Z czego zrobić koreczki na przekąskę?

Jeśli nie wiesz, co przygotować na najbliższą imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół, koniecznie zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego, z czego zrobić koreczki. Taka forma przekąski jest idealna, zwłaszcza gdy spodziewasz się wielu gości. Szybko się je przygotowuje, nie trzeba mieć umiejętności kulinarnych i… każdy je lubi! Wystarczy odpowiednio się przygotować i zaplanować pracę, a efekt nigdy nie rozczaruje! Przygotuj więc notatnik i dowiedz się, jakie składniki na tzw. przekąskę do ręki będziesz musiał kupić. 

Jakie akcesoria będą potrzebne do przygotowania koreczków na przekąskę?

Zanim podpowiem, z czego zrobić koreczki, powiedzmy sobie parę słów na temat akcesoriów. Oczywiście, możesz wykorzystać drewniane patyczki do serwowania, ale uważam, że lepszą opcją jest postawienie na te wielorazowe. Warto kupić ozdobne wykałaczki. Będą wtedy pięknie zdobić Twoje przekąski. Na rynku znajdziesz naprawdę duży wybór. Możesz pokusić się o patyczki uniwersalne, które będą odpowiednie na każdą uroczystość, a także w stylu bożonarodzeniowym, sylwestrowym czy w wersji dla dzieci.

Warto też rozejrzeć się za ozdobną deską czy paterą do serwowania koreczków. Wtedy nawet proste przekąski będą wyglądały jak wykwintne dania. Jeśli przygotowujesz je na dziecięcą imprezę, możesz pokusić się o zakup wykrawaczek do warzyw, owoców czy kanapek. Wtedy Twoje koreczki mogą przybrać ciekawe kształty, które z pewnością zainteresują najmłodszych. 

Klasyczne koreczki na przekąskę – z czego je zrobić?

Przypomnijmy sobie listę składników na standardowe przekąski nabijane na wykałaczkę. To z reguły kawałki kabanosa, sera, wzbogacone o marynowane ogórki papryki, pieczarki, oliwki czy cebulkę. Oczywiście to od Ciebie zależy, jakie składniki wybierzesz, jednak im więcej elementów użyjesz, tym bogatsze walory smakowe będą miały koreczki. Wszystko trzeba pokroić w kosteczkę i nabić na patyczek, najlepiej powtarzając składniki dwa razy.

Wskazówka!

Możesz pobawić się teksturami i smakami. Wybierz coś chrupkiego i aksamitnego w smaku, dla wzbogacenia. Jeśli przygotowujesz wytrawne koreczki na przekąskę, to przełam je jakimś owocem. Doskonale sprawdzą się kawałki arbuza albo winogrono. Pasują do wielu dań.

Do podania możesz wykorzystać moje przepisy na najlepsze sosy do sałatek. Czosnkowy, z ogórkiem kiszonym, lekki miodowy, a może cezar? Wszystko zależy od Twoich upodobań.

Co jest potrzebne do zrobienia koreczków w stylu caprese?

Teraz coś dla fanów włoskiej kuchni. Koreczki caprese to nic innego, jak nabite na wykałaczki pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli oraz listki bazylii. W tym przypadku nie trzeba nic kroić. Wystarczy umyć pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Gotowe kulki mozzarelli będą się pięknie prezentować. Nabijanie na wykałaczkę zacznij od pomidorka, później listka bazylii, a następnie kawałków sera. 

Z czego zrobić koreczki z tortilli?

By przygotować tę przekąskę, będziesz potrzebował placków tortilli i ulubionych dodatków. Ja proponuję ser żółty lub kanapkowy, szynkę, sałatę. Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw na rozłożoną tortillę kładziemy ser lub rozsmarowujemy serek kanapkowy, później na to wędruje plasterek szynki i sałaty. Całość trzeba zwinąć w „roladę”. Teraz pokrój zwiniętą tortillę na kawałki i nadziej na wykałaczkę do koreczków, dzięki czemu całość się nie rozwinie. 

koreczki z tortillą

Przepis na koreczki na przekąskę z łososiem

To coś dla tych, którzy lubią słone przekąski. Do przygotowania tych koreczków potrzebujesz sera feta, łososia oraz oliwek. By koreczki pięknie się prezentowały pokrój fetę w kosteczkę. Najlepiej maczać nóż we wrzątku po każdym kontakcie z serem! Wtedy kostka nie będzie miała postrzępionych brzegów. Nabij kosteczki sera na patyk. Teraz połóż kawałek sera i oliwkę. Gotowe!

Jak przygotować koreczki kanapkowe?

Mini kanapki to super pomysł na szwedzki stół. Można je wykonać np. w wersji dla dzieci, wykorzystując wykrawaczki o przeróżnych kształtach. Wystarczy wyciąć w chlebie i innych składnikach pożądany kształt i ułożyć je jeden na drugim i wbić wykałaczkę. Ja proponuję taką wersję kolorowych koreczków. Chleb posmaruj serkiem kanapkowym. Nałóż na niego sałatę, czerwoną paprykę, szynkę, żółtą paprykę i znowu sałatę. Na koniec posmaruj drugi kawałek chleba z serkiem i połóż go na kanapkę, posmarowaną częścią do środka. Całość zabezpiecz patyczkiem. U góry możesz położyć przekrojony na pół pomidorek koktajlowy.

W bardziej wykwintnej wersji możesz podać ciemny chleb razowy, sałatę, krewetkę, ser biały (np. kozi albo feta) i oliwkę.

