Klopsy w sosie pomidorowym, czyli spaghetti inaczej

klopsy w sosie pomidorowym

Jeśli uwielbiasz spaghetti, to z pewnością pokochasz klopsy w sosie pomidorowym. Jest to świetna propozycja, zwłaszcza dla miłośników mięsa lub włoskiej kuchni. Przygotujesz je błyskawicznie i zachwycisz nimi każdego konesera dobrego smaku. To zdecydowanie świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Jak przygotować klopsy w sosie pomidorowym?

Najważniejszymi składnikami tego dania są oczywiście klopsy oraz sos pomidorowy. Nie mniej ważne są dobrze dopasowane przyprawy, takie jak bazylia i oregano. Dodadzą wyjątkowego smaku całej potrawie.

Klopsy w sosie pomidorowym za każdym razem możesz również podać inaczej. Świetnie smakują z makaronem lub kaszą. Jednak zdecydowanie najlepsze są z makaronem spaghetti. Idealny uzupełnieniem klopsów jest surówka Colesław lub z czerwonej kapusty. Jeśli chcesz stworzyć również ciekawy posmak, dodaj starty parmezan.

>> Zobacz też: Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym

Przepis na klopsy w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + odrobina do obtoczenia
  • odrobina natki pietruszki
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • opcjonalnie parmezan do posypania (daje ciekawy posmak)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Połącz je z jajkami, 3 łyżkami bułki tartej, pietruszką, solą i pieprzem. Wyrób ciasto i uformuj małe kulki i obtocz w bułce tartej.
  2. Pomidory z puszki zmiksuj (zblenduj) i połącz z przecierem w garnku. Całość zagotuj, a następnie dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  3. W tym czasie usmaż klopsy na odrobinie tłuszczu z każdej strony.
  4. Dodaj klopsy do sosu pomidorowego, gotuj kilka minut, delikatnie je
    mieszając.
    Podawaj z makaronem spaghetti.
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top