Drożdże to ważny składnik w każdej kuchni. Wykorzystywane do słodkich i słonych wypieków, nadają im odpowiednią strukturę i niepowtarzalny smak. Niestety świeże drożdże mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia. Czy można zatem zamrozić je, aby wydłużyć ich trwałość?
Czy drożdże są odporne na mrożenie?
Drożdże są jednokomórkowymi organizmami żywymi. Choć jest ich ponad 30 gatunków, podczas pieczenia używa się tylko jednego rodzaju – drożdży szlachetnych, odpowiedzialnych za fermentację alkoholową. Wytwarzają one enzymy, pod wpływem których z cukru powstaje alkohol i dwutlenek węgla nadający wyrobom piekarniczym puszystą strukturę. Wielowarstwowa budowa tych organizmów chroni je przed niską temperaturą. Ich komórki są pokryte błoną i dodatkową ścianą, złożoną z licznych warstw celulozy. Powoduje to, że mrożenie świeżych drożdży nie wpływa negatywnie na ich właściwości. Możesz zatem bez obaw przechowywać je w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy.
>> Zobacz też: Puszyste oponki drożdżowe na tłusty czwartek i nie tylko
Mrożenie świeżych drożdży – sposób pierwszy
Wiesz już, czy można mrozić świeże drożdże. Zapewne szukasz jednak sposobu, aby zrobić to prawidłowo. Pierwsza z wartych uwagi metod wymaga podzielenia drożdży na mniejsze porcje. Ich kostka ma zazwyczaj 100 gramów, podczas gdy do pieczenia potrzebujesz najczęściej 10 gram na pół kilo mąki. Z tego względu najwygodniej jest przygotować mniejsze porcje, które łatwo dostosujesz do ilości użytej mąki. Każdą część włóż do foliowego woreczka i starannie zawiąż, a następnie umieść w zamrażarce. Wystarczy, że wyjmiesz drożdże 30 minut przed użyciem i pozostawisz w temperaturze pokojowej, aby były one ponownie zdatne do pieczenia.
Druga metoda mrożenia świeżych drożdży
Kolejny sposób na mrożenie świeżych drożdży jest idealny dla osób niecierpliwych i stosowany przez doświadczonych piekarzy. Pozwala bowiem korzystać z tego spulchniającego dodatku bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Aby wcielić go w życie, potrzebujesz 250 gram mąki pszennej i 100 gramów świeżych, pokruszonych drożdży. Wrzuć oba składniki do miski i mieszaj je, rozcierając palcami, aż znikną wszystkie grudki. Następnie podziel zawartość naczynia na 10 porcji i umieść je w woreczkach, które zamrozisz. Taka mieszanka po wyjęciu z zamrażarki będzie sypka i nadająca się do natychmiastowego użycia.
Czy można mrozić świeże drożdże? O tym pamiętaj!
Planujesz zamrożenie świeżych drożdży? Po ich odtajaniu zużyj je od razu, a ewentualne niewykorzystane resztki wyrzuć. Niedozwolone jest bowiem ponowne mrożenie niezużytych drożdży. Nie dość, że stracą one swoje właściwości, to będą również niebezpieczne dla zdrowia spożywających je osób. Zachodzą w nich bowiem procesy gnilne, które mogą prowadzić do poważnych zatruć, a nawet uszkodzenia wątroby czy jelit.
Czy można mrozić świeże drożdże? Jak najbardziej! Takie działanie pozwoli Ci wyeliminować problem wyrzucania niewykorzystanych składników. Co więcej, ich zapas będzie czekał na swoją kolej w zamrażarce. Dzięki temu będziesz mieć odpowiednią ilość drożdży do wypieków niemal zawsze pod ręką.