Miękka karkówka z piekarnika – i to bez marynowania w lodówce! 

Często przygotowujesz mięso wieprzowe w piekarniku, ale masz wrażenie, że jest przesuszone, gumowate albo po prostu twarde? Mam na to sposób! Wykorzystaj mój przepis na miękką karkówkę z piekarnika i zastosuj podane wskazówki. 

Jak przygotować miękką karkówkę z piekarnika?

W większości przepisów dotyczących dań pieczonych w piekarniku możesz znaleźć wskazówkę, żeby mięso wieprzowe wcześniej zamarynować. Jest to oczywiście bardzo dobry pomysł, o ile masz na to czas i możliwości. Długo szukałam takiego przepisu, w którym będę mogła wrzucić mięso, zrobić sos i cieszyć się z miękkiej karkówki z piekarnika, która właściwie robi się sama. Dzięki poniższym wskazówkom przygotujesz obiad albo kolację na ciepło nawet bez większego doświadczenia kulinarnego.

Kilka wskazówek, jak przygotować miękką karkówkę pieczoną w piekarniku bez wcześniejszego marynowania mięsa:

  • Wybierz dobrej jakości mięso. Najlepiej, aby miało ono równomiernie rozlany tłuszcz w postaci cienkich żyłek. Twarde, białe zgrubienia, odkrój jeszcze przed zrobieniem.
  • Wykorzystaj kompozycję ziół podaną w przepisie, aby wydobyć smak karkówki.
  • Pierwszym krokiem jest pieczenie karkówki bez sosu, ale możesz też obsmażyć ją na patelni. Dzięki temu włókna się zamkną, co zapewni jej soczystość, a późniejsze duszenie w sosie gwarantuje miękkie mięso.
  • Aromatu i delikatnej słodyczy daje cebula w przepisie. Możesz urozmaicić recepturę także o inne warzywa. Świetnie będą tu pasować pomidory pokrojone w kostkę, marchewki w plasterkach, a także cukinia w kostce.
  • W moim przepisie dodaję sok pomidorowy, który możesz zamienić na passatę.

Zobacz też kilka innych przepisów, dzięki którym przygotujesz polski domowy obiad.

Przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku z cebulą

Składniki:

  • 600 g karkówki 
  • cebula
  • mały sok pomidorowy 
  • 100 ml ketchupu
  • 90 g koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • przyprawa do karkówki: papryka słodka w proszku, papryka wędzona w proszku, natka pietruszki, rozmaryn, czosnek granulowany 

Przygotowanie:

  1. Karkówkę umyj pod bieżącą wodą. Osusz ją i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem. 
  2. W małej misce wymieszaj olej rzepakowy i przyprawy. Natrzyj karkówkę.
  3. Cebulę pokrój w piórka. 
  4. Na spód naczynia żaroodpornego umieść pokrojoną cebulę. Ułóż na to karkówkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut bez przykrycia. 
  5. W tym czasie zrób sos. Połącz sok pomidorowy, ketchup, koncentrat, ocet winny, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Możesz dodać też szczyptę natki pietruszki i czosnku granulowanego, ale sama karkówka już jest aromatyczna, a sos mocno pomidorowy, więc nie jest to konieczne. 
  6. Otwórz piekarnik i zalej karkówkę sosem. Ostrożnie potrząśnij naczyniem, aby sok pokrył dolne części mięsa. Teraz przykryj naczynie żaroodporne. Zamknij piekarnik, nie zmieniaj temperatury i zostaw tak na 60 minut. 
  7. Gotowe!

Do tej miękkiej karkówki z piekarnika świetnie pasuje puree ziemniaczane, ryż, kasza, a także tradycyjne ziemniaki.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!