Klopsy w sosie pomidorowym, czyli spaghetti inaczej

Jeśli uwielbiasz spaghetti, to z pewnością pokochasz klopsy w sosie pomidorowym. Jest to świetna propozycja, zwłaszcza dla miłośników mięsa lub włoskiej kuchni. Przygotujesz je błyskawicznie i zachwycisz nimi każdego konesera dobrego smaku. To zdecydowanie świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Jak przygotować klopsy w sosie pomidorowym?

Najważniejszymi składnikami tego dania są oczywiście klopsy oraz sos pomidorowy. Nie mniej ważne są dobrze dopasowane przyprawy, takie jak bazylia i oregano. Dodadzą wyjątkowego smaku całej potrawie.

Klopsy w sosie pomidorowym za każdym razem możesz również podać inaczej. Świetnie smakują z makaronem lub kaszą. Jednak zdecydowanie najlepsze są z makaronem spaghetti. Idealny uzupełnieniem klopsów jest surówka Colesław lub z czerwonej kapusty. Jeśli chcesz stworzyć również ciekawy posmak, dodaj starty parmezan.

>> Zobacz też: Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym

Przepis na klopsy w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + odrobina do obtoczenia
  • odrobina natki pietruszki
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • opcjonalnie parmezan do posypania (daje ciekawy posmak)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Połącz je z jajkami, 3 łyżkami bułki tartej, pietruszką, solą i pieprzem. Wyrób ciasto i uformuj małe kulki i obtocz w bułce tartej.
  2. Pomidory z puszki zmiksuj (zblenduj) i połącz z przecierem w garnku. Całość zagotuj, a następnie dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  3. W tym czasie usmaż klopsy na odrobinie tłuszczu z każdej strony.
  4. Dodaj klopsy do sosu pomidorowego, gotuj kilka minut, delikatnie je
    mieszając.
    Podawaj z makaronem spaghetti.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!