Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Choć nie każdy decyduje się na przygotowanie tak obfitej wieczerzy, warto przyrządzić przynajmniej kilka dań, które podkreślą uroczysty charakter świąt. Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić oraz jak zaplanować menu, aby nic się nie zmarnowało? Dziś wezmę pod uwagę nie tylko Wigilię, ale także dwa kolejne dni!
Jak zaplanować potrawy na Boże Narodzenie?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z obfitością dań na stole. Chociaż zakup wielu produktów spożywczych i przygotowanie prawdziwej uczty jest kuszące, warto zachować jednak zdrowy rozsądek. Dzięki temu ograniczysz ilość wyrzuconego jedzenia oraz zaoszczędzisz sporą sumę pieniędzy. Jak przyszykować potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio, a przy tym bez marnowania?
- Przede wszystkim zastanów się nad rodzajem dań oraz oblicz, ile osób planujesz gościć u siebie podczas świąt.
- Oszacuj ilość porcji i przygotuj staranną listę zakupów, mając na uwadze preferencje żywieniowe członków rodziny.
- Sprawdź zapasy, może masz jeszcze coś, czego wcale nie trzeba kupować!
- Kup tylko tyle produktów, ile faktycznie potrzebujesz, kontrolując w sklepie datę ważności poszczególnych towarów. Pozwoli Ci to upewnić się, czy zdążysz wszystko zjeść, zanim się przeterminuje.
- Jeżeli mimo wszystko po świętach pozostało Ci sporo żywności, możesz oddać ją potrzebującym osobom lub zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.
Zobacz też: Zaczynamy przygotowania do świąt – lista zadań do wydruku
Co zrobić na Wigilię? Tradycyjne dania na stół
Zastanawiasz się, co zrobić na święta Bożego Narodzenia? Zdecyduj się na tradycyjne potrawy wigilijne postne. Od lat są one związane z polskimi obyczajami, co roku smakują doskonale w rodzinnym gronie. Choć mogą one nieco różnić się między sobą w zależności od regionu Polski, wszędzie będą symbolem dostatku, szczęścia i witalności, a ich liczba będzie nawiązywać do dwunastu apostołów.
24 grudnia na każdym stole mogą pojawić się następujące dania jarskie:
- barszcz czerwony z uszkami, najczęściej faszerowanymi kapustą i grzybami,
- zupa grzybowa z makaronem, przygotowana z borowików, podgrzybków i kurek oraz zabielona śmietaną,
- karp pieczony, smażony, w galarecie bądź po żydowsku – zależnie od upodobań gości,
- ryba po grecku – smażona miruna, tilapia lub dorsz, przykryta warstwą marchewki i pietruszki w sosie pomidorowym,
- śledź w śmietanie lub oleju, z cebulą oraz kwaśnym jabłkiem,
- pierogi z kapustą i grzybami, przysmażone na patelni i okraszone cebulką,
- łazanki z kapustą i grzybami,
- kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku,
- kulebiak z kapustą,
- kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami,
- makowiec, popularne ciasto z makiem i bakaliami, pokryte lukrem i skórką pomarańczową,
- kutia, czyli obtłuczona pszenica z makiem, miodem, orzechami i suszonymi owocami,
- piernik – korzenne ciasto na miodzie, z dodatkiem przypraw i bakalii,
- kompot z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, moreli, rodzynek i fig.
Zobacz też: Przepis na piernik w czekoladzie
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Pierwszy i drugi dzień świąt
Prócz uroczystej wieczerzy wigilijnej, warto przygotować odpowiednie potrawy na Boże Narodzenie – czyli pierwszy i drugi dzień świąt. W tym czasie możesz podawać już dania mięsne, które będą smacznym uzupełnieniem jarskiego menu z poprzedniego wieczoru. Jakie potrawy na Boże Narodzenie możesz zaproponować gościom?
Gęś pieczona nadziewana
Pieczona gęś to staropolska potrawa, która ponownie wraca do łask. Jeśli zastanawiasz się, jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić to na pewno będzie to strzał w dziesiątkę. Nadziewana jabłkami i gruszkami oraz podawana w sosie pieczeniowym wraz z farszem, jest doskonałym pomysłem na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie.
