Jeśli uwielbiasz spaghetti, to z pewnością pokochasz klopsy w sosie pomidorowym. Jest to świetna propozycja, zwłaszcza dla miłośników mięsa lub włoskiej kuchni. Przygotujesz je błyskawicznie i zachwycisz nimi każdego konesera dobrego smaku. To zdecydowanie świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Koniecznie sprawdź ten przepis!
Jak przygotować klopsy w sosie pomidorowym?
Najważniejszymi składnikami tego dania są oczywiście klopsy oraz sos pomidorowy. Nie mniej ważne są dobrze dopasowane przyprawy, takie jak bazylia i oregano. Dodadzą wyjątkowego smaku całej potrawie.
Klopsy w sosie pomidorowym za każdym razem możesz również podać inaczej. Świetnie smakują z makaronem lub kaszą. Jednak zdecydowanie najlepsze są z makaronem spaghetti. Idealny uzupełnieniem klopsów jest surówka Colesław lub z czerwonej kapusty. Jeśli chcesz stworzyć również ciekawy posmak, dodaj starty parmezan.
>> Zobacz też: Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym
Przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej + odrobina do obtoczenia
- odrobina natki pietruszki
- 800 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
- opcjonalnie parmezan do posypania (daje ciekawy posmak)
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania mięsa. Połącz je z jajkami, 3 łyżkami bułki tartej, pietruszką, solą i pieprzem. Wyrób ciasto i uformuj małe kulki i obtocz w bułce tartej.
- Pomidory z puszki zmiksuj (zblenduj) i połącz z przecierem w garnku. Całość zagotuj, a następnie dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- W tym czasie usmaż klopsy na odrobinie tłuszczu z każdej strony.
- Dodaj klopsy do sosu pomidorowego, gotuj kilka minut, delikatnie je
mieszając.
Podawaj z makaronem spaghetti.