Polędwiczka wieprzowa z grilla – przepis i porady, aby była miękka

Polędwiczka wieprzowa z grilla

Jednym z najpopularniejszych dań z grilla jest karkówka. Warto jednak spróbować przyrządzić na ruszcie też inne mięso wieprzowe. Polędwiczka z grilla z dodatkiem miodu i ziół to doskonały pomysł na urozmaicenie menu. Poznaj mój sprawdzony przepis!

Jak grillować polędwiczkę wieprzową?

Na samym początku chciałabym zaznaczyć, że polędwiczka wieprzowa z grilla nie musi być przesuszona i twarda. Mój przepis to efekt kilkuletnich prób i udoskonalania proporcji składników oraz sposobu wykonania. Z pewnością dostosujesz go jeszcze do preferencji swojej i Twoich najbliższych, jednak na start polecamy wypróbować moją recepturę i ewentualnie modyfikować ją przy kolejnych podejściach. Jesteśmy jednak przekonani, że przepis ten w mojej wersji przypadnie Wam do gustu i ewentualnie będziecie testować różne zioła czy rodzaje musztard dodawanych do marynaty. Zobacz, czego potrzebujesz do przygotowania tego mięsa z rusztu.

Polędwiczka wieprzowa z grilla – przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki musztardy (czeska, sarepska lub rosyjska, jeśli lubicie pikantne dania bądź miodowa, jeśli jesteście zwolennikami delikatniejszych smaków)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki umyj i osusz. Włóż je do miski lub pojemnika z pokrywką. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Miód, musztardę i olej umieść w miseczce i wymieszaj do wszystkich połączenia składników, a następnie wraz z ziołami prowansalskimi dodaj do mięsa i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, szczelnie przykryj i na co najmniej 12 godzin odstaw do lodówki. W tym czasie mięso zamarynuje się i będzie aromatyczne w każdym kawałku. Polędwiczki wieprzowe z grilla będą też smakować doskonale, jeśli będziesz je marynować dłużej niż 12 godzin – ta ilość czasu jest optymalna, ale warto testować różne długości, by znaleźć swój ulubiony smak.

Patenty na miękką polędwiczkę wieprzową z grilla

Aby polędwiczki wieprzowe z grilla były miękkie, istotny jest sposób ich smażenia. Najlepszym rozwiązaniem jest grillowanie mięsa na mocno rozgrzanym ruszcie przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie polędwiczki należy zdjąć z grilla i ułożyć na folii aluminiowej (każdą sztukę mięsa oddzielnie), skropić pozostałą w misce marynatą i zawinąć folią, a następnie umieścić na ruszcie na kolejne 10 minut. Tak przygotowana polędwiczka wieprzowa z grilla będzie soczysta i krucha. Nie ma obawy, że mięso przesuszy się i stanie się twarde. Wypróbuj mój sposób na miękką polędwiczkę wieprzową z grilla! 

>Zobacz też: Kurczak w sosie kurkowym – przepis

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top