Kurczak pieczony w całości
Wystarczy zamarynować kurczaka dzień wcześniej i w dniu pieczenia przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Do środka można włożyć czosnek i świeże zioła, np. tymianek. Aby nie był suchy, warto podlać go bulionem i piec około półtorej godziny. Kiedy zacznie się przypiekać z zewnątrz, wystarczy go przykryć. Nie zapomnij podlewać w trakcie pieczenia!
Roladki z kurczaka z porem w sosie serowym
Nie ma co za dużo pisać na ten temat, bo cały przepis na roladki z kurczaka z porem znajdziesz na blogu!
Kaczka z jabłkami
Kaczka faszerowana jabłkami posypanymi cynamonem to świetna opcja na drugi dzień świąt. Naczynie żaroodporne można podlać winem czerwonym, a mięso z zewnątrz zamarynować solą, pieprzem i majerankiem. Wcale nie jest to trudne, a z dobrym przepisem możesz przygotować potrawy na Boże Narodzenie tradycyjne i pyszne.
Pieczeń świąteczna
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zadowolą miłośników wieprzowiny? Z pewnością będzie to rolada ze schabu, w środku którego należy umieścić mielone mięso z natką pietruszki i żółtym serem. Taka rolada świetnie skomponuje się z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty.
Pierś z kaczki
Do zamarynowania piersi z kaczki wystarczy sól, pieprz i tymianek. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Wystarczy umieścić ją na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć po kilka minut z każdej strony.
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy ją wcześniej zamarynować ulubionymi ziołami, podsmażyć na dużym ogniu z każdej strony, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane mięso warto przełożyć do rękawa lub naczynia żaroodpornego i piec jeszcze przez około 40 minut.
Karkówka w sosie grzybowym
Jedna z moich ulubionych opcji na obiad na drugi dzień świąt. Wystarczy obsmażyć karkówkę z ulubionymi ziołami, cebulą i czosnkiem, dodać namoczone grzyby, zalać całość bulionem i dusić przez 20 minut. Pod koniec warto dodać śmietankę 30%, jeszcze doprawić i zagotować. Z mojego przepisu przygotujesz też: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
Schab ze śliwką
Planując potrawy na Boże Narodzenie, weź pod uwagę klasyczny schab ze śliwką. To delikatne mięso nadziewane suszonymi owocami i polane sosem pieczeniowym, które możesz podać z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Bigos z grzybami
Smaczne potrawy na Boże Narodzenie nie muszą zawierać mięsa – mogą być także w pełni wegańskie. Takim przykładem jest bigos z wędzonymi śliwkami i boczniakami, który najlepiej podawać ze świeżym, żytnim pieczywem.
Jakie sałatki zrobić na Boże Narodzenie?
Rozpisując listę obejmującą potrawy na Boże Narodzenie i Wigilię, nie możesz zapominać o sałatkach.
Na świątecznym stole mogą znaleźć się:
- tradycyjna jarzynowa, przygotowana z marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i majonezu,
- nietypowa sałatka z kurczakiem i granatem,
- sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i cebulą, wymieszana z majonezem,
- estetycznie podana sałatka warstwowa z tuńczyka, tartego sera i jajek, przekładana majonezem,
- sałatka z wędzonym kurczakiem, kukurydzą, ogórkami kiszonymi i tartym żółtym serem, z dodatkiem majonezu, śmietany i musztardy.
Jakie potrawy na Boże Narodzenie powinny znaleźć się na stole? Możliwości jest naprawdę wiele. Z pewnością nie może na nim zabraknąć tradycyjnych dań, takich jak karp czy barszcz z uszkami. Warto także urozmaicić je bardziej nowoczesnymi propozycjami, np. sałatką z tuńczyka czy świąteczną pieczenią. Nie masz pomysłu, co zrobić na Boże Narodzenie? Z powyższą listą bez trudu przygotujesz smaczną i różnorodną ucztę, która zachwyci Twoich najbliższych i na długo pozostanie w ich pamięci.