Często przygotowujesz mięso wieprzowe w piekarniku, ale masz wrażenie, że jest przesuszone, gumowate albo po prostu twarde? Mam na to sposób! Wykorzystaj mój przepis na miękką karkówkę z piekarnika i zastosuj podane wskazówki.
Jak przygotować miękką karkówkę z piekarnika?
W większości przepisów dotyczących dań pieczonych w piekarniku możesz znaleźć wskazówkę, żeby mięso wieprzowe wcześniej zamarynować. Jest to oczywiście bardzo dobry pomysł, o ile masz na to czas i możliwości. Długo szukałam takiego przepisu, w którym będę mogła wrzucić mięso, zrobić sos i cieszyć się z miękkiej karkówki z piekarnika, która właściwie robi się sama. Dzięki poniższym wskazówkom przygotujesz obiad albo kolację na ciepło nawet bez większego doświadczenia kulinarnego.
Kilka wskazówek, jak przygotować miękką karkówkę pieczoną w piekarniku bez wcześniejszego marynowania mięsa:
- Wybierz dobrej jakości mięso. Najlepiej, aby miało ono równomiernie rozlany tłuszcz w postaci cienkich żyłek. Twarde, białe zgrubienia, odkrój jeszcze przed zrobieniem.
- Wykorzystaj kompozycję ziół podaną w przepisie, aby wydobyć smak karkówki.
- Pierwszym krokiem jest pieczenie karkówki bez sosu, ale możesz też obsmażyć ją na patelni. Dzięki temu włókna się zamkną, co zapewni jej soczystość, a późniejsze duszenie w sosie gwarantuje miękkie mięso.
- Aromatu i delikatnej słodyczy daje cebula w przepisie. Możesz urozmaicić recepturę także o inne warzywa. Świetnie będą tu pasować pomidory pokrojone w kostkę, marchewki w plasterkach, a także cukinia w kostce.
- W moim przepisie dodaję sok pomidorowy, który możesz zamienić na passatę.
Zobacz też kilka innych przepisów, dzięki którym przygotujesz polski domowy obiad.
Przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku z cebulą
Składniki:
- 600 g karkówki
- cebula
- mały sok pomidorowy
- 100 ml ketchupu
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawa do karkówki: papryka słodka w proszku, papryka wędzona w proszku, natka pietruszki, rozmaryn, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Karkówkę umyj pod bieżącą wodą. Osusz ją i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.
- W małej misce wymieszaj olej rzepakowy i przyprawy. Natrzyj karkówkę.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Na spód naczynia żaroodpornego umieść pokrojoną cebulę. Ułóż na to karkówkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut bez przykrycia.
- W tym czasie zrób sos. Połącz sok pomidorowy, ketchup, koncentrat, ocet winny, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Możesz dodać też szczyptę natki pietruszki i czosnku granulowanego, ale sama karkówka już jest aromatyczna, a sos mocno pomidorowy, więc nie jest to konieczne.
- Otwórz piekarnik i zalej karkówkę sosem. Ostrożnie potrząśnij naczyniem, aby sok pokrył dolne części mięsa. Teraz przykryj naczynie żaroodporne. Zamknij piekarnik, nie zmieniaj temperatury i zostaw tak na 60 minut.
- Gotowe!
Do tej miękkiej karkówki z piekarnika świetnie pasuje puree ziemniaczane, ryż, kasza, a także tradycyjne ziemniaki.