Jednym z najpopularniejszych dań z grilla jest karkówka. Warto jednak spróbować przyrządzić na ruszcie też inne mięso wieprzowe. Polędwiczka z grilla z dodatkiem miodu i ziół to doskonały pomysł na urozmaicenie menu. Poznaj mój sprawdzony przepis!
Jak grillować polędwiczkę wieprzową?
Na samym początku chciałabym zaznaczyć, że polędwiczka wieprzowa z grilla nie musi być przesuszona i twarda. Mój przepis to efekt kilkuletnich prób i udoskonalania proporcji składników oraz sposobu wykonania. Z pewnością dostosujesz go jeszcze do preferencji swojej i Twoich najbliższych, jednak na start polecamy wypróbować moją recepturę i ewentualnie modyfikować ją przy kolejnych podejściach.
Jesteśmy jednak przekonani, że przepis ten w mojej wersji przypadnie Wam do gustu i ewentualnie będziecie testować różne zioła czy rodzaje musztard dodawanych do marynaty. Zobacz, czego potrzebujesz do przygotowania tego mięsa z rusztu.
Polędwiczka wieprzowa z grilla – przepis
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki musztardy (czeska, sarepska lub rosyjska, jeśli lubicie pikantne dania bądź miodowa, jeśli jesteście zwolennikami delikatniejszych smaków)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Polędwiczki umyj i osusz. Włóż je do miski lub pojemnika z pokrywką. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Miód, musztardę i olej umieść w miseczce i wymieszaj do wszystkich połączenia składników, a następnie wraz z ziołami prowansalskimi dodaj do mięsa i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, szczelnie przykryj i na co najmniej 12 godzin odstaw do lodówki. W tym czasie mięso zamarynuje się i będzie aromatyczne w każdym kawałku. Polędwiczki wieprzowe z grilla będą też smakować doskonale, jeśli będziesz je marynować dłużej niż 12 godzin – ta ilość czasu jest optymalna, ale warto testować różne długości, by znaleźć swój ulubiony smak.
Patenty na miękką polędwiczkę wieprzową z grilla
Aby polędwiczki wieprzowe z grilla były miękkie, istotny jest sposób ich smażenia. Najlepszym rozwiązaniem jest grillowanie mięsa na mocno rozgrzanym ruszcie przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie polędwiczki należy zdjąć z grilla i ułożyć na folii aluminiowej (każdą sztukę mięsa oddzielnie), skropić pozostałą w misce marynatą i zawinąć folią, a następnie umieścić na ruszcie na kolejne 10 minut. Tak przygotowana polędwiczka wieprzowa z grilla będzie soczysta i krucha. Nie ma obawy, że mięso przesuszy się i stanie się twarde. Wypróbuj mój sposób na miękką polędwiczkę wieprzową z grilla!
>Zobacz też: Kurczak w sosie kurkowym – przepis