Zapiekanka gyros z ziemniakami

Zaskocz swoją rodzinę niebanalną zapiekanką gyros z ziemniakami! To doskonale znany wszystkim smak w nieco odświeżonym wydaniu. Ta pyszna i sycąca zapiekanka sprawdzi się zarówno jako ciepły posiłek po ciężkim dniu w pracy, jak i jako jedno z dań podczas podejmowania gości. Zobacz, jak ją przygotować!

Zapiekanka w nowym wydaniu

Witam! Dziś chcę podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem, który ożywi Twoje kubki smakowe. Przedstawiam Ci zapiekankę gyros z ziemniakami – niezwykłe danie, które wyróżnia się intensywnym smakiem i różnorodnością składników.

Kiedy ostatnio pozwoliłeś sobie na prawdziwą kulinarną przygodę? Zapiekanka gyros z ziemniakami, to okazja, aby urozmaicić swoje menu i zaskoczyć siebie oraz swoich bliskich wyjątkowym smakiem. Składniki, takie jak soczysty filet kurczaka, aromatyczny ser cheddar, ziemniaki, ogórki konserwowe czy papryka, tworzą niepowtarzalną mieszankę.

To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również zachwyca swoim kolorowym wyglądem. Wystarczy spojrzeć na listę składników – soczysty kurczak, chrupiące ziemniaki, pikantna papryka, aromatyczne ogórki konserwowe, wszystko to podane z sosem z majonezu i ketchupu.

Nie czekaj dłużej – sięgnij po składniki i zanurz się w przygotowaniach tego wyjątkowego dania. Zaskocz swoich bliskich, jak prosto można wyczarować coś niezwykłego ze składników, które w większości każdy w swojej kuchni posiada.

Zapiekanka gyros, to idealna propozycja na wieczór pełen smaków, uśmiechu i kulinarnej magii. Gotuj, baw się smakami i ciesz się każdym kęsem tego wyjątkowego dania. Smacznego!

>> Sprawdź też: Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy, czyli swojski obiad

Zapiekanka gyros z ziemniakami — przepis

Składniki:

  • 0,5 kg filetu kurczaka
  • 200 g sera cheddar
  • 6 ziemniaków
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek ketchupu
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Filet umyj i osusz. Usuń ewentualne żyłki i pokrój mięso w kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawę do gyrosa oraz 2 łyżki oleju i wymieszaj dokładnie. Miskę z przyprawionym kurczakiem przykryj szczelnie i odłóż na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Obierz ziemniaki, umyj i podgotuj je na półmiękko w wodzie. Odcedzone ziemniaki odstaw po gotowaniu do przestudzenia. 
  3. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w pół talarki.
  4. Gdy minie czas potrzebny do marynowania mięsa, wyciągnij je z lodówki i podsmaż na patelni. Gdy kurczak zacznie się lekko zarumieniać, dodaj na patelnię posiekaną paprykę i cebulę. Całość podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.
  5. Podgotowane i przestudzone ziemniaki pokrój w plastry lub w ćwiartki (jeśli warzywa były duże, to możesz je pokroić nawet w ósemki).
  6. Przygotuj pozostałe składniki – odcedź kukurydzę konserwową, a ser zetrzyj na tarce. Ketchup wymieszaj z majonezem, by uzyskać gładki sos. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i odłóż na sitko, by odsączyć z nich nadmiar soku.
  7. Teraz włącz piekarnik – ustaw funkcję grzania góra-dół na 180 stopni Celsjusza.
  8. Naczynie żaroodporne posmaruj cienko olejem. Na spód rozłóż pokrojone ziemniaki, oprósz je delikatnie solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Ziemniaki posmaruj połową sosu majonezowo-ketchupowego, a sos posyp połową tartego sera. 
  9. Następną warstwą jest podsmażony z papryką i cebulą kurczak, na którym rozłóż równomiernie kukurydzę konserwową i pokrojone ogórki konserwowe. Wierzch posmaruj drugą połową sosu i posyp resztą tartego cheddara. 
  10. Tak przygotowana zapiekanka gyros z ziemniakami musi być zapiekana przez około pół godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Porady

  1. Pamiętaj, że danie musi być zapiekane bez przykrycia. 
  2. Zapiekankę gyros z ziemniakami podawaj na ciepło. Wierzch potrawy już po wyjęciu jej z piekarnika możesz delikatnie posypać posiekanym szczypiorkiem – ten dodatek sprawi, że potrawa będzie bardziej kolorowa i apetyczna.

Jeśli lubisz więcej warzyw w swoich daniach, to poza cebulą i papryką możesz też podsmażyć razem z kurczakiem cukinię. Wystarczy, że 1 niewielką cukinię pokrojoną w kostkę dorzucisz razem z pozostałymi warzywami na patelnię. Czas smażenia i pozostałe kroki przygotowania zapiekanki gyros z ziemniakami pozostają bez zmian.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!