Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie kawałki mięsa, kiełbaski czy warzywa grillowane bezpośrednio na ruszcie. Jednak, jeśli szukasz pomysłu na coś lekkiego i orzeźwiającego na upalne dni, warto zwrócić uwagę na sałatki na grilla. Dzisiaj chciałabym Ci przedstawić jedną z moich ulubionych sałatek, która często gości u mnie przy okazji grillowania.
Moja ulubiona sałatka na grilla- musisz jej spróbować!
Składniki:
- Mix sałat z roszponką albo sama roszponka
- 300 g filetów z kurczaka
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula czerwona
- pęczek rzodkiewek
- mini mozzarella
- Sos: 3 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
- Ulubiona przyprawa do mięsa albo po łyżeczce papryki słodkiej w proszku, natki pietruszki, czosnku granulowanego + odrobina soli i pieprzu
- odrobina oleju lub oliwy
Przygotowanie:
- Przygotuj filety z kurczaka. Możesz zrobić to nawet dzień wcześniej. Przekrój je wzdłuż, posól i popieprz z każdej strony. Dopraw przyprawą do mięsa albo miksem papryki słodkiej w proszku, natki pietruszki, czosnku granulowanego.
- Umieść filety z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, podlej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika i upiecz pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza. Wystarczy 30-35 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Umyj mix sałat lub roszponkę, osusz i wyłóż na głębokim półmisku.
- Cebulę czerwoną posiekaj w piórka. Rozłóż równomiernie na sałacie.
- Ogórka zielonego obierz, pokrój w półplasterki. Przełóż na półmisek.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w ósemki. Dołóż do pozostałych składników.
- Mini mozzarellę możesz przekroić jeszcze na pół i wtedy równomiernie rozłożyć na półmisku.
- Na koniec ułóż pokrojonego ostudzonego kurczaka.
- Składniki na sos wymieszaj, polej sałatkę.
>> Zobacz też: Medaliony z kurczaka z serem, papryką i pieczarkami