Polędwiczka wieprzowa z grilla – przepis i porady, aby była miękka

Jednym z najpopularniejszych dań z grilla jest karkówka. Warto jednak spróbować przyrządzić na ruszcie też inne mięso wieprzowe. Polędwiczka z grilla z dodatkiem miodu i ziół to doskonały pomysł na urozmaicenie menu. Poznaj mój sprawdzony przepis!

Jak grillować polędwiczkę wieprzową?

Na samym początku chciałabym zaznaczyć, że polędwiczka wieprzowa z grilla nie musi być przesuszona i twarda. Mój przepis to efekt kilkuletnich prób i udoskonalania proporcji składników oraz sposobu wykonania. Z pewnością dostosujesz go jeszcze do preferencji swojej i Twoich najbliższych, jednak na start polecamy wypróbować moją recepturę i ewentualnie modyfikować ją przy kolejnych podejściach. Jesteśmy jednak przekonani, że przepis ten w mojej wersji przypadnie Wam do gustu i ewentualnie będziecie testować różne zioła czy rodzaje musztard dodawanych do marynaty. Zobacz, czego potrzebujesz do przygotowania tego mięsa z rusztu.

Polędwiczka wieprzowa z grilla – przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki musztardy (czeska, sarepska lub rosyjska, jeśli lubicie pikantne dania bądź miodowa, jeśli jesteście zwolennikami delikatniejszych smaków)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki umyj i osusz. Włóż je do miski lub pojemnika z pokrywką. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Miód, musztardę i olej umieść w miseczce i wymieszaj do wszystkich połączenia składników, a następnie wraz z ziołami prowansalskimi dodaj do mięsa i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, szczelnie przykryj i na co najmniej 12 godzin odstaw do lodówki. W tym czasie mięso zamarynuje się i będzie aromatyczne w każdym kawałku. Polędwiczki wieprzowe z grilla będą też smakować doskonale, jeśli będziesz je marynować dłużej niż 12 godzin – ta ilość czasu jest optymalna, ale warto testować różne długości, by znaleźć swój ulubiony smak.

Patenty na miękką polędwiczkę wieprzową z grilla

Aby polędwiczki wieprzowe z grilla były miękkie, istotny jest sposób ich smażenia. Najlepszym rozwiązaniem jest grillowanie mięsa na mocno rozgrzanym ruszcie przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie polędwiczki należy zdjąć z grilla i ułożyć na folii aluminiowej (każdą sztukę mięsa oddzielnie), skropić pozostałą w misce marynatą i zawinąć folią, a następnie umieścić na ruszcie na kolejne 10 minut. Tak przygotowana polędwiczka wieprzowa z grilla będzie soczysta i krucha. Nie ma obawy, że mięso przesuszy się i stanie się twarde. Wypróbuj mój sposób na miękką polędwiczkę wieprzową z grilla! 

>Zobacz też: Kurczak w sosie kurkowym – przepis

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!