Jak przechowywać ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe jest doskonałym pomysłem na słodki dodatek do kawy czy herbaty, tym bardziej że odpowiednio przechowywane, będzie wyśmienite nawet kilka dni po upieczeniu. Zatem jak przechowywać ciasto drożdżowe, by na długo zachowało świeżość? Poniżej kilka moich sprawdzonych sposobów – wypróbuj je i znajdź najlepszy dla siebie!

Najlepsze sposoby na przechowywanie ciasta drożdżowego

Z kruszonką, z owocami, z twarogiem, z makiem – sposobów na pyszną drożdżówkę jest naprawdę sporo. Niby takie samo, ale jednak inne z uwagi na różne dodatki. To właśnie z tego względu regularnie je przygotowuję i przez co mam już dobre rozeznanie, jak przechowywać ciasto drożdżowe – wiedza ta jest szczególnie przydatna, jeśli tak jak ja, robisz zazwyczaj większą blaszkę tego deseru.

Mam kilka sprawdzonych sposobów na to, by ciasto drożdżowe nawet przez kilka dni było zdatne do spożycia. To wbrew pozorom prostsze niż myślisz! Wystarczy postawić na pewny sposób. Jeśli więc zastanawiasz się, jak przechowywać ciasto drożdżowe z kruszonką lub owocami, to koniecznie zapoznaj się z poniższymi metodami!

To ważne!
Pamiętaj, że zanim wykorzystasz którykolwiek z poniższych sposobów, ciasto musi być porządnie przestudzone. 

ciasto drożdżowe

Pojemnik na ciasto

Większości osób na pytanie, jak przechowywać ciasto drożdżowe od razu nasuwa się odpowiedź: w pojemniku na ciasto. To rozwiązanie nie jest złe, ale zdecydowanie nie jest też najlepsze. Większość dostępnych w sklepach pojemników na ciasto nie jest w pełni szczelna, zatem do jego środka dostaje się powietrze, przez co dłużej przechowywana w nim drożdżówka zacznie zasychać. Wybierz więc tę metodę tylko wtedy, gdy wiesz, że deser zostanie zjedzony w ciągu maksymalnie 24 godzin po upieczeniu.

Drożdżówka przechowywana w pojemniku na ciasto dłużej niż przez dobę zacznie mocno tracić na świeżości. Jeśli więc zależy Ci na wydłużeniu okresu zdatności do spożycia, wybierz jedną z poniższych metod.

Szczelny pojemnik na jedzenie

Do przechowywania drożdżówki dobrze sprawdzi się szczelny pojemnik na jedzenie. Najlepsze będą modele z zamykanymi na klipsy pokrywkami wyposażonymi w gumę. Ciasto drożdżowe umieszczone w takim pojemniku na jedzenie będzie dobrze chronione przed obsychaniem, ale też umieszczone w lodówce, nie wchłonie zapachów innych potraw. W przypadku umieszczania drożdżówki w takim pojemniku szczególnie istotne jest wcześniejsze porządne przestudzenie – ciepłe ciasto umieszczone w szczelnym pojemniku nie pozostanie apetycznie wilgotne, ale nadmiernie zawilgnie i zacznie się psuć.

Sprawdź przepis: Ciasto z bananami bez pieczenia (banoffee pie)

Folia aluminiowa

Jeśli szukasz odpowiedzi, jak przechowywać ciasto drożdżowe z kruszonką, to szczególnie polecam Ci ten sposób. Wystudzone ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i umieść w lodówce. Drożdżówka przechowywana w ten sposób zachowa na dłużej chrupkość kruszonki niż w przypadku umieszczenia jej w szczelnym pojemniku na jedzenie. 

Jeśli obawiasz się, że nie udało Ci się zawinąć szczelnie drożdżówki folią aluminiową, to warto dodatkowo umieścić ją w woreczku strunowym. Dzięki temu zyskasz pewność, że zachowa ona na długo świeżość.

Moja rada
Polecam Ci zakup woreczków strunowych wielokrotnego użytku. W sklepach znajdziesz takie, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Po użyciu woreczek należy umyć, osuszyć i można go wykorzystać ponownie. To rozwiązanie ekologiczne, ekonomiczne i niezwykle wygodne!

Jak przechowywać ciasto drożdżowe w lodówce?

Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać ciasto drożdżowe w lodówce, to już powyżej znalazłaś sporo podpowiedzi. Drożdżówka, która została zamknięta w szczelnym pojemniku czy zawinięta w folię aluminiową i umieszczona w lodówce, zachowa świeżość nawet przez kilka dni. 

To ważne!
Drożdżówkę z owocami zawsze przechowuj w lodówce. Dzięki temu nadzienie ciasta nie będzie się zbyt szybko psuć.

Pamiętaj, by nigdy nie wkładać do lodówki ciasta drożdżowego bez przykrycia! Umieszczone tak ciasto będzie szybko zasychać i dodatkowo pochłonie zapachy innych potraw znajdujących się w lodówce. 

Zobacz też: Jak przechowywać truskawki? Sprytne sposoby!

Jak długo można przechowywać ciasto drożdżowe?

Wiesz już, jak przechowywać ciasto drożdżowe, pamiętaj jednak, że nawet odpowiednio przechowywane, po jakimś czasie traci ono zdatność do spożycia. Ile zatem można przechowywać ciasto drożdżowe? Cukiernicy wskazują, że odpowiednio zabezpieczona i umieszczona w lodówce drożdżówka z kruszonką będzie smaczna nawet przez 3-5 dni. Z kolei w przypadku ciast drożdżowych z dodatkami w postaci owoców czy sera będzie to maksymalnie 3 dni. 

Pamiętaj jednak, by przed każdym podaniem sprawdzać stan ciasta. Jeśli straciło ono swój pierwotny kolor czy zapach, lepiej zrezygnować z jedzenia, szczególnie jeśli zostało upieczone więcej niż dobę temu.

Źródło zdjęć: Freepik

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!