Jak wyjąć pestki z granatu?

Granat należy do Twoich ulubionych owoców? A może dopiero chcesz pierwszy raz go spróbować? Niestety wiele osób zniechęca się do spożywania tego zdrowego przysmaku, obawiając się trudności przy usuwaniu miąższu. Istnieją jednak sprawdzone sposoby, które pozwoli pozbyć się nasion, nie brudząc zarazem wszystkiego dokoła. Jak wyjąć pestki z granatu?

Pestki granatu – moc wartości odżywczych

Nasiona granatu to świetna przekąska dla osób, które dbają o swoje zdrowie i nastrój. Bogate w witaminę C, błonnik i liczne antyoksydanty, korzystnie wpływają na odporność, chronią przed przedwczesnym starzeniem się i wspierają funkcjonowanie najważniejszych układów ludzkiego ciała. Pestki granatu są najcenniejszym fragmentem tego owocu, który warto spożywać głównie w świeżej postaci. Mogą stanowić samodzielny, niskokaloryczny posiłek, jak i składnik sałatek czy deserów. Aby jednak móc zastosować je w ten sposób, musisz najpierw wydobyć je z wnętrza owocu. Jak wyjąć pestki granatu?

>> Zobacz też: Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść?

pestki granatu

Usuwanie pestek z granatu krok po kroku

Wbrew pozorom wyjęcie nasion z granatu nie jest szczególnie trudne. Wystarczy sięgnąć po sprawdzoną metodę, która pozwoli w kilka chwil usunąć soczyste pestki z wnętrza owocu. Będąc w sklepie, staraj się wybierać granaty o jednolitym, ciemnoczerwonym kolorze oraz błyszczącej, sprężystej skórce. Egzemplarze zbyt miękkie, pokryte plamami mogą być już nadpsute w środku. Jak poznać najlepszy granat? Ściśnij go lekko – gdy usłyszysz trzeszczenie pestek, zyskasz pewność, że owoc jest dojrzały i będzie zdatny do spożycia. Jak wyjąć pestki z granatu?

Na samym początku umyj i osusz owoc, a następnie przekrój go na pół. Przygotuj miskę, do której wydrążysz pestki. Przytrzymaj granat nad naczyniem, kierując jego przekrojoną stronę ku dołowi. Pamiętaj, by owoc znajdował się dość nisko nad miską – dzięki temu nie pochlapiesz się jego sokiem i nie pobrudzisz najbliższej okolicy. Mocno, ale z wyczuciem uderzaj łyżką w skórkę granatu. Miąższ będzie odrywać się od łupiny i wpadać do miski. Uzyskane w ten sposób nasiona spożyj od razu bądź umieść je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak wyjąć pestki z granatu? Druga wygodna metoda

Istnieje jeszcze drugi sposób, z pomocą którego możesz usunąć nasiona z granatu. Po umyciu i wytarciu owocu natnij go wokół ogonka i zdejmij górną część łupiny. Następnie wykonaj nacięcia na skórce z góry do dołu – tak samo, jak w przypadku obierania pomarańczy. Staraj się prowadzić cięcia wzdłuż linii obecnej pod spodem białej skórki. W ten sposób łatwiej podzielisz owoc na mniejsze części. Po jego rozdzieleniu na cząstki delikatnie wywijaj je na zewnątrz i oddzielaj pestki za pomocą łyżki do ustawionej na blacie miseczki. Pamiętaj, aby usunąć spośród nasion fragmenty gorzkiej, białej błonki.

Uwielbiasz smak granatu? Od dziś wyjmowanie jego pestek stanie się dla Ciebie dziecinnie proste. Wystarczy, że sięgniesz po jedną z podanych wyżej, sprawdzonych metod. Dzięki nim szybko i bez wysiłku usuniesz nasiona z łupiny, przyrządzając z ich pomocą pyszną i zdrową

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!