Awokado budzi sporo skrajnych emocji. Wiele osób uważa jego smak za mdły i nijaki, przez co niechętnie sięga po ten owoc. Inni z kolei doceniają jego walory smakowe, a jeszcze inni decydują się spożywać go regularnie ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Awokado jest doskonałym źródłem wielu witamin (m.in. A, C, E, B1, B2, K i H), kwasu foliowego i substancji mineralnych takich jak np. potas, wapń, żelazo czy fosfor. Zatem z czym jeść awokado, by zachować jego właściwości i jednocześnie przygotować pyszne danie? Zobacz moje propozycje!

Czy warto jeść awokado codziennie?

Zanim jednak podpowiem Ci, z czym jeść awokado, odpowiem na pytanie, czy warto spożywać go codziennie. Ta kwestia jest szczególnie istotna dla osób, które rozważają wdrożenie tego owocu do swojej codziennej diety. W przypadku awokado, podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych, kluczem do sukcesu jest umiar. Dlatego, jeśli chcesz regularnie jeść ten owoc z uwagi na prozdrowotne właściwości, nie musisz spożywać go codziennie. Choć oczywiście jest to dopuszczalne.

Pamiętaj jednak, że awokado jest kaloryczne, zatem jeśli borykasz się z problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, nie powinieneś go spożywać w zbyt dużych ilościach – ⅓ owocu na dzień będzie wówczas optymalną ilością.

Z czym jeść awokado – kilka pysznych pomysłów

A teraz przejdźmy do sedna tego artykułu. Zastanawiasz się, z czym jeść awokado na kanapce i w jaki inny sposób możesz wykorzystać ten owoc podczas przygotowywania posiłków na co dzień? Poniżej znajdziesz moje ulubione pomysły na wdrożenie awokado do diety – w takich formach powinno ono przypaść do gustu nawet tym, którym jak dotąd nie udało się polubić tego owocu. 

Z czym awokado na kanapkę?

Awokado to doskonały pomysł na zdrową alternatywą dla masła i margaryny jako dodatku do pieczywa. Za taki zamiennik Twój organizm będzie Ci bardzo wdzięczny! Wystarczy, że posmarujesz pieczywo rozgniecionym awokado, a następnie skropisz wierzch sokiem z cytryny lub limonki i doprawisz do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczywo, to doskonała baza do wyczarowania pysznej kanapki!

Zatem z czym jeść awokado na kanapce? Opcji jest sporo, a moje ulubione dodatki to:

  • wędzony łosoś i pomidorki koktajlowe;
  • jajko w koszulce i roszponka;
  • gotowane jajko i rzodkiewki;
  • ulubiona chuda wędlina i ogórki.
kanapki z awokado
Źródło: Freepik

Powyższe pomysły, to moje sprawdzone metody na przygotowanie szybkiego i zdrowego śniadania. Zazwyczaj sięgam wtedy też po chleb pełnoziarnisty i uzyskuję prawdziwe superfood. 

Szukasz innego pomysłu na to, z czym jeść awokado? Pasta to kolejny sprawdzony sposób na pyszny dodatek do kanapek! Przygotowanie jej nie musi być czasochłonne, jeśli wybierzesz odpowiedni przepis.

Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi, z czym jeść pastę z awokado:

  • z jajkiem gotowanym i rzodkiewkami;
  • z suszonymi pomidorami z oleju i czosnkiem przeciśniętym przez praskę;
  • z jajkiem gotowanym, czerwoną cebulą i szczypiorkiem;
  • z wędzonym łososiem i szalotką.
Źródło: Freepik

Koktajle!

Czy wiesz, że awokado smakuje wyśmienicie jako dodatek do owocowych koktajli? Z jakimi owocami będzie smakować najlepiej? Ile osób, tyle upodobań! Ja sama mam co najmniej kilka ulubionych przepisów na koktajl z dodatkiem tego owocu. Z czym więc jeść awokado? Ja uwielbiam dorzucać je do koktajlu na bazie maślanki z dodatkiem bananów i wiśni.

Sprawdź też: Sałatka z jajkiem, serem, warzywami i sosem musztardowym

Awokado doskonale komponuje się też z truskawkami, malinami czy ananasem. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie smoothie na bazie szpinaku lub jarmużu z dodatkiem awokado i kiwi. Wypróbuj różne opcje, a z pewnością znajdziesz swoje ulubione połączenie!

Wykwintna przystawka na specjalne okazje!

Szukasz bardziej eleganckich pomysłów, z czym jeść awokado? Pasta i koktajle nie pasują do bardziej wystawnych spotkań, ale także na taką okazję można przygotować danie z dodatkiem tego owocu. Pierwszym moim pewniakiem jest carpaccio z awokado, które jest banalnie proste do wykonania, ale niezwykle efektowne i smaczne. 

Inną, ciekawą opcją jest przygotowanie jajek faszerowanych pastą z awokado. Warto wówczas postarać się, by nadzienie było całkowicie gładka (zalecam zblendowanie wszystkich składników). Dzięki temu pasta wyciśnięta z rękawa cukierniczego przez ozdobną tylkę będzie wyglądać ozdobnie i nawet tak prosta przystawka jak faszerowane jajka będą wyglądać wybornie.

Desery z dodatkiem awokado

Czy wiesz, że awokado może być też podstawą do przygotowania zdrowego deseru? Ta opcja spodoba się szczególnie osobom, które dbają o sylwetkę. Z czym jeść awokado na słodko? Możesz zmiksować awokado z dojrzałymi bananami, kakao, malinami i jogurtem greckim, by uzyskać pyszny czekoladowy krem idealny jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Czekoladowe kremy i musy to mój ulubiony sposób na wykorzystanie awokado jako składnika deseru. Jeśli masz inne sprawdzone przepisy na słodkie przekąski na bazie awokado, podziel się nimi w komentarzu – chętnie wypróbuję! 🙂

Źródło zdjęcia: Freepik

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *