Fani pizzy z pewnością odkryli już różne wariacje tego włoskiego dania. Na słodko, na słono, w pierogu, na grubym i cienkim cieście. Tym razem mam dla Ciebie przepis na placki a’la pizza. Świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację w rodzinie, w której jest masa amatorów pizzy. Na dodatek do ich przygotowania możesz wykorzystać nadmiar warzyw czy innych produktów, które zalegają w lodówce. Jest to więc takie danie, które pokochają osoby, które nie lubią marnować jedzenia.
Placki a’la pizza – co to za danie?
Jak się zapewne domyślasz placki pizzowe to placuszki, które smakiem przypominają włoskie danie. To za sprawą dobrze dobranych ziół oraz dodatków, które miesza się z ciastem. Jest tu i ser i szynka, cebula, pieczarki oraz papryka czerwona. Placki a’la pizza są na tyle praktycznym daniem, że składniki do nich możesz dobrać indywidualnie. Twoje dziecko nie lubi papryki? Odłóż więc część ciasta i dodaj te produkty, które mu smakują! Zalega Ci w lodówce nadmiar frankfurterek? Dodaj je do placków!
Zobacz moją propozycję placków pizzowych. Na pewno większość produktów masz już w lodówce. Przygotowanie ich jest naprawdę szybkie, a więc przepis sprawdzi się idealnie, gdy nie masz czasu na gotowanie. A jeśli masz ochotę na tradycyjny wypiek to zobacz mój przepis na domową włoska pizzę.
Przepis na placki a’la pizza
Placki a’la pizza robi się błyskawicznie. Wystarczy pokroić składniki, przygotować ciasto na placuszki pizzowe, a później wszystko połączyć. Zobacz, jak krok po kroku to zrobić.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 100 g pieczarek
- 200 g szynki wieprzowej
- 150 g sera żółtego
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- przyprawy według uznania: oregano, bazylia, natka pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ser zetrzyj na tarce. Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w niewielką kostkę. Szynkę również drobno posiekaj, tak samo zrób z czystymi i osuszonymi pieczarkami. Wszystko umieść w misce. Delikatnie zamieszaj.
- Do drugiej miski wlej wodę, dodaj mąkę pszenną, jajka, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz przyprawy. Całość zmiksuj krótko aż do połączenia składników.
- Wsyp dodatki do ciasta i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być dość gęsta. Jeśli jest za rzadka, dodaj łyżkę mąki pszennej. Jeśli nie możesz jej zamieszać, bo jest zbita – wlej odrobinę wody.
- Na patelni rozgrzej olej. Z pomocą łyżki nakładaj ciasto, formując placki (około 1 centymetra grubości). Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.
Z czym podawać placuszki pizzowe?
Wszystko zależy od Twoich preferencji. Kwestia sosów do placuszków pizzowych jest otwarta. Według tradycyjnej włoskiej receptury pizza, niezależnie od dodatków, podawana jest z oliwą z oliwek. Także placuszki a’la pizza możesz polać tym roślinnym olejem. Jeśli jednak nie jesteś fanem takiej formy podania, przygotuj ulubiony sos czosnkowy czy pomidorowy. Możesz pokusić się nawet o ulubione pesto! Daj znać, na który dodatek się zdecydowałeś! A może masz jeszcze inny pomysł na sos do placków a’la pizza?