Co jest potrzebne do przygotowania koreczków z boczkiem?

To kolejna wersja dla tych, którzy chcą przegryźć coś konkretnego. Do przygotowania będzie Ci potrzebny boczek w plasterkach, ogórek konserwowy, bagietka i papryka czerwona. Ogórki pokrój w plastry, paprykę na małe kawałeczki. To samo zrób z bagietką. Najpierw przekrój ją w plastry, a te następnie na 4 części, by powstały małe kawałki. Plastry boczku przekrój wzdłuż i zawiń w rulon. Teraz wystarczy nabić wszystko na patyczek. Zacznij od bagietki, a skończ na papryce. Wtedy koreczek się nie rozsypie. 

Jak przygotować koreczki na przekąskę z mięsnymi kulkami?

Mini pulpeciki połączone z warzywami to także propozycja dla „głodomorów”. Przygotowanie takich koreczków będzie nieco bardziej pracochłonne. Pracę zacznij od przygotowania mini pulpecików. Zmielone mięso wieprzowo-wołowe zmieszaj z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawami (np. słodką papryką i oregano). Uformuj małe kuleczki i usmaż na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia i zajmij się krojeniem sera w kosteczkę. Przygotuj też marynowane pieczarki, oliwki i pomidorki koktajlowe. Teraz wystarczy wszystko nabić i ułożyć na talerzu. 

Przepis na koreczki serowe z orzechami

Tę przekąskę pokochają miłośnicy serów. Możesz wykorzystać ser gorgonzola, Cheddar lub Camembert, winogrona i orzechy włoskie. Koreczki są banalne w przygotowaniu. Wybrany ser należy pokroić w kosteczkę, włożyć na wykałaczkę, a następnie delikatnie nabić połówkę orzecha laskowego. Na koniec wystarczy udekorować jednym, małym winogronem.

koreczki z serem i orzechami

Jak zrobić koreczki śledziowe?

Miłośnicy ryb z pewnością pokochają tę przekąskę. Do ich przygotowania potrzebne będą kromki pełnoziarnistego chleba, liście sałaty, kawałki śledzia w oleju, pieczony lub gotowany do miękkości burak, serek kanapkowy i ogórki kiszone. Chleb trzeba pokroić na kwadraciki. Sałatę podzielić na mniejsze części. Burak i ogórki podzielić na plastry. Na wykałaczkę nabij najpierw chleb. Później na to ląduje sałata, która będzie oddzielać pieczywo od śledzia (warto wytrzeć go z nadmiaru oleju). Kolejne warstwy to plasterek buraka posmarowany serkiem i na końcu ogórek. Prawda, że prezentuje się genialnie?

Z czym połączyć szynkę parmeńską?

Niebanalna w smaku szynka parmeńska także idealnie nadaje się na koreczki. Z czym ją połączyć? Świetnie komponuje się z pomidorkiem koktajlowym, mozzarellą, bazylią i oliwką. By przygotować takie przekąski, najpierw na patyczek do koreczków nabij pomidorek, później kulkę mozzarelli, listek bazylii, oliwkę, a na końcu dodaj zwinięty plasterek szynki. By podkreślić smak, możesz całość skropić jeszcze octem balsamicznym.

Poniżej znajdziesz propozycję podania zamiast sałatki na grilla. Na ozdobne koreczki nabij najpierw kawałek arbuza, potem mini kulkę mozzarelli, sałatę parmeńską, a na koniec rukolę albo roszponkę.

koreczki z szynką parmeńską

Z czego zrobić koreczki na słodko?

Wiem, że koreczki kojarzymy raczej z wytrawną przekąską. Ale świetnie sprawdzą się też w wersji owocowej! Są świetną alternatywą dla słodyczy na dziecięcych kinderbalach. Można łączyć różne owoce ze sobą. Ja proponuję wykorzystać pokrojone w plasterki banany, kiwi, przekrojone na pół winogrona oraz ananas lub brzoskwinię z puszki pokrojone na mniejsze kawałki. Latem możliwości są o wiele większe. Możesz wykorzystać owoce sezonowe np. maliny, truskawki czy borówki. Całość skop sokiem z cytryny.

koreczki z owoców

Sposób na podanie gofrów

Jeśli planujesz przyjęcie dla swojego dziecka, możesz zdecydować się na niebanalny sposób podania gofrów. Przygotuj je według ulubionego przepisu, a następnie pokrój na małe kosteczki i nadziewaj na patyczek, przedzielając kolejne części kawałkami owoców. Dzieci oszaleją na punkcie takiej słodkiej przekąski!

Jak podać koreczki?

Wiesz już, z czego zrobisz koreczki na najbliższe spotkanie z najbliższymi? Świetnie! Na koniec mam dla Ciebie jeszcze wskazówki na temat tego, jak udekorować talerz czy paterę z przekąskami. Wykorzystaj do tego listki sałaty lub mięty (wtedy dodatkowo zyskujesz jeszcze świeży zapach!). Możesz zastosować także warzywa, a nawet owoce w przypadku koreczków na słodko. To też dobry pomysł, jeśli na Twoim stole ma się pojawić deska serów i wędlin.

Ciekawą formą podania jest wbijanie wykałaczek z przekąskami w połówkę jabłka ułożonego na talerzu. Ten sposób idealnie sprawdzi się w przypadku koreczków, które nie mają na czym się oprzeć, by stanąć pionowo, bo ostatni ich element jest okrągły (np. winogrono, oliwka itd.).

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.