Szybkie przekąski na imprezę – na ciepło i na zimno

Goście zadzwonili, że będą u Ciebie lada moment? A może spontanicznie chcesz zorganizować wieczorne spotkanie z bliskimi? Moje pomysły na szybkie przekąski na imprezę sprawdzą się doskonale na taką okazję. Kilka prostych składników i błyskawiczne przygotowanie to połączenie idealne. Zobacz przepisy na przekąski zarówno na ciepło jak i na zimno. Wypróbuj je dla swoich gości!

Imprezowe przekąski na ciepło – wystarczy kilka składników

Jak szybko zorganizować coś do jedzenia dla bliskich? Najprościej jest wystawić coś do pochrupania typu minikrakersy, orzeszki, paluszki czy chrupki. Zorganizuj je w estetycznych miseczkach i podaj na stół. Ale przyda się jeszcze coś na ciepło. Właśnie dlatego przygotowałam kilka szybkich przekąsek na imprezę, które sprawdzą się bez podawania sztućców. Wystarczy mały talerzyk, a nawet serwetka i Twoi goście będą szczęśliwi!

Korzystaj też z gotowych spodów do pizzy oraz ciasta francuskiego. Zawsze warto mieć jedną sztukę w lodówce lub zamrozić na wszelki wypadek. Dodatki zawsze możesz dopasować według swoich upodobań albo zamieniać, w zależności od tego, co masz w lodówce.

Ciasto francuskie z kabanosem

To chyba moja ulubiona przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie, kruche i pyszne, ale nawet po dwóch czy trzech dniach smakują nieźle (warto je odgrzać w piekarniku). Wystarczą tylko 3 składniki i szybka przekąska na imprezę gotowa!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 plastrów sera
  • 5 kabanosów (albo parówek)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na równe 10 kwadratów. Każdy plasterek sera podziel na dwie części, to samo zrób z kabanosami.
  3. Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera i kawałek kabanosa.
  4. Zawiń każdy kwadrat ciasta francuskiego, składając dwa przeciwległe krawędzie do środka. Zlep końce w taki sposób, aby nie rozpadły się w piekarniku.
  5. Piecz ciasteczka w piekarniku przez około 20 minut.

przepis na ciasto francuskie z kabanosem

Minipizze – idealne przekąski na imprezę

Kto nie kocha pizzy? W wersji mini to idealne przekąski na imprezę. Przygotujesz je błyskawicznie, a Twoi goście zjedzą je ze smakiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 10 plastrów szynki
  • 20 dag sera tartego żółtego
  • kilka pieczarek
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Najpierw zrób sos, który zastosujesz jako podkład do mini pizzy, a także jako sos. Do małego rondelka przełóż cały koncentrat pomidorowy, dodaj ketchup i odrobinę wody.
  3. Podgrzej sos do momentu, aż zacznie się gotować. Przypraw go ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem i odstaw.
  4. Pokrój szynkę, pieczarki i cebulę w kostkę.
  5. Wyłóż sos pomidorowy na gotowy spód do pizzy, a następnie ułóż składniki.
  6. Wierzch posyp serem i ziołami prowansalskimi.
  7. Piecz około 30 minut do momentu, aż zarumienią się boki pizzy i ser.
  8. Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój ją na mniejsze kawałki.

przepis na mini pizze

Szybkie przekąski na imprezę na zimno

Nie masz ochoty przygotowywać niczego na ciepło? Szukasz czegoś innego niż sałatek jako szybką przekąskę na imprezę? Zobacz moje sprawdzone przepisy.

Muszle z nadzieniem

To ciekawa wersja makaronu z prostym nadzieniem. Muszle dostaniesz właściwie w każdym supermarkecie – ważne, aby były większe, żeby coś się do tego środka zmieściło. Ciekawym efektem jest wyłożenie makaronu w trzech kolorach. Prezentują się one atrakcyjnie na półmisku.

Przygotowałam tutaj najprostszy farsz z czegoś, co zawsze masz w lodówce. Możesz także przygotować inne nadzienia, np. z tuńczykiem, cebulą czerwoną, papryką żółtą i serem. Tak naprawdę ogranicza Cię wyobraźnia i… to, co wpadnie Ci w ręce.

Składniki:

  • pół opakowania makaronu muszli
  • 2 jajka
  • 20 dag sera żółtego w kostce
  • 10 plastrów szynki konserwowej
  • pół cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Mieszaj go delikatnie w trakcie, aby się nie sklejały.
  2. Ugotuj jajka na twardo.
  3. Pokrój jajka, cebulę, ser i szynkę w drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek.
  4. Wrzuć składniki do miski, połącz je z majonezem, ketchupem i dopraw solą, pieprzem. Dorzuć szczypiorek i wymieszaj.
  5. Ugotowany makaron ułóż na półmisku. Wypełnij go nadzieniem najlepiej małą łyżeczką. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić muszelek.
przepis na muszle z nadzieniem
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *