Awokado budzi sporo skrajnych emocji. Wiele osób uważa jego smak za mdły i nijaki, przez co niechętnie sięga po ten owoc. Inni z kolei doceniają jego walory smakowe, a jeszcze inni decydują się spożywać go regularnie ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Awokado jest doskonałym źródłem wielu witamin (m.in. A, C, E, B1, B2, K i H), kwasu foliowego i substancji mineralnych takich jak np. potas, wapń, żelazo czy fosfor. Zatem z czym jeść awokado, by zachować jego właściwości i jednocześnie przygotować pyszne danie? Zobacz moje propozycje!
Czy warto jeść awokado codziennie?
Zanim jednak podpowiem Ci, z czym jeść awokado, odpowiem na pytanie, czy warto spożywać go codziennie. Ta kwestia jest szczególnie istotna dla osób, które rozważają wdrożenie tego owocu do swojej codziennej diety. W przypadku awokado, podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych, kluczem do sukcesu jest umiar. Dlatego, jeśli chcesz regularnie jeść ten owoc z uwagi na prozdrowotne właściwości, nie musisz spożywać go codziennie. Choć oczywiście jest to dopuszczalne.
Pamiętaj jednak, że awokado jest kaloryczne, zatem jeśli borykasz się z problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, nie powinieneś go spożywać w zbyt dużych ilościach – ⅓ owocu na dzień będzie wówczas optymalną ilością.
Z czym jeść awokado – kilka pysznych pomysłów
A teraz przejdźmy do sedna tego artykułu. Zastanawiasz się, z czym jeść awokado na kanapce i w jaki inny sposób możesz wykorzystać ten owoc podczas przygotowywania posiłków na co dzień? Poniżej znajdziesz moje ulubione pomysły na wdrożenie awokado do diety – w takich formach powinno ono przypaść do gustu nawet tym, którym jak dotąd nie udało się polubić tego owocu.
Z czym awokado na kanapkę?
Awokado to doskonały pomysł na zdrową alternatywą dla masła i margaryny jako dodatku do pieczywa. Za taki zamiennik Twój organizm będzie Ci bardzo wdzięczny! Wystarczy, że posmarujesz pieczywo rozgniecionym awokado, a następnie skropisz wierzch sokiem z cytryny lub limonki i doprawisz do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczywo, to doskonała baza do wyczarowania pysznej kanapki!
Zatem z czym jeść awokado na kanapce? Opcji jest sporo, a moje ulubione dodatki to:
- wędzony łosoś i pomidorki koktajlowe;
- jajko w koszulce i roszponka;
- gotowane jajko i rzodkiewki;
- ulubiona chuda wędlina i ogórki.
Powyższe pomysły, to moje sprawdzone metody na przygotowanie szybkiego i zdrowego śniadania. Zazwyczaj sięgam wtedy też po chleb pełnoziarnisty i uzyskuję prawdziwe superfood.
Szukasz innego pomysłu na to, z czym jeść awokado? Pasta to kolejny sprawdzony sposób na pyszny dodatek do kanapek! Przygotowanie jej nie musi być czasochłonne, jeśli wybierzesz odpowiedni przepis.
Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi, z czym jeść pastę z awokado:
- z jajkiem gotowanym i rzodkiewkami;
- z suszonymi pomidorami z oleju i czosnkiem przeciśniętym przez praskę;
- z jajkiem gotowanym, czerwoną cebulą i szczypiorkiem;
- z wędzonym łososiem i szalotką.
Koktajle!
Czy wiesz, że awokado smakuje wyśmienicie jako dodatek do owocowych koktajli? Z jakimi owocami będzie smakować najlepiej? Ile osób, tyle upodobań! Ja sama mam co najmniej kilka ulubionych przepisów na koktajl z dodatkiem tego owocu. Z czym więc jeść awokado? Ja uwielbiam dorzucać je do koktajlu na bazie maślanki z dodatkiem bananów i wiśni.
Sprawdź też: Sałatka z jajkiem, serem, warzywami i sosem musztardowym
Awokado doskonale komponuje się też z truskawkami, malinami czy ananasem. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie smoothie na bazie szpinaku lub jarmużu z dodatkiem awokado i kiwi. Wypróbuj różne opcje, a z pewnością znajdziesz swoje ulubione połączenie!
Wykwintna przystawka na specjalne okazje!
Szukasz bardziej eleganckich pomysłów, z czym jeść awokado? Pasta i koktajle nie pasują do bardziej wystawnych spotkań, ale także na taką okazję można przygotować danie z dodatkiem tego owocu. Pierwszym moim pewniakiem jest carpaccio z awokado, które jest banalnie proste do wykonania, ale niezwykle efektowne i smaczne.
Inną, ciekawą opcją jest przygotowanie jajek faszerowanych pastą z awokado. Warto wówczas postarać się, by nadzienie było całkowicie gładka (zalecam zblendowanie wszystkich składników). Dzięki temu pasta wyciśnięta z rękawa cukierniczego przez ozdobną tylkę będzie wyglądać ozdobnie i nawet tak prosta przystawka jak faszerowane jajka będą wyglądać wybornie.
Desery z dodatkiem awokado
Czy wiesz, że awokado może być też podstawą do przygotowania zdrowego deseru? Ta opcja spodoba się szczególnie osobom, które dbają o sylwetkę. Z czym jeść awokado na słodko? Możesz zmiksować awokado z dojrzałymi bananami, kakao, malinami i jogurtem greckim, by uzyskać pyszny czekoladowy krem idealny jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Czekoladowe kremy i musy to mój ulubiony sposób na wykorzystanie awokado jako składnika deseru. Jeśli masz inne sprawdzone przepisy na słodkie przekąski na bazie awokado, podziel się nimi w komentarzu – chętnie wypróbuję! 🙂
Źródło zdjęcia: Freepik