Filety z kurczaka w parmezanowej panierce

Szukasz pomysłu na urozmaicenie tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka? Wystarczy dodanie do panierki jednego prostego składnika, by uzyskać ciekawą alternatywę dla tej standardowej potrawy. Wypróbuj nasz przepis!

Filet z kurczaka w bułce tartej i parmezanie

Cześć! Dziś pragnę podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem, który odmieni Twoje kuchenne doznania. Oto moja propozycja na filety z kurczaka w parmezanowej panierce – prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wyobraź sobie soczysty filet z kurczaka, delikatnie otulony chrupiącą bułką tartą, której smak doskonale uzupełnia intensywny parmezan. To danie nie tylko kusi swoim wyglądem, ale przede wszystkim zachwyca wyjątkowym połączeniem.

A co najważniejsze – przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste! Wystarczy kilka składników, trochę miłości do gotowania i gotowe. Bułka tarta, parmezan, jajka, słodka papryka, płatki suszonych pomidorów – te składniki tworzą harmonię, której rezultatem jest prawdziwy rarytas.

Chociaż smażony filet z kurczaka w bułce tartej i parmezanie brzmi jak danie prosto z restauracji, możesz przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy odrobina czasu i chęci, by zaskoczyć siebie i swoich bliskich wyśmienitym smakiem.

Nie zwlekaj dłużej – sięgnij po składniki i pozwól, by zapachy i smaki zaczarowały Twoją kuchnię. To nie tylko posiłek, to prawdziwe doświadczenie kulinarne. Smacznego !

>> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce — przepis

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

50 g bułki tartej

2 jajka

50 g parmezanu w płatkach

50 g tartego parmezanu

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów

sól i pieprz do smaku

olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Podwójną pierś z kurczaka przedziel na pół, usuń ewentualne żyłki i ścięgna, a następnie każdy filet przekrój wzdłuż na 2 lub 3 części.
  2. Jeśli nie zależy Ci na uzyskaniu bardzo cienkich kotletów, możesz zrezygnować z rozbijania mięsa. Piersi kurczaka jest delikatnym mięsem, zatem ta czynność nie jest obowiązkowa.
  3. Każdą część filetu oprósz z obu stron solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i płatkami suszonych pomidorów. 
  4. Przyprawione mięso odstaw na 2 godziny do lodówki – dzięki temu kotlety przejdą dokładnie smakiem przypraw. Jeśli jednak przygotowujesz posiłek na już, możesz zrezygnować z tego etapu, danie i tak będzie smakować wyśmienicie.
  5. Przygotuj dwa głębokie talerze. Do pierwszego wybij jajka i roztrzep je dokładnie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i pieprzu, a w drugim umieść odmierzoną ilość bułki tartej i parmezanu i dokładnie je wymieszaj.
  6. Każdy kawałek piersi z kurczaka zamocz w roztrzepanym z przyprawami jajku, a następnie obtocz w mieszance bułki tartej i parmezanu.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po zdjęciu mięsa z patelni połóż je na chwilę na talerz wyłożony papierem śniadaniowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Na wierzch każdego kotleta połóż kilka płatków parmezanu – wysoka temperatura mięsa sprawi, że parmezan apetycznie się rozpuści i smak sera będzie wyrazisty.

Porady

Jeśli płatki suszonych pomidorów są duże, rozbij je na mniejsze części. Dzięki temu nadadzą bardziej równomierny smak potrawie.

Warto wiedzieć, że możesz także przygotować lżejszą wersję tego dania – pieczone filety z kurczaka w parmezanowej panierce. Proces przygotowania i użyte składniki pozostają bez zmian, inna jest jedynie forma obróbki termicznej. Filety należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienko olejem. Tak przygotowane kotlety umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i podpiekaj przez około 25-30 minut (ostateczna długość pieczenia zależy od grubości filetów).

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce smakują wyśmienicie podane z frytkami oraz surówką z sałaty i pomidorów. Ciekawą opcją jest też podanie ich z dodatkiem sosu czosnkowego.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!