Miodownik – przepisy na ciasto w kilku odsłonach

Miodownik to ciasto, które świetnie sprawdzi się na święta. To dlatego, że ma lekko karmelowy i miodowy smak, a także doskonal łączy się ze składnikami typowymi dla Bożego Narodzenia. Możesz go jednak przygotować na wiele sposobów i udekorować zgodnie z życzeniami. Dzięki temu przepisy na miodownik sprawdzą się o każdej porze roku. No to sprawdź!

Nie tylko na święta, czyli pyszny miodownik

Miodownik to przepyszne kruche ciasto, które jest (jak sama nazwa wskazuje) na bazie miodu. Przekłada się je różnymi masami takimi jak krem budyniowy i kajmakowy, a także powidłami z kaszą manną. Idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Jego ogromną zaletą jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. Przepisy na miodownik z pewnością zachwycą wszystkich Twoich gości. Nie są niestety proste w przygotowaniu, ale można je wykonać je na kilka sposobów, używając nieco innych składników.

Sprawdź różne przepisy na miodownik, dowiedz się, czego będziesz potrzebować do jego przygotowania.

Przepisy na miodownik – co trzeba przygotować?

Do przygotowania ciasta z pewnością trzeba wielu składników. Mogą się one różnić w zależności od przygotowania oraz tego czego użyjesz do jego upieczenia. Warto pamiętać, że oprócz masy należy upiec kruche ciasto, do którego zazwyczaj używa się zawsze tych samych elementów. 

Aby zrobić kruche blaty miodowe będziesz potrzebować:

  • mąkę pszenną,
  • cukier puder,
  • miód,
  • masło,
  • jajka,
  • sodę,
  • sól.

Jednak to nie wszystkie składniki w przepisie na miodownik. Istotny jest również krem budyniowy i kajmakowy, dlatego warto wziąć pod uwagę:

  • mleko,
  • cukier,
  • budyń,
  • kajmak,
  • śmietankę,
  • mascarpone.

W zależności od przepisu możesz użyć również:

  • powideł śliwkowych,
  • kaszę manną.

Nie zapomnij również o dekoracji swojego miodownika. W tym przypadku wykorzystaj kilka różnych składników w zależności od upodobań smakowych:

  • orzechy,
  • karmel,
  • czekolada,
  • wiórki kokosowe,
  • lukier z cukru pudru,
  • cukier puder,
  • posiekane herbatniki.
miodownik z kremem budyniowym

Pamiętaj, że do upieczenia ciasta oprócz składników, będzie potrzebna również odpowiednia forma do pieczenia.

Zobacz też: Babeczki piernikowe na Boże Narodzenie z nutą czekolady

Miodownik – przepis na ciasto z kremem budyniowym

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typu 450
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Mleko przelej do rondelka, dodaj miód i cukier. Podgrzewaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw.
  2. Kiedy masa ostygnie, ale jeszcze będzie ciepła (nie gorąca), dodaj masło pokrojone w kostkę. Mieszaj aż się rozpuści.
  3. Mąkę przesiej z sodą i solą. Wlej zimną masę. Dodaj jajka. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Podziel masę na 3 części.
  5. Na blaszce do pieczenia rozprowadź pierwszą część ciasta. Bez obaw, będzie dosyć rzadkie. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut aż każdy blat będzie miał złoty kolor. Odstaw do wystudzenia.

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe,
  • 800 ml mleka,
  • opcjonalnie kilka łyżek cukru.

Przygotowanie kremu:

  1. Do szklanki wsyp zawartość dwóch budyniów waniliowych. Zalej zimnym mlekiem. Pozostałe zagotuj w rondelku.
  2. Dokładnie rozprowadź proszek, aby się rozpuścił.
  3. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum. Zacznij dolewać mieszankę, cały czas energicznie mieszając. Opcjonalnie dodaj cukier (np. jeśli budyń jest bez niego). Kiedy składniki się połączą i nie będzie grudek, odstaw do wystudzenia.
  4. Masło zacznij ucierać na wysokich obrotach. Dodawaj po kilka łyżek budyniu, miksując aż zrobi się jasna i puszysta masa.

Składanie miodownika:

  1. Na spód wyłóż pierwszą część kremu budyniowego, nakryj kolejnym blatem ciasta i ponownie rozłóż krem. Przykryj trzecim blatem.
  2. Udekoruj według uznania.

Miodownik z orzechami czy bez?

Coraz częściej można spotkać miodowiec z orzechami. Ten składnik nieco odróżnia miodownik od jego tradycyjnej wersji, ale również jest smaczny i dobrze się prezentuje. W tej postaci nazywany może być snickersem.

