Sałatka z kurczakiem i fetą

Uwielbiasz kurczaka, ale zastanawiasz się, co lekkiego możesz przyrządzić z jego udziałem? Stwórz smaczną sałatkę, którą chętnie poczęstują się miłośnicy mięsa. Jest to świetna propozycja na lekki i pożywny obiad. Sprawdź przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą.

Sałatka z kurczakiem i fetą jako dodatek do wszystkiego

Sałatka z kurczakiem i fetą jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko przygotujesz ją do niedzielnego obiadu, ale również będzie rewelacyjnym dodatkiem do grilla. Stanowi pyszną przekąskę, która ucieszy każdego, kto lubi proste i smaczne rozwiązania.

Główne skrzypce gra dobrze przyrządzony i przyprawiony kurczak. Urozmaiceniem smaku są soczyste pomidory koktajlowe, rukola i feta. Warto również dodać ogórka i oliwki. Oczywiście nie można zapomnieć o najważniejszym, czyli sosie. Przygotuj go, używając octu winnego, oliwy i musztardy. Sałatka z kurczakiem i fetą to wręcz niebo w gębie!

>> Zobacz też: Prosta sałatka z kurczakiem, warzywami, sosem jogurtowym

Przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 200 g rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • garść oliwek zielonych
  • opcjonalnie ostra papryka
  • 1 opakowanie fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina majeranku, sól i pieprz

Na sos: 

  • 2 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżeczka octu winnego, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż. Wszystkie przyprawy połącz ze sobą oprócz soli i pieprzu. Mięso posól i popieprz z każdej strony. Następnie obtocz w przygotowanej mieszańce ziół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. 
  2. Skrop filety oliwą, włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza z górną i dolną grzałką. Piecz około 30 minut. 
  3. W tym czasie ułóż na dużym półmisku umytą i osuszoną rukolę. 
  4. Przekrój pomidorki na pół, dodaj na półmisek.
  5. Ogórek zielony pokrój w plasterki, przełóż do pozostałych składników. 
  6. Cebulę posiekaj w piórka, przełóż na półmisek. 
  7. Dodaj garść oliwek. 
  8. Pokrusz fetę. 
  9. Opcjonalnie posiekaj ostrą paprykę. 
  10. Wszystkie składniki delikatnie pomieszaj. Ułóż na wierzchu filet z kurczaka pokrojony na plasterki. 
  11. Całość skrop sosem, łącząc wszystkie składniki dokładnie. 
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!