wskazana w przepisie ilość mąki będzie za mała i masa nie stanie się plastyczna (dzieje się tak, gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) – wówczas dodaj małymi porcjami jeszcze trochę mąki.
- Stolnicę oprósz mąką i umieść na niej ¼ ciasta. Rozwałkuj je dłońmi na sznurek o średnicy około 2 cm, a następnie potnij go na kopytka o długości około 2-3 cm.
- Gdy ciasto będzie już pokrojone na kopytka, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wkładaj delikatnie do wrzątku i ostrożnie zamieszaj. Poczekaj aż wypłyną i od tego czasu gotuj je jeszcze przez około 1,5-2 minuty, a następnie wyłóż je na sitko i przelej niewielką ilością chłodnej wody (zapobiegnie to ich sklejeniu).
Teraz, gdy już wiesz co zrobić z gotowanych ziemniaków z obiadu (kopytka!), zastanów się, z czym je podasz. Danie to smakuje wyśmienicie jako dodatek do gulaszu z grzybami.
Doskonałym pomysłem jest też podanie kopytek z zasmażką wykonaną z boczku i cebuli lub polanie ich stopionym masłem, a następnie posypanie cukrem i cynamonem. W wersji na słodko są szczególnie chętnie jedzone przez dzieci.
Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Chrupiące kuleczki!
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków poza kopytkami? Oczywiście pyszne i chrupiące kuleczki! Ta potrawa z gotowanych ziemniaków jest szczególnie uwielbiana przez dzieci i stanowi ciekawą alternatywę dla frytek. Zobacz, jak przygotować ziemniaczane kuleczki.
SKŁADNIKI:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g tartego parmezanu lub ewentualnie tartego sera cheddar
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku (zamiast nich możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do dań z ziemniaków)
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką masę, a następnie dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, starty ser i przyprawy. Zagnieć ciasto dłońmi aż do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Masa na kuleczki ziemniaczane powinna być bardziej zwarta niż ciasto na kopytka. Jeśli więc ciasto na kuleczki po wymieszaniu jest luźne, dodaj porcjami więcej mąki.
- Z uzyskanej masy formuj kuleczki o średnicy około 3-3,5 cm i obtaczaj je w bułce tartej.
- Do garnka lub wysokiej patelni wlej olej. Powinno go być na tyle dużo, by kulki mogły w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie będzie potrzeby przewracania ich na drugą stronę. Olej podgrzewaj go na średniej mocy palnika aż do uzyskania temperatury ok. 165 stopni Celsjusza.
- Do rozgrzanego oleju wkładaj tyle kulek, by mogły one swobodnie obok siebie pływać. Smażenie ich powinno trwać około 5 minut (przy założeniu, że temperatura oleju wynosi około 165 stopni Celsjusza). Po tym czasie będą one pięknie zarumienione i chrupiące. Usmażone kuleczki ziemniaczane przełóż do miski wyłożonej papierem śniadaniowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Moja rada
Nie posiadasz termometru kuchennego i nie wiesz, jak sprawdzić temperaturę oleju? Przeprowadź prosty test – do garnka wrzuć kawałek masy ziemniaczanej, jeśli od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć to znak, że olej ma już odpowiednią temperaturę i możesz wrzucać do niego kuleczki ziemniaczane.
Jeśli moje powyższe propozycje nie do końca do Ciebie przemawiają, to mam jeszcze jeden pomysł na to, co zrobić na obiad z wczorajszych ziemniaków. Odpowiedź znajdziesz poniżej.
A może placki z gotowanych ziemniaków?
Szukasz pomysłu na to, co zrobić z gotowanych ziemniaków bez dodatku mięsa? Doskonałym pomysłem na wegetariańskie danie będą placki, których bazą są właśnie gotowane ziemniaki. Przygotowanie ich zajmuje mniej niż 30 minut. To danie z ziemniaków gotowanych jest pyszne i sycące. Zobacz, co potrzebujesz do jego wykonania.
SKŁADNIKI:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
- Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką masę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Zrumienioną cebulkę dodaj do zmielonych ziemniaków, wbij jajko, wsyp przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzej olej i na gorący tłuszcz wykładaj uformowane placki (porcję wielkości orzecha włoskiego uformuj w dłoniach na kształt placka). Smaż je na średniej mocy palnika aż do zarumienienia z obu stron. Usmażone placki z gotowanych ziemniaków odłóż na chwilę na papier śniadaniowy, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu.
Teraz, gdy będziesz się zastanawiać, co zrobić z gotowanych ziemniaków z obiadu, masz na to już co najmniej kilka odpowiedzi. A to jeszcze nie koniec moich pomysłów! Przejdźmy do ostatniego sposobu na gotowane ziemniaki, który chcę Wam dziś polecić.
Akcja odświeżanie ugotowanych ziemniaków
Warto wiedzieć, jak odświeżyć ziemniaki z poprzedniego dnia. Sposobów jest co najmniej kilka:
- Podsmażenie ziemniaków z poprzedniego dnia na patelni – pamiętaj, aby dodać nieco masła!
- Podpieczenie w piekarniku – ziemniaki przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Możesz je oprószyć rozmarynem i papryką słodką w proszku, wtedy będą aromatyczne i pyszne.
- Podgrzanie na parze – ugotowane ziemniaki wyłóż na sitko garnka do gotowania na parze doprowadź wodę do wrzenia. Pozostaw na około 5 minut. Warto jednak podkreślić, że tak podgrzane gotowane ziemniaki nie smakują tak samo jak świeżo ugotowane.
A Ty, jaki masz sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia? Podziel się sprawdzonymi pomysłami w komentarzu :)