Babeczki piernikowe na Boże Narodzenie z nutą czekolady

Kiedy za oknem pada śnieg, w radiu lecą świąteczne piosenki i przygotowujesz swój dom do świątecznej atmosfery, trzeba sobie umilić ten czas! Właśnie dlatego mam dla Ciebie przepis na babeczki piernikowe na Boże Narodzenie z nutą czekolady.

Przygotuj babeczki piernikowe na święta i nie tylko!

Boże Narodzenie to czas pełen rodzinnych tradycji, uśmiechów i aromatów, które w wielu domach towarzyszą temu wyjątkowemu okresowi. Jednym z nieodłącznych elementów świątecznego stołu są różnego rodzaju wypieki. Wśród nich, szczególne miejsce zajmują pierniki. Przygotowuje się je z ogromną starannością i dbałością o każdy szczegół. Samo dekorowanie jest często przyjemnym czasem spędzonym w kuchni.

W okresie jesienno-zimowym oraz na święta przygotowuję, oprócz tradycyjnych wypieków, babeczki piernikowe. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek czekolady tylko podkreśla wyjątkowy smak muffinek. Możesz z niego skorzystać zarówno na samą Wigilię, jak i pozostałe dni świąt, kiedy np. pojawią się niespodziewani goście. Lista składników nie jest długa, a czas przygotowywania ograniczony do minimum. W podobnym klimacie robię sernik piernikowy i oczywiście pierniczki.

Dlaczego warto przygotować babeczki piernikowe?

  • To wspaniałe połączenie tradycyjnych smaków korzennych z nowoczesnością. Mają intensywny smak, miękki środek i charakterystyczny aromat.
  • Forma babeczek świątecznych idealnie sprawdza się do serwowania zarówno podczas Bożego Narodzenia, jak i w całym okresie jesienno-zimowym.
  • Muffinki możesz łatwo zapakować i zabrać ze sobą.
  • Dekorowanie babeczek nie musi być skomplikowane, wystarczy lukier, cukier puder czy polewa czekoladowa. A nawet dobrze smakują bez tego!
  • Babeczki piernikowe to doskonały pomysł na prezent. Zapakuj je elegancko w folię albo pojemnik i przewiąż kolorową wstążką. Podarunek dla najbliższych gotowy!

Zobacz też: Kawa piernikowa – przepis i inspiracje

Babeczki piernikowe – przepis idealny na Boże Narodzenie

Świąteczne babeczki piernikowe są pyszne, miękkie i puszyste. Koniecznie spróbuj tego przepisu, do którego nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Możesz udekorować babeczki bitą śmietaną albo polewą z czekolady, to już zależy od Twoich preferencji.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki przyprawy do piernika (może być gotowa mieszanka do piernika, specjalna przyprawa do muffinek piernikowych albo domowa kombinacja przypraw korzennych przygotowana w moździerzu: cynamon, imbir, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon)
  • opcjonalnie: 50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszaj składniki mokre: jajka, olej i mleko. Dokładnie wymieszaj.
  2. W drugim naczyniu przygotuj produkty sypkie: przesianą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj.
  3. Przełóż produkty sypkie do mokrych i zmiksuj krótko, do połączenia składników. Jeśli zależy Ci na mocno czekoladowym smaku, dodaj do masy posiekaną drobno czekoladę mleczną i zamieszaj łyżką lub szpatułką, delikatnie.
  4. Przygotuj papilotki do babeczek świątecznych. Do każdej z nich nalej masę (około 3/4 wysokości).
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz babeczki piernikowe około 20 minut do suchego patyczka.

Przepis na babeczki piernikowe z powidłami śliwkowymi

Chcesz urozmaicić swoje babeczki piernikowe powidłami śliwkowymi? Nie ma problemu. Do powyższej listy składników dodaj jeszcze mały słoiczek powideł. Gotową masą wypełnij papilotkę do połowy, nałóż łyżeczkę powideł, a następnie przykryj ciastem tak, aby sięgało 3/4 wysokości foremki.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!