Kiedy za oknem pada śnieg, w radiu lecą świąteczne piosenki i przygotowujesz swój dom do świątecznej atmosfery, trzeba sobie umilić ten czas! Właśnie dlatego mam dla Ciebie przepis na babeczki piernikowe na Boże Narodzenie z nutą czekolady.
Przygotuj babeczki piernikowe na święta i nie tylko!
Boże Narodzenie to czas pełen rodzinnych tradycji, uśmiechów i aromatów, które w wielu domach towarzyszą temu wyjątkowemu okresowi. Jednym z nieodłącznych elementów świątecznego stołu są różnego rodzaju wypieki. Wśród nich, szczególne miejsce zajmują pierniki. Przygotowuje się je z ogromną starannością i dbałością o każdy szczegół. Samo dekorowanie jest często przyjemnym czasem spędzonym w kuchni.
W okresie jesienno-zimowym oraz na święta przygotowuję, oprócz tradycyjnych wypieków, babeczki piernikowe. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek czekolady tylko podkreśla wyjątkowy smak muffinek. Możesz z niego skorzystać zarówno na samą Wigilię, jak i pozostałe dni świąt, kiedy np. pojawią się niespodziewani goście. Lista składników nie jest długa, a czas przygotowywania ograniczony do minimum. W podobnym klimacie robię sernik piernikowy i oczywiście pierniczki.
Dlaczego warto przygotować babeczki piernikowe?
- To wspaniałe połączenie tradycyjnych smaków korzennych z nowoczesnością. Mają intensywny smak, miękki środek i charakterystyczny aromat.
- Forma babeczek świątecznych idealnie sprawdza się do serwowania zarówno podczas Bożego Narodzenia, jak i w całym okresie jesienno-zimowym.
- Muffinki możesz łatwo zapakować i zabrać ze sobą.
- Dekorowanie babeczek nie musi być skomplikowane, wystarczy lukier, cukier puder czy polewa czekoladowa. A nawet dobrze smakują bez tego!
- Babeczki piernikowe to doskonały pomysł na prezent. Zapakuj je elegancko w folię albo pojemnik i przewiąż kolorową wstążką. Podarunek dla najbliższych gotowy!
Zobacz też: Kawa piernikowa – przepis i inspiracje
Babeczki piernikowe – przepis idealny na Boże Narodzenie
Świąteczne babeczki piernikowe są pyszne, miękkie i puszyste. Koniecznie spróbuj tego przepisu, do którego nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Możesz udekorować babeczki bitą śmietaną albo polewą z czekolady, to już zależy od Twoich preferencji.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 200 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki przyprawy do piernika (może być gotowa mieszanka do piernika, specjalna przyprawa do muffinek piernikowych albo domowa kombinacja przypraw korzennych przygotowana w moździerzu: cynamon, imbir, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon)
- opcjonalnie: 50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj składniki mokre: jajka, olej i mleko. Dokładnie wymieszaj.
- W drugim naczyniu przygotuj produkty sypkie: przesianą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj.
- Przełóż produkty sypkie do mokrych i zmiksuj krótko, do połączenia składników. Jeśli zależy Ci na mocno czekoladowym smaku, dodaj do masy posiekaną drobno czekoladę mleczną i zamieszaj łyżką lub szpatułką, delikatnie.
- Przygotuj papilotki do babeczek świątecznych. Do każdej z nich nalej masę (około 3/4 wysokości).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz babeczki piernikowe około 20 minut do suchego patyczka.
Przepis na babeczki piernikowe z powidłami śliwkowymi
Chcesz urozmaicić swoje babeczki piernikowe powidłami śliwkowymi? Nie ma problemu. Do powyższej listy składników dodaj jeszcze mały słoiczek powideł. Gotową masą wypełnij papilotkę do połowy, nałóż łyżeczkę powideł, a następnie przykryj ciastem tak, aby sięgało 3/4 wysokości foremki.