Często zastanawiasz się jakie przekąski na imprezę przygotować dla gości? Dziś przedstawię Wam 3 ciekawe i bardzo proste przepisy, dzięki którym nie musisz już wystawiać wyłącznie kabanosów i paluszków. To świetna okazja na wrzucenie czegoś na ząb i zjedzenie czegoś pysznego i małego. Zobacz moje 3 ulubione przekąski na imprezę – zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Muszle z nadzieniem
Pierwszym przepisem wśród przekąsek na imprezę jest ciekawa wersja makaronu razem z prostym nadzieniem. Muszle dostaniesz właściwie w każdym supermarkecie – ważne, aby były większe, żeby coś się do tego środka zmieściło :) Ciekawym efektem jest wyłożenie makaronu w trzech kolorach. Prezentują się one atrakcyjnie na półmisku.
Przygotowałam tutaj najprostsze z możliwych nadzieni, czyli coś, co zawsze masz w lodówce. Możesz także przygotować inne nadzienia, np. z tuńczykiem, cebulą czerwoną, papryką żółtą i serem. Tak naprawdę ogranicza Cię wyobraźnia i… to co masz akurat w lodówce :)
Składniki:
- pół opakowania makaronu muszli,
- 2 jajka,
- 20 dag sera żółtego w kostce,
- 10 plastrów szynki konserwowej,
- pół cebuli,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Mieszaj go delikatnie w trakcie, aby się nie sklejały.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Pokrój jajka, cebulę, ser i szynkę w drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek.
- Wrzuć składniki do miski, połącz je z majonezem, ketchupem i dopraw solą, pieprzem. Dorzuć szczypiorek i wymieszaj.
- Ugotowany makaron ułóż na półmisku. Wypełnij go nadzieniem najlepiej małą łyżeczką. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić muszelek.

Ciasto francuskie z kabanosem
To chyba moja ulubiona przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie, kruche i pyszne, ale nawet po dwóch czy trzech dniach smakują nieźle. Wystarczą tylko 3 składniki i przekąski na imprezę gotowe!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 10 plastrów sera,
- 1 paczka kabanosów.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na równe kawałki w kształcie kwadratu.
- Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera i kawałek kabanosa.
- Zawiń każdy kwadrat ciasta francuskiego, składając dwa przeciwległe krawędzie do środka. Zlep końce w taki sposób, aby nie rozpadły się w piekarniku.
- Piecz ciasteczka w piekarniku przez 20 minut.

Mini pizze – idealne przekąski na imprezę
Kto nie kocha pizzy? W wersji mini to idealne przekąski na imprezę. Przygotujesz je błyskawicznie, a Twoi goście zjedzą je ze smakiem.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 4 łyżki ketchupu,
- 10 plastrów szynki,
- 20 dag sera tartego żółtego,
- kilka pieczarek,
- 1 papryka żółta,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki majonezu,
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- koperek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Najpierw zrób sos, który zastosujesz jako podkład do mini pizzy, a także jako sos. Do małego garnka przełóż cały koncentrat pomidorowy, dodaj ketchup i odrobinę wody.
- Podgrzej sos do momentu, aż zacznie się gotować. Przypraw go ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem i odstaw.
- Pokrój szynkę, pieczarki i cebulę w kostkę.
- Wyłóż sos pomidorowy na gotowy spód do pizzy, a następnie ułóż składniki.
- Wierzch posyp serem i ziołami prowansalskimi.
- Piecz około 30 minut do momentu, aż zarumienią się boki pizzy i ser.
- W tym czasie przygotuj sos czosnkowy. Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj w miseczce jogurt z majonezem, dokładnie mieszając. Dodaj jogurt, sól, pieprz oraz koperek. Sos gotowy!
- Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój ją na mniejsze kawałki.


2018-12-12
Musze z nadzieniem :) Biorę w ciemno