  • Orzechy często dodawane są wierzchnią warstwę, czyli na samą górę.
  • Możesz przygotować masę z orzechami, masłem i miodem, która będzie wierzchnią warstwą ciasta.
  • Orzechy możesz posiekać i dodać do masy np. budyniowej albo karmelowej.
miodownik z orzechami

Co potrzebujesz do przygotowania miodownika z orzechami?

  • sporą garść posiekanych orzechów,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 70 g cukru.

Zrób ciasto zgodnie z przepisem na miodownik. Następnie w garnuszku rozpuść masło, dodaj posiekane orzechy, cukier i miód. Całość zagotuj i odstaw masę do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie gotowe, polej nią wierzch miodownika.

Miodownik z orzechami, jak i bez smakuje tak samo rewelacyjnie. Chrupiący dodatek może występować też z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, która utwardzi orzechy i udekoruje miodownik. 

Jak podawać miodownik? Ciasto na święta i nie tylko

Miodownik jest ciastem tradycyjnym, które również podawane jest z kremem i powidłami. Powidła śliwkowe można zastąpić wiśniowymi lub z czarnej porzeczki. Istotne jest, aby smak był lekko cierpki i niezbyt słodki. Z kolei zamiast kremu budyniowego przygotuj krem z kaszy manny. Miodownik z kaszą manną i powidłami będzie równie świetnie smakować jak z masą budyniową i kajmakową. 

A jak podawać miodownik? Przepisy możesz zastosować zarówno do prostokątnej, jak i okrągłej formy. W tej drugiej wersji dobrze będzie prezentować się na paterze jako uroczyste ciasto na święta. W trakcie spotkań z bliskimi albo przy kawie możesz go kroić jak tort. Tradycyjnie możesz go pokroić na kwadraty i umieścić na eleganckich półmiskach.

Podaj miodownik na święta zaraz po oficjalnej kolacji wigilijnej. Dobrym pomysłem jest serwowani go przez całe święta, bo kruche ciasto dobrze smakuje kilka dni. Z pewnością szybko zniknie z talerzy, a Twoi goście poproszą o dokładkę. 

Przepis na miodownik z kaszą manną

Miodownik z kaszą manną robi się podobnie do tradycyjnego. Przepis na ciasto jest taki sam. Oto, jak przygotować krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 6-7 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Przygotowanie kremu do miodownika z kaszą manną:

  1. Zagotuj w rondelku całe mleko z kaszą manną i ekstraktem waniliowym. Mieszaj energicznie cały czas, aby nie było grudek. Zmniejsz ogień i poczekaj aż masa zgęstnieje. Kiedy składniki się połączą, odstaw do wystudzenia.
  2. Masło zacznij ubijać na wysokich obrotach. Dodawaj po kilka łyżek gotowej masy. Mieszaj na średnich obrotach aż zrobi się jasny i puszysty krem.

Jak można urozmaicić miodownik?

Miodownik można urozmaicić na wiele sposobów. Nie tylko dodasz do niego różne masy jak powidła, kajmak, budyń, kasza manna, ale zadbasz o jego wygląd i dekoracje. Wierzch można posypać samymi orzeszkami albo posmarować masłem orzechowym. Miód i orzechy to połączenie idealne.

Innym sposobem jest wyłożenie na wierzch orzechów w karmelu, które dodadzą odrobinę słodkości. Na takie wydanie często używa się określania orzechowiec. Ciasto udekorujesz takimi elementami jak czekolada oraz wiórki kokosowe. 

W Święta Bożego Narodzenia postaw na świąteczny stół miodownik królewski, który będzie nie tylko fantastycznie smakować, ale również pięknie się prezentować. Przepis bazuje na tradycyjnym cieście kruchym z dodatkiem miodu oraz polewie czekoladowej. Możesz ją dodać na wierzch lub nawet jako cienka warstwa między kremem a blatem ciasta. Miodownik królewski to kolejna ciekawa odmiana tego wypieku.

Przepisy na miodownik są bardzo czasochłonne i pracochłonne, jednak efekt i smak sprawiają, że zdecydowanie warto spróbować. Mimo tego, że najczęściej przygotowuje się go na święta Bożego Narodzenia, sprawdzi się na inne święta, a także na okres jesienno-zimowy. Miodowiec jako ciasto jest znany przez wszystkich od wielu pokoleń, ponieważ z pewnością piekła go również Twoja babcia i mama. Ten tradycyjny przepis pozwoli Ci wrócić do wspaniałych czasów dzieciństwa.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!