Uwielbiasz kurczaka, ale zastanawiasz się, co lekkiego możesz przyrządzić z jego udziałem? Stwórz smaczną sałatkę, którą chętnie poczęstują się miłośnicy mięsa. Jest to świetna propozycja na lekki i pożywny obiad. Sprawdź przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą.
Sałatka z kurczakiem i fetą jako dodatek do wszystkiego
Sałatka z kurczakiem i fetą jest strzałem w dziesiątkę. Nie tylko przygotujesz ją do niedzielnego obiadu, ale również będzie rewelacyjnym dodatkiem do grilla. Stanowi pyszną przekąskę, która ucieszy każdego, kto lubi proste i smaczne rozwiązania.
Główne skrzypce gra dobrze przyrządzony i przyprawiony kurczak. Urozmaiceniem smaku są soczyste pomidory koktajlowe, rukola i feta. Warto również dodać ogórka i oliwki. Oczywiście nie można zapomnieć o najważniejszym, czyli sosie. Przygotuj go, używając octu winnego, oliwy i musztardy. Sałatka z kurczakiem i fetą to wręcz niebo w gębie!
>> Zobacz też: Prosta sałatka z kurczakiem, warzywami, sosem jogurtowym
Przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 200 g rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- garść oliwek zielonych
- opcjonalnie ostra papryka
- 1 opakowanie fety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina majeranku, sól i pieprz
Na sos:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka przekrój wzdłuż. Wszystkie przyprawy połącz ze sobą oprócz soli i pieprzu. Mięso posól i popieprz z każdej strony. Następnie obtocz w przygotowanej mieszańce ziół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Skrop filety oliwą, włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza z górną i dolną grzałką. Piecz około 30 minut.
- W tym czasie ułóż na dużym półmisku umytą i osuszoną rukolę.
- Przekrój pomidorki na pół, dodaj na półmisek.
- Ogórek zielony pokrój w plasterki, przełóż do pozostałych składników.
- Cebulę posiekaj w piórka, przełóż na półmisek.
- Dodaj garść oliwek.
- Pokrusz fetę.
- Opcjonalnie posiekaj ostrą paprykę.
- Wszystkie składniki delikatnie pomieszaj. Ułóż na wierzchu filet z kurczaka pokrojony na plasterki.
- Całość skrop sosem, łącząc wszystkie składniki dokładnie.