Przymierzasz się do zrobienia nowego dania, wszystkie składniki zostały skompletowane, jednak na etapie przygotowania okazuje się, że brakuje Ci kolendry. Co zrobić? Nie panikować. W przypadku tego zioła jest na szczęście kilka opcji na podmianę. Zatem czym zastąpić kolendrę? Sprawdź!
Czym zastąpić liść kolendry?
Kolendra to popularne zioło, które jest wykorzystywane w daniach z różnych zakątków świata. Do przyprawiania potraw można wykorzystać liście tej rośliny lub nasiona. Mimo charakterystycznego smaku kolendry, możliwe jest wykorzystanie alternatywnych przypraw. Jakich? Czym zastąpić kolendrę w przepisie?
Liście kolendry możesz z powodzeniem zastąpić:
- Pietruszką, która należy do tej samej rodziny co kolendra. Trzeba przyznać, że liście tych roślin są bardzo podobne. Oba zioła nadają potrawom świeżych nut. Trzeba jednak podkreślić, że kolendra ma lekki cytrusowy posmak, którego nie znajdziemy w pietruszce. Na szczęście można to w łatwy sposób rozwiązać – wystarczy dodać do potrawy nieco soku z cytryny, by uzyskać efekt podobny do tego po doprawieniu potrawy kolendrą.
- Bazylią – to zioło nie zapewni nam smaku potrawy zbliżonego do dań z użyciem kolendry. Bazylia nie będzie zatem odpowiednia do „imitowania” kolendry, ale będzie jej doskonałym zamiennikiem. Pamiętaj jednak, że danie przyprawione bazylią smakuje inaczej niż to, do którego przygotowania użyliśmy kolendry. Mimo to warto zamienić kolendrę na bazylię (np. cytrynową, dzięki czemu w potrawie wyczuwalna będzie delikatna nuta cytrusów).
Niektórzy sugerują też zastąpienie liści kolendry świeżą melisą i dodanie nieco mielonych ziaren kolendry. Ten sposób brzmi dobrze, więc przetestowałam go, ale nie byłam zadowolona z efektu. Dlatego zdecydowanie zostanę przy zastępowaniu liści kolendry pietruszką lub bazylią.
Zobacz też: Jak gotować szparagi zielone i białe? 5 sposobów
Czym zastąpić nasiona kolendry?
Nasiona kolendry dodaję zawsze do rosołu. Bardzo polubiliśmy jej delikatny smak, dlatego ta przyprawa jest często wykorzystywana w naszej kuchni także do innych dań. Nic więc dziwnego, że gdy kończy nam się niespodziewanie, to szukamy alternatywy.
Czym zastąpić kolendrę w przepisie? W przypadku nasion opcji jest więcej niż w przypadku liści. Możesz użyć:
- Kmin rzymski – przyznaję, że byłam zaskoczona pozytywnym efektem i aromatem, jaki wydobył z dania kmin. Jego ziarna mają lekko orzechowy i pikantny smak, który nieco przypomina ziemiste tony nasion kolendry.
- Przyprawa curry – w skład tej mieszanki wchodzi kolendra. Pamiętaj jednak, że przyprawa curry ma bardzo intensywny smak, zatem dodawaj ją małymi porcjami i sprawdzaj smak potrawy.
- Przyprawy Garam Masala – jednym ze składników tej mieszanki przypraw jest właśnie kolendra (podobnie jak w przypadku curry). Dlatego jeśli lubisz smak pozostałych składników Garam Masala (jest to zazwyczaj pieprz, kurkuma, goździki, cynamon i liście laurowe) to śmiało możesz wypróbować ten zamiennik.
- Kminek – te popularne nasiona należą do tej samej grupy roślin i z powodzeniem zastępują kolendrę. Zawiera te same olejki eteryczne, przez co nadaje bardzo podobnego smaku potrawom.
Mam nadzieję, że powyższe zestawienie będzie pomocne podczas rozważań, czym zastąpić kolendrę. Jak widzisz, opcji jest kilka i szczególnie w przypadku nasion znalezienie alternatywy nie jest trudne. Jeśli masz sprawdzony zamiennik kolendry, o którym tu nie wspomniałam, to proszę podziel się nim i daj znać w komentarzu!