Masz w zamrażalniku mieszankę chińską i nie wiesz, co możesz z niej przygotować? Na pewno jakieś danie z kurczakiem, pełne aromatycznych ziół, podawane z ryżem lub makaronem. Dziś jednak mam dla Ciebie zupełnie inną propozycję. To zupa z mieszanki chińskiej z kurczakiem, która jest rozgrzewająca, kremowa i łatwa w przygotowaniu.
Mieszanka warzyw chińskich – dlaczego warto z niej zrobić zupę?
W kuchni często liczy się szybkość i wygoda, a gotowa mieszanka warzyw chińskich jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Co ważne, składniki nie tracą swoich wartości odżywczych. Dzięki temu możesz przyrządzić smaczny i zdrowy posiłek bez długiego stania w kuchni. Mieszanka warzyw chińskich to najczęściej: Mieszanka warzyw chińskich to najczęściej: marchewka, cebula, grzyby, por, papryka, kiełki fasoli Mung czy pędy bambusa.
Całość jest posiekana w słupki, gotowa do użytku. Choć można ją przygotować samodzielnie wcześniej i zamrozić, to produkty ogólnodostępne w sklepach cieszą się dużą popularnością. Z mieszanki warzyw możesz przygotować dania chińskie i azjatyckie albo dodać je do drobiu.
Wypróbuj mój przepis na zupę z mieszanki chińskiej:
- Wszystkie składniki przygotujesz szybko, a zupa będzie gotować się sama.
- Bogactwo smaków i aromatów działa rozgrzewająco.
- Do zupy z mieszanki chińskiej możesz dodać mięso, ale nie jest to konieczne. Z łatwością przygotujesz wersję wegetariańską.
- Jedna paczka gotowej mieszanki warzyw chińskich wystarczy Ci na dwie zupy.
Zobacz też: Ekspresowy gyros z kurczaka z warzywami – przepis
Zupa z mieszanki chińskiej – przepis na rozgrzewające danie
Składniki:
- 250-300 g mieszanki warzyw chińskich (połowa tradycyjnej paczki)
- makaron ryżowy typu nitki
- 1 cebula
- 300 g filetów z kurczaka
- 2 litry wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 200 g śmietanki 30% albo mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki pasty curry (bez niej zupa z mieszanki chińskiej może być dość mdła, dlatego warto ją dodać; ewentualnie można zamienić na pastę paprykową)
- odrobina soku z limonki (opcjonalnie)
- przyprawy do mięsa: 1 łyżka gyrosa, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- przyprawy do zupy: gotowa mieszanka do potraw chińskich (około 2-3 płaskich łyżek), curry, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, czosnek granulowany i natka pietruszki suszona albo świeża
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój drobno filety z kurczaka, przypraw je solą, pieprzem, przyprawą gyros, czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku. Odstaw na 10 minut.
- Cebulę posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso wraz z cebulą. Przełóż do garnka.
- Na tej samej patelni wyłóż mieszankę warzyw chińskich. Smaż tak długo aż się rozmrożą, mieszając co jakiś czas. Przełóż do garnka.
- Wsyp wszystkie przyprawy do zupy. Zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz moc palnika na średnią i gotuj tak około 20 minut.
- Po tym czasie dodaj pastę curry i wlej śmietankę lub mleczko kokosowe, zamieszaj i gotuj dalej. Po 5 minutach wypróbuj smak zupy z mieszanki chińskiej, jeśli ma mdły smak, dodaj jeszcze przyprawy. Ja doprawiałam ponownie czosnkiem i curry, aby całość była jeszcze bardziej aromatyczna. Na koniec skrop zupę sokiem z limonki i wymieszaj.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Nakładaj na głęboki talerz i zalewaj zupą chińską z mieszanki.
Wypróbuj, a na pewno będziesz zaskoczony smakiem!