Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, zwłaszcza w ciepłe dni. Dla wielu osób grillowanie to nie tylko możliwość degustacji mięsnych potraw, ale również do eksperymentowania z różnymi smakami i konsystencjami. Dla tych, którzy preferują dania wegetariańskie, świetnym pomysłem na grillowane przekąski są wegetariańskie szaszłyki na grilla. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą wzbogacić swój jadłospis o smaczne, zdrowe i pełne witamin dania.
Wegetariańskie szaszłyki- idealna lekka propozycja
Składniki:
- 300 g kiełbasek wegetariańskich
- 250 g mini pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- odrobina papryki chili w proszku
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj i osusz, nie trzeba ich kroić, pomidorki wystarczy przekroić na pół. Jeśli wolisz w całości, to tylko je przemyj i osusz.
- Kiełbaski posiekaj w kilkucentymetrowe plastry. Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego, podziel na podobnej wielkości kawałki co pozostałe składniki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w grubsze plastry.
- Nadziej patyczki kiełbaskami wegetariańskimi, przekładając je warzywami. Ułóż na tacce.
- Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól, pieprz i odrobinę papryki chili w proszku. Podlej delikatnie szaszłyki wegetariańskie z każdej strony.
- Piecz na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony. Takie szaszłyki z warzywami możesz też podsmażyć na patelni grillowej bez dodatku oleju.
>> Zobacz też: